Wetsuits zijn er in vele soorten en maten en ik kan gerust zeggen dat ik er best een hoop heb uitgeprobeerd op zoek naar het voor mij ideale pak. Ik ben namelijk een enorme koukleum. Daarom ben ik blij dat ik aan andere dames-koukleumen kan melden dat er eindelijk een geweldig alternatief is voor ons: de Bare Evoke. Ik heb de 7 mm versie voor jullie getest in de najaarswateren van Malta.

Tekst: Nique Hanskamp Foto’s: René Lipmann

Normaal gesproken geniet ik de eerste 20 minuten het meest van een duik in koeler water. Daarna wordt het wat oncomfortabeler en uiteindelijk ga ik een beetje rillen en geniet ik niet meer. Na een duik van pakweg drie kwartier heb ik het dan echt wel gehad, ook al valt er nog van alles te zien.

Dat ik de Bare Evoke, die claimt echt megawarm te zijn, mocht uittesten tijdens een reportage voor dit magazine in Malta, was voor mij een grote openbaring. Oké, het water was daar in november zo’n 21 graden en dus veel warmer dan in Nederland, maar we doken vrij diep – iets dat ik Nederland haast nooit doe, mede vanwege de kou maar ook omdat ik er gewoon niks aan vind in ons kikkerlandje op die diepte. Het mooiste spul is hier mijns inziens op de eerste vijftien meter te vinden.

Een wateroppervlaktetemperatuur van 21 graden scheelt al gauw 5 mm pakdikte op een diepte van 35 meter, de diepte die we bijna bij elke duik op Malta wel bereikten. Toch kon ik lange duiken maken, waarbij ik comfortabel warm bleef en me eindelijk de volle duik eens kon concentreren op al dat moois onder water.

De Bare Evoke is net zo makkelijk uit te trekken als aan te doen.

Wat maakt de Evoke uniek?

De Bare Evoke is ontworpen en ontwikkeld door vrouwen voor vrouwen. Dit pak is een enorme sprong voorwaarts in de wetsuit-technologie en -innovatie. Het integreert een nieuw soort materiaal: graphene. Graphene is een voering van een carbon-nanostructuur, die je lichaamswarmte opvangt en gebruikt.

Anderen lezen ook:  17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen tegen het einde van de eeuw

Dit gebeurt in combinatie met het al bewezen Omnired-materiaal. In wezen is graphene een laag carbon die gerangschikt is in een hexagonale structuur. Bij kamertemperatuur is dit één van de beste thermische geleiders die ooit ontdekt is. Graphine blijkt enorm sterk, flexibel, licht van gewicht en ook zeer goed geleidend; ideaal voor een wetsuit dus.

Door de thermische energie-output van je lichaam af te tappen, kan de Evoke je kern isoleren en warm houden. Zo heb je maximaal comfort bij elke duik. Via tests is zelfs aangetoond dat het gebruik van graphene een gemiddelde temperatuurstijging van vijf graden oplevert ten opzichte van de oorspronkelijke Omnired-technologie. Da’s geen kattenpis!

Wat ik verder fijn vind aan de Bare Evoke, is dat dit pak een flinke stap in de richting is van duurzaam ontwerp. Onze aardkloot heeft immers al genoeg van ons te verduren. In het neopreen van de Evoke is gebruikgemaakt van een kalksteen bindmiddel in plaats van een bindmiddel op basis van aardolie en de gebruikte lijm is op waterbasis. Dit is allemaal veel beter voor het toch al kwetsbare milieu.

Het Graphene-Omnired aan de binnenzijde.

Tijd om het water in te gaan

De eerste duik die ik in dit pak doe, is bij Cirkewwa, een schitterende stek in het noordwesten van Malta waar je meerdere duiken kunt maken en steeds weer iets nieuws kunt vinden om van te genieten. Ik heb het een beetje koud als ik het pak aantrek, want er staat een fris windje op de kade. Hopelijk ben ik snel omgekleed…

Anderen lezen ook:  Duizeligheid onder water, hoe zit dat?

Nog een enorm pluspunt van de Bare Evoke – zo blijkt al snel – is dat het pak supermakkelijk is aan te trekken. Geen gehannes met het opstropen van die lange pijpen (geen panty nodig als ‘glijmiddel’, dames); je floept er zo in. Wat een opluchting! Heel fijn om zo relaxt aan een duik te beginnen. We zetten koers naar de Rozi, één van de populairste wrakken op Malta. Het is een sleepboot die op 35 meter diepte ligt en die voorzien is van ontzettend veel leven.

Een geweldige start van onze reportageweek. Voor fotograaf René Lipmann moet ik regelmatig langere tijd stilhangen op diepte, maar dat is een eitje in de Evoke. Geen sprake van afkoeling of ongemak; ik hang daar heerlijk rustig te zweven en heb het niet koud. Dat is voor mij de eerste keer.

Ik maak lange duiken, waarbij ik comfortabel warm blijf.

Geen centje pijn

Na een prachtige duik van ruim een uur kom ik net zo comfortabel warm boven als ik naar beneden ging. Nu komt een test die voor mij ook van groot belang is: Hoe makkelijk zal het uittrekken van het pak zijn als het nat is? Want dat geworstel met handdoeken achter een busje en getrek aan mouwen en pijpen, daar ben ik helemaal klaar mee.

Ik ben opnieuw blij verrast: de Evoke is net zo makkelijk uit te trekken als aan te doen. Geen centje pijn, je floept er zo weer uit en voor je het weet sta je aangekleed van een kop thee te genieten. De Bare Evoke blijkt op Malta zo’n fijn pak dat ik het niet kan laten om hem kort na de reis nog eens uit te proberen in de koude Nederlandse wateren. Bij de Boschmolenplas in Heel geef ik een weekend Open Water cursus en de Evoke gaat mee.

Anderen lezen ook:  Natte warme handen met Bare

Ook hier laat Bare me niet in de steek. Lesgeven aan Open Water-duikers kan veel stilhangen en wachten met zich meebrengen, en dat in water dat in november slechts zes tot acht graden is. Terwijl de cursisten stijf staan van de adrenaline en daardoor vaak niet eens merken hoe koud het water is, ben ik meestal stijf bevroren tegen de tijd dat een duik erop zit. Maar dit keer niet: ik kom weer lekker warm boven door die geweldige Graphene Omnired-technologie!

Voor wie is het Bare Evoke pak bedoeld?

Inmiddels zal je wel duidelijk zijn dat ik een fan ben van de Bare Evoke. Ik kan hem absoluut aanraden aan vrouwen die net als ik graag lekker warm natduiken. De wetsuite volgt de anatomische contouren van je lichaam en zorgt zo voor een ultieme aansluiting.

Hierdoor heb je veel minder doorstroming van water en kun je langer comfortabel genieten van je duik. En – ook niet onbelangrijk: geen gehannes meer met aan- en uitkleden.

De Bare Evoke in het kort

Materiaal: Graphene-Omnired

Positie rits: achterkant

Nekseal: klittenband verstelbaar, met een dekking om te voorkomen dat het klittenband na verloop van tijd minder goed gaat werken.

✔ Relief-rits aan hals voor extra comfort

✔ Huid op huid dubbele interne afdichting ritsflap die beschermt tegen het binnendringen van water

✔ Naadloze oksels voor extra comfort en mobiliteit

✔ Extra lange enkelritsen voor eenvoudig aantrekken

Prijs: € 649

Meer info: www.amilco.nl

Ook interessant voor jou:

Review Bare Sentry Tech Dry: neopreen met super stretch

Onderhoud natpak, vraag het Eddy