Our Lady of Victories Day

Deze dag wordt 8 september gevierd en memoreert aan de beëindiging van de Eerste Grote Belegering in 1565, de capitulatie van de Franse troepen in 1800 en het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Malta. Processies, uitbundige versieringen en feesten vind je in de grotere steden.

Geografisch

Malta is een Zuid- Europese dwergstaat in de Middellandse Zee die bestaat uit Malta (246 km2), Gozo (67 km2) en Comino (3,5 km2). De eilanden liggen 93 km ten zuiden van Sicilië en 288 km noordoosten van Tunesië. Het inwoneraantal staat op 400.000 mensen.

Beste reisperiode

Malta heeft een ‘nat/koud‘ seizoen (december tot en met februari) en een ‘droog/heet‘ seizoen (maart tot en met november). Juli en augustus zijn de warmste maanden met een gemiddelde temperatuur van boven de 30 graden met incidentele pieken tot 40 graden. In de zomer schijnt de zon gemiddeld 12 uur per dag, in de winter 6 uur. De koudste periode is in januari, waar overdag de temperaturen kunnen dalen tot 10 graden. De jaarlijkse gemiddelde regenval is 578 mm.

Vervoer

Vanuit Amsterdam vlieg je binnen 3 uur naar Malta International Airport met Air Malta of Transavia. Ryanair vliegt vanuit Eindhoven direct naar Malta. Ook vanuit Brussel zijn er rechtstreekse vluchten naar het eiland met Air Malta en Brussels Airlines.

www.airmalta.com

Kerken

Malta is religieus en voor 98% rooms-katholiek. Op het eiland vind je meer dan 360 kerken. Er is een gezegde op Malta dat je elke dag van het jaar een andere kerk kunt bezoeken. Wil je de kerk in, dan moeten schouders bedekt worden en korte broeken zijn verboden.

Anderen lezen ook:  Alles over Bonaire - Praktische informatie

Maltese keuken

Vooral vis, vlees, kaas, groenten, rijst en pasta staan op het menu in de Maltese keuken. De gerechten lijken veel op die uit de Siciliaanse keuken. Maltezers eten graag konijn en die vind je daarom terug in alle authentieke restaurants. Ook kent Malta kwalitatief goede wijnen en beschikt zelfs over haar eigen bier Cisk en frisdrank Kinnie. Daarnaast produceert het eiland haar zelfgemaakte vijgcactuslikeur Bajtra.

Markten

De openluchtmarkten in het hart van de Maltese dorpen mag je zeker niet missen. Bijna elke stad en elk dorp heeft zijn eigen versie. Voor de lokale bevolking dienen ze als een plek van gezelligheid, praten met buren, verkrijgen van lokaal nieuws en natuurlijk voor de aankoop van dagelijkse benodigdheden.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil. Op Malta is ook de zomertijd van kracht.

Elektriciteit

De netspanning bedraagt 220- 240 volt. Type stopcontact: drie rechthoekige pinnen waarbij de aardingspin iets langer is. Het makkelijkste is om een verloopstekker mee te nemen.

Geld

Sinds januari 2008 betaal je op Malta ook met de Euro. Over het gehele eiland zijn pinautomaten en wisselgeldkantoren aanwezig.

De prachtige oude hoofdstad Mdina werd gebruikt als decor voor films als Troy en The Count of Monte Christo.

Winkels

Winkels en winkelcentra zijn te vinden in alle grote steden. Openingstijden: 09:00 – 13:00 uur en 16:00 – 19:00 uur van maandag tot en met zaterdag. In de toeristische gebieden zijn de winkels de hele dag van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 – 19:00 uur en zelfs later.

Taal

Maltees/Engels. Ook wordt er Italiaans gesproken.

Anderen lezen ook:  Een Drive - or dive - Thru op Bonaire

Autoverhuur 

Het eiland is klein en de  meeste plaatsen zijn goed met de auto te bereiken. Meestal kun je bij het boeken via het reisbureau of via internet een auto huren. Deze kun je op elke gewenste plaats op het eiland laten afleveren. Om ongelukken te voorkomen: op Malta wordt aan de linkerkant gereden.

Openbaar vervoer

Regelmatige diensten die niet al te duur zijn.

Gezondheid

Er zijn moderne ziekenhuizen die ondersteund worden door een netwerk van regionale  gezondheidscentra. Reizigers hoeven geen vaccinatieboekje te tonen om op het eiland te komen. Wel wordt geadviseerd om in het bezit te zijn van een gezondheidsverzekering.

Duiken in Malta

Duikpakdikte

Uiteraard is het kiezen van een wetsuit een persoonlijke keuze. De een heeft het kouder dan de ander. In de zomerperiode kun je prima uit de voeten met een 7 mm zonder cap, maar ook dit is weer per persoon afhankelijk. Bepaal daarom op basis van je eigen ervaringen voor welke dikte – of droogpak – je kiest.

Decotank

In het Mater Dei ziekenhuis, Msida in Malta is een decompressietank aanwezig. Telefoonnummer: +35625455269 of 112.

Surface Marker Buoy

In het hoogseizoen zijn er veel speedboten en veerdiensten in het kanaal tussen Malta en Gozo. Duikers zijn verplicht om de code-A vlag te voeren of gebruik te maken van een Surface Marker Buoy (oppervlakteboeitje).

Verboden te duiken

Duiken is op enkele plekken ten strengste verboden om het archeologische onderwatererfgoed te beschermen. Deze gebieden zijn gemarkeerd. Mocht je archeologische of culturele vondsten ontdekken tijdens het duiken dan moeten deze gemeld worden bij de autoriteiten. Verwijdering van vondsten of het niet melden ervan wordt beschouwd als onwettig.

Anderen lezen ook:  Australië - De plantenriffen in het zuiden

Watertemperatuur

In de zomer ligt de gemiddelde watertemperatuur rond de 27 graden en de warmste periode is augustus. Dieper dan 20 meter moet je rekening houden met 22 graden. Daarbij kan de temperatuur variëren door de aanwezige thermocline. In de winter ligt de watertemperatuur rond de 15 graden, wanneer je dieper
dan 20 meter gaat wordt het flink wat kouder. Ook waait het in deze maanden meer, neem dus voor na de duik een winddicht jack mee en een lekkere warme trui.

Zicht

Het zicht onder water is erg goed. Zelfs op een diepte van 30 meter kan het zicht maximaal 50 meter bedragen.

Websites

www.malta.nl
www.visitmalta.com

 

 

 


Bekijk ook: