Duiken in een wetsuit in koud, Nederlands water? Dat klinkt misschien niet heel aanlokkelijk, tenzij je het juiste pak gebruikt! Wat is nu een goed wetsuit en wat houdt ‘semidroog’ eigenlijk in? We geven je antwoord op al je vragen.

Tekst: Judith Rietveld

Je hebt ze in allerlei soorten, kleuren, maten en materialen. Maar hoe kies je nu het juiste natpak? Als er iemand verstand van heeft, dan is het wel Patrick Lieven. Met zijn ruime winkel Herman Lieven Duiksport in Den Bosch van maar liefst 1.000 m2, weet hij alle ins en outs over de verschillende merken nat- en semidroogpakken.

«Het voordeel van een 7 mm wetsuit ten opzichte van een droogpak, is dat je meer bewegingsvrijheid en meer ‘gevoel’ hebt met het water. Een nadeel is dat het minder warm is dan een droogpak en je dus ook nat bent na de duik. Een 7 mm biedt minder bewegingsvrijheid dan een 5 mm, maar biedt wel meer isolatie. Door de dikte van het pak heb je ook meer lood nodig dan bij een 3 of 5 mm. Houd daar dus rekening mee.»

Heel belangrijk van een wetsuit is dat het goed aansluit. Je kent het misschien wel: je stapt het water in en even denk je: oh, dat valt mee! Maar als je eenmaal kopje onder bent, voel je een hele sloot water je rug bereiken. KOUD!!! Uiteraard stroomt er water bij een wetsuit naar binnen, dit laagje water zorgt voor warmte. Maar als dat water te veel kan bewegen door te veel ruimte, kan je het heel koud krijgen.

Anderen lezen ook:  Warm met de Bare Neo Beanie

Patrick: «Geef daarom liever iets meer uit aan een kwalitatief goed pak dat de warmte geeft die je nodig hebt. Dan krijg je het minder snel koud en heb je ook veel langer plezier van je duik! Let echt goed op de pasvorm en laat je hierin voorlichten.

wetsuit

Voor welke type wateren is een 7 mm geschikt?

In principe voor alle koudere wateren, vanaf een paar graden boven nul tot een graad of 20. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de kwaliteit van het pak. Het ene wetsuit biedt veel meer isolatie dan de ander, het verschil kan dan heel groot zijn.»

In het neopreen is veel kwaliteitsverschil. Bij het ene merk is het ‘gewoon’ neopreen, de ander heeft er isolerend materiaal in verwerkt. Zo heeft Bare bijvoorbeeld Omnired Technology in haar pakken verwerkt, dat je lichaamswarmte omzet in warmte-energie en dat weerkaatst wordt naar je lichaam. Andere merken hebben ook een dergelijke technologie toegepast zoals de Fireskin lining van Beuchat.

Sommige wetsuits hebben op bepaalde plekken minder neopreen, zoals in de armen en benen. Volgens Patrick heeft dat weinig voordelen. «Wanneer een pak een hoge kwaliteit neopreen gebruikt en de pasvorm goed is, zijn er weinig voordelen van dunner neopreen op bepaalde plaatsen. Soms kan het wel voordeel hebben om op plaatsen waar het wetsuit extra flexibel moet zijn, om een dunner neopreen te gebruiken. Bijvoorbeeld onder de oksels of in de knieholtes. Dat doet men dus om de pasvorm te verbeteren.»

Semidry: wat is het?

Een semi-droogpak is een duikpak met een waterdichte rits, maar geen droogpak. Er komt dus nog steeds water in het pak, alleen heel erg weinig. Ten opzichte van een droogpak heb je dus meer bewegingsvrijheid, omdat het pak van neopreen is.

Anderen lezen ook:  8x vakantietips voor duiken en snorkelen met een onderwatercamera

Patrick: «Een groot voordeel is dat het warmer is dan een 7 mm en veel goedkoper dan een droogpak. Een nadeel is wel dat de droogrits minder bewegingsvrijheid biedt dan in een pak waar deze niet in zit.» Volgens Patrick is ook hier de pasvorm heel belangrijk en moet je een bewuste keuze maken tussen een kunststof  of een metalen rits. Voor koud water is een semidry heel geschikt, boven de 20 graden moet je toch echt een ander pak aantrekken.

Een semi-droogpak gebruikt bij de nek een neopreen seal die veruit het meeste water tegenhoudt. Niet altijd alles, want het is geen droogpak, maar in de praktijk wel (bijna) al het water. Bij de polsen en enkels worden veelal gladde neopreen seals gebruikt.

Ook interessant voor jou:

Zwitserland, Europa’s duikgeheim

Bare Evoke, wetsuit met infrarood