Bij Ecomare zijn op dit moment meerdere ‘olievogels’ in de opvang. Waar komen ze vandaan en hoe gaat het nu verder? Dierverzorger Jarco Havermans vertelt.

Waar komen de olievogels vandaan? Hoeveel zijn er nu in de opvang?

Op het moment hebben we vier olievogels in opvang gehad. Zo werd onder andere een drieteenmeeuw in de duinen bij Paal 9 gevonden en ging al snel na binnenkomst dood. De andere betrof een zeekoet die bij Paal 28 op het strand zat.

De andere kustasielen in Nederland hebben in de periode na storm Corrie ook allemaal vogels onder de olie binnengekregen, toch kon er door de kustwacht geen olievlek gevonden worden.

Jullie vangen dus ook vogels op?

Ecomare is als kustasiel aangesloten bij de Stichting Olievogels Nederland. Als er olievogels binnenkomen bij een van de kustasielen, staan we via die Stichting met elkaar in nauw contact, je weet namelijk nooit of het blijft bij twee besmeurde vogels of dat er zich een grote oliecalamiteit heeft afgespeeld die zomaar honderden besmeurde vogels kan opleveren.

Mijn collega’s en ik zijn ook getraind als Advanced of Basic Responder via SON-Respons en kunnen ingezet worden bij oliecalamiteiten.

Wanneer was de laatste oliecalamiteit?

Voor Nederland was de laatste oliecalamiteit in 2018 toen in het Botlek-gebied in Rotterdam ongeveer 500 zwanen besmeurd raakten met olie. Daar hebben mijn collega’s en ik ook geholpen in het voor revalideren van zwanen opgezette tijdelijke opvangcentrum.

Hoe komen de meldingen bij jullie binnen?

Meldingen komen bij ons binnen via mensen die een dier vinden op het eiland waarvan zei vermoeden dat het hulp nodig heeft.

Anderen lezen ook:  Ultrawarmth Base Layer lijn van Bare

Hoe ga je om met een olievogel?

Olievogels moeten bij binnenkomst in het centrum eerst gestabiliseerd worden, dit doen we door middel van het toedienen van vocht (ORS) per sonde. Een geluk bij olievogels is dat het meestal gaat om vogels in betrekkelijk goede conditie, de reden van opvang is dan ook niet ziekte of een verwonding, maar de besmeuring. De stabilisatieperiode duurt minimaal 48 uur.

Als dieren na de stabilisatieperiode goede bloedwaardes, goed gedrag en stabiel of stijgend gewicht hebben, kunnen de dieren gewassen worden. Om het intensieve wasproces goed door te komen, moeten de dieren in goede conditie zijn. Het wassen van een vogel kost het dier enorm veel energie en stress en is te vergelijken met het rennen van een marathon voor ons.

Jullie gebruiken Dreft?

Bij het wassen van een olievogel kloppen we water met Dreft tegen de veren waardoor de besmeuring eraf gaat, na het wassen moeten de veren uitgespoeld worden omdat naast olie ook Dreft kan zorgen dat het dier de waterdichtheid verliest.

Na wassen/spoelen gaan de dieren in het drooghok en als ze goed gedroogd zijn mogen ze op het water. Op het water moeten de vogels zelf hun veren weer mooi waterdicht poetsen. Als ze op het water eenmaal 48 uur rustig kunnen verblijven zonder een plateau om op te zitten, de bloedwaardes en gedrag goed zijn en gewicht stabiel of stijgend, kunnen we een uitzetmoment in gaan plannen. De vogels worden voor uitzet geringd.

Wat moeten mensen doen als ze een olievogel aantreffen?

Als mensen een olievogel aantreffen, moeten ze de dichtstbijzijnde vogelopvang of dierenambulance bellen en duidelijk aangeven dat het een olievogel betreft. Het is niet aan te raden om een dier zelf te pakken omdat voor het hanteren van dieren met olie persoonlijke beschermingsmiddelen (denk aan handschoenen enz.) een must zijn.

Anderen lezen ook:  Armin van Buuren ‘Global Oceans Ambassador’ WNF

Op het moment van vinden is nooit duidelijk wat voor besmeuring het precies is, en chemische stoffen kunnen ook op ons mensen vervelende effecten hebben.

www.ecomare.nl

Ook interessant voor jou:

Zeepaardjes uit opvang Ecomare terug naar zee

Zeepaardjes redden, hoe dan?