Ze zijn er nog: reisbestemmingen waar de natuur ongerept is en massatoerisme niet voorkomt. Christmas Island is zo’n bestemming, vooral omdat je op dit eiland tussen Java en Australië getuige kunt zijn van een bijzonder dierenfenomeen.

Een duikgids met een hark? Dat ziet er waar dan ook in de wereld enigszins vreemd uit, maar op Christmas Island is het tijdens de krabbentrek heel normaal. Een paar maanden per jaar wordt het kleine eiland in de Indische Oceaan volledig overgenomen door de zogenoemde rode landkrabben. Met een hark worden de dieren opzijgeschoven zodat ze niet overreden worden.

Christmas Island

Pas op! Overstekende krabben!

Zodra de regentijd in november aanbreekt, komen miljoenen krabben de jungle uit en wandelen ze over de niet geheel ongevaarlijke weg naar de kust om in zee hun eitjes te leggen. Straten, de golfbaan, voortuinen en het schoolplein staan rood van de krabben. Een uniek natuurspektakel dat je nergens op de wereld ziet, want deze krabben komen alleen voor op Christmas Island en Cocos Keeling. En als ze hun taak in zee hebben volbracht, keert de kolonne weer terug naar de jungle. Tot op heden is nog niet aangetoond hoe ze zich oriënteren.

De gemeenschap is krabvriendelijk en om de krabben geen strobreed in de weg te leggen, worden op het eiland speciaal voor de krabben afrasteringen geplaatst, bruggen en onderdoorgangen aangelegd en enkele wegen afgesloten. Voor bezoekers is de trek een geweldig spektakel. Het levert prachtige foto’s op.

De riffen strekken zich als lange vingers uit in de Indische Oceaan.

Op ontdekkingstocht

Maar dit eiland op anderhalf uur vliegen van Jakarta is niet alleen een aanrader vanwege de krabben. Christmas Island ligt ongeveer 350 kilometer ten zuiden van Java, maar valt onder Australië. Een groot deel van het 135 vierkante kilometer grote eiland is beschermd – sinds 1980 is er een nationaal park met een oppervlakte van 85 vierkante kilometer.

Anderen lezen ook:  Armin van Buuren ‘Global Oceans Ambassador’ WNF

Op het eiland kun je veel endemische en bedreigde vogelsoorten spotten, je kunt op zoek naar het broedgebied van de gekko en je kunt er de klapperdief of kokoskrab zien – de enige krab die kokosnoten kan kraken! Met een huurauto rijd je naar verlaten strandjes, blowholes en watervallen. Links rijden is geen enkel probleem: er is nauwelijks verkeer op het eiland. Alles op Chrismas Island is klein. Grote hotelcomplexen en massa’s toeristen zul je er niet zien. Overnacht in kleine appartementencomplexen of in de Divers Villa, een gerenoveerd Brits koloniaal huis aan de kust.

Christmas Island

Elk jaar gaan miljoenen rode krabben op pad om hun eieren te leggen.

Als je door het plaatsje loopt, is de kans groot dat je door de plaatselijke bevolking wordt aangesproken – je bent namelijk één van hen. De bevolking bestaat uit slechts 2100 zielen, een bonte mengeling van Europeanen en Aziaten. Het gaat er gemoedelijk aan toe; niemand doet zijn deur of auto op slot en je kunt je portemonnee rustig op de bar laten liggen.

Christmas Island is een vulkaan

Het kleine juweeltje in de Indische Oceaan heeft voor duikers de nodige highlights, want ook het water rond het eiland is ongerept en rijk aan vis. Christmas Island is een vulkaan en rijst van meer dan 4000 meter diepte uit de zee op. Je vindt er ruim 200 soorten koraal en diverse endemische vissen. Dwaal door ondiepe koraaltuinen of duik langs steile drop-offs waar de grote jongens van de zee rondzwemmen: horsmakrelen, witpuntrifhaaien, zijdehaaien en vaak ook hamerhaaien.

Christmas Island

In de wintermaanden komen walvishaaien op de krabbeneitjes rond Christmas Island af. Een echt feestmaal voor deze reuzen!

Met een beetje geluk zie je in de wintermaanden walvishaaien, die op de krabbeneitjes en de kleine krabbetjes af komen. Met open bek zwemmen de tot wel twaalf meter lange haaien door de krabbensoep. Een echt hoogtepunt zijn de duiken in de talrijke ondiepe grotjes langs de noord- en westkust. Favoriet bij duikers is de Thundercliff Cave, die zijn naam te danken heeft aan het geruis van de zee, wat in de grot als een waar concert klinkt. Aan het plafond hangen prachtige stalactieten in allerlei vormen en maten.

Anderen lezen ook:  Belasting betalen voor je onderwaterhuis

Je kunt in de grot opstijgen, je duikset afdoen en er een stukje gaan lopen. Dat is zeker de moeite waard want dieper in de grot kom je bij een kleine pool die turkoois oplicht en waar zeldzame witte garnalen en lantaarnvissen leven.

Duiken op Christmas Island is een echt avontuur. Geweldig om ver van het massatoerisme een ongerepte natuur en unieke dierenfenomeen te ontdekken.

Christmas Island

Het duikcentrum van Extra Divers werd in 2016 op Christmas Island geopend.

Reisinfo

Christmas Island, dat bij Australië hoort, is te bereiken via Perth of makkelijker zelfs, via Jakarta. Vanuit de hoofdstad van Indonesië gaat er elke zaterdag een charter naar het eiland. Het is maar anderhalf uur vliegen.

Duikcentrum

Duikcentrum Extra Divers ligt aan de rand van Flying Fish Cove, in het noordoosten van het eiland. Extra Divers beschikt over een speedboot – met een capaciteit van maximaal 16 duikers per trip. Dit is meteen het maximale aantal duikers wat per keer toegelaten wordt in het natuurgebied, waar de duikstekken zich bevinden.

Tips

Trek eropuit met de mountainbike of huurauto.  In het nationaal park kun je naar hartenlust wandelen. Neem wel antimuggenspray mee.

Touroperator

Diving World biedt verschillende type accommodaties aan inclusief duikpakketten en vlucht. Vanuit alle accommodaties is Extra Divers op loopafstand bereikbaar.

www.divingworld.nl

Christmas Island

Vanaf alle accommodaties die Diving World aanbiedt, ligt het duikcentrum op loopafstand.

Foto’s: J. Gilligan, D. Watchorn, K. Faulkner, T. Friedrich, G. Bell

Bekijk ook: Lezersreizen DUIKEN 2020 en 2021