Na jaren te hebben gedoken met bekende merken op de Nederlandse markt, vond ik het tijd voor een uitdaging: het testen van de Atomic ST1. Het merk is niet echt bekend in Nederland, maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is Atomic een begrip. Laten we uitzoeken waarom. 

Tekst: Rogier Visser Foto’s: Jeroen Kamphuis 

Het eerste opvallende vind ik het strakke ontwerp van zowel de eerste als tweede trap. Geen overbodige groeven en ribbels, maar gewoon strak. Ik hou daarvan, want “Less is More”. Wanneer je de set uit de doos haalt valt de swivel die standaard aan de tweede trap van de ST1 is gemonteerd daarnaast direct op. Ook de eerste trap trekt gelijk de aandacht, deze is gemaakt van RVS 316, een “groen” materiaal omdat er geen extra vervuilende processen nodig zijn om het te behandelen zoals het verchromen van messing automaten. Tevens is RVS 316 direct recyclebaar. Dit zou de milieubewuste duiker moeten aanspreken. Bovendien is RVS 316 veel minder gevoelig voor corrosie, waardoor het perfect geschikt is voor gebruik in zowel zoet als zout water. 

Slimme zet

De eerste trap is een piston-geregeld model. Iets wat altijd als nadeel heeft dat het een open systeem is. Echter, Atomic heeft dit op een simpele, maar doeltreffende manier opgelost. De ruimte waar normaal water in en uit kan lopen, en dus ook zand en andere vervuiling, is gevuld met silicone vet. Op die manier is het pistonsysteem veel minder gevoelig voor vervuiling. De kans op bevriezing is hierdoor minimaal en de piston blijft ten alle tijde goed functioneren. Dus voor koudwaterduiken is de ST1 zeker aan te raden. Bij mijn testduiken in Hemmoor in de kou van december heb ik geen vorm van ijsvorming kunnen ontdekken. Een andere slimme zet is de vorm van de piston. Atomic heeft de piston zo ontworpen, dat deze lekvrij is en geen scherpe randen heeft die de zitting na verloop van tijd kunnen beschadigen.

Anderen lezen ook:  Metalsub XRE1250-R, uitbreiding van de familie

Het effect van minder slijtage is ook terug te vinden in de servicehandleiding van de eerste trap. Daar vinden we het advies om de eerste trap na 300 duiken of 2 jaar een servicebeurt te geven. Dat is direct een halvering van de onderhoudskosten! Aan aansluitingen ook geen gebrek. De RVS eerste trap is voorzien van twee hogedruk poorten en een roterende kop met vijf middendrukaansluitingen. Het is dus geen enkel probleem een extra flesdrukzender of extra slang voor bijvoorbeeld je droogpak aan te sluiten. 

De Atomic ST1 is een ‘groene’ automaat, omdat er geen extra vervuilende processen nodig zijn, zoals het verchromen van messing automaten.

Dikke slang

Wat gelijk opvalt naast het strakke design, is de dikke slang die van de eerste trap naar de swivel aan de tweede trap loopt. De ontwikkeling van de producten van Atomic is vanuit de ervaring van ervaren duikers. Vandaar ook die dikkere slang, deze slang is zeer stevig en zorgt voor een goede gasflow, zelfs als de slang extreem gebogen is. De swivel zorgt voor enorm veel bewegingsvrijheid. De buighoek van de swivel is 30 graden. Ik moet gelijk toegeven dat dit zeker merkbaar is tijdens de testduiken wanneer ik achterom of omhoog wil kijken. De automaat is zo gemaakt dat de gehele voorkant een “purge”-knop is. Wel zo lekker als je het nodig hebt wanneer je de automaat niet zelf leeg kan blazen.

De tweede trap is voorzien van AFC (Automatic Flow Control). Dit regelt de venturi flow automatisch binnen in de tweede trap. Je hoeft de venturi knop dus niet handmatig af te stellen. Het Atomic Automatic Flow Control regelt het venturi-effect automatisch en past zichzelf aan terwijl je dieper duikt. Omgekeerd voorkomt het AFC-systeem ook dat je automaat gaat blazen als je het water inloopt. Zelfs met veel moeite om de automaat te laten blazen, krijg ik het niet voor elkaar. Tijdens de duik heb je door het systeem wel een perfect werkende automaat, die zeer licht en prettig ademt, ongeacht de diepte. Ik ben bijzonder verrast.

Anderen lezen ook:  Totally Scuba: maatwerk in droogpakken en reparaties

Nog een slimme toepassing is de Titanium Seat Saving Dynamic Orifice. Deze voorkomt schade aan de zitting tijdens opslag. De zitting in de tweede trap die de luchttoevoer afsluit, is dan geopend. Mede hierdoor houdt Atomic voor deze ademautomaat de service-interval aan van twee jaar of 300 duiken. 

Voor- en nadelen

Eerlijk gezegd zie ik maar één nadeel aan de set, maar daarbij voegt het wel echt wat toe. De swivel zit vast aan de meegeleverde slang, hierdoor is het niet mogelijk om de slang te vervangen voor een standaard slang en de swivel toch te blijven gebruiken. Hoewel de meegeleverde slang voor de meeste toepassingen de juiste lengte heeft. 

Wil je de Atomic ST1 gaan gebruiken in bijvoorbeeld een tech-setup met een lange slang met swivel, dan is die gelukkig wel apart verkrijgbaar. Voordelen zitten toch echt wel in het sealed piston-systeem van de eerste trap en de Titanium Seat Saving Dynamic Orifice in de tweede trap, die voorkomt dat er schade aan de zitting veroorzaakt wordt tijdens opslag. De zitting in de tweede trap die de luchttoevoer afsluit, is dan geopend. De set ademt zeer prettig, ook op diepte en ook met trimix. 

Conclusie

De Atomic ST1 kan zeker meekomen in het topsegment. De prijs is misschien niet direct waar je naar kijkt als beginnend duiker, maar door de slimme technieken een set waar je zeker jaren mee vooruit kan zonder al te veel onderhoudskosten. De automaat is geschikt voor koudwaterduiken en niet gevoelig voor het duiken in zout en/of troebel water, omdat vuil weinig kans krijgt om binnen te dringen. Na de duik simpel afspoelen volstaat zeker. Dat er is nagedacht over materiaalgebruik en herbruikbaarheid van gebruikte materialen, spreekt mij ook zeker aan, hopelijk zullen andere merken snel volgen met dit initiatief. 

Anderen lezen ook:  Zo werkt de buddycheck volgens de NOB en PADI

 

 

Over Rogier Visser

Trotse vader van vier geweldige kinderen en eigenaar van vijf escape rooms in Leidschendam. 34 jaar geleden begonnen met duiken en doorgegaan tot PADI-Instructeur. Daarnaast in het verleden gedoken bij de brandweer. Tegenwoordig naast lesgeven vooral bezig met duiken op onze prachtige Noordzee en het duiken in mijnen en grotten. Daarnaast betrokken bij diverse organisaties met als doel een schonere zee. Bij voorkeur duikt hij graag in stilte met mijn rebreather. Als voorzitter van de DOSA probeert hij bij te dragen aan de duikveiligheid in Nederland. 

Meer informatie over AmilcoSports