We duiken onder en als ik het kleurrijke rif overzie, ontdek ik meteen een zeepaardje, zo’n grote heb ik nog nooit gezien! Hoe gaaf.  Terwijl ik een foto maak, zie ik in mijn ooghoek een murene tevoorschijn komen. Onontdekt Oman: Hier word ik helemaal blij van! 

«Wat is het geheim van Oman?», herhaalt de duikgids mijn vraag als we weer aan boord van de duikboot staan. «De golfstroom brengt gigantische hoeveelheden plankton mee waar het onderwaterleven zich graag aan tegoed doet. Hierdoor nemen ze afmetingen aan die je elders niet snel zult zien», verklapt hij.

Ik moet hem gelijk geven. Nooit eerder ontdekte ik zelf een zeepaardje onder water. Het is altijd de duikgids die ze voor me moet aanwijzen omdat ze zo klein zijn. «Het plankton trekt ook bultrugwalvissen aan, maar dan moet je een keer terugkomen in het vroege voorjaar», lacht hij boven het geluid van de scheepsmotoren uit. Voordat ik van deze schitterende dieren kan wegdromen, voegt hij eraan toe dat de zomer een goede periode is voor walvishaaien. Wat zou ik die graag zien! Vanaf de boeg klinken opgewonden stemmen. Er lift een groep dolfijnen met de boeggolf van de boot mee. Met speels gemak springen ze hoog uit het water. Wat een feest!

 

 

Wrakken

«Duik je van de week mee naar ss City of Winchester? Het wrak is mooi begroeid met zachte en harde koralen!», zegt de manager van het duikcentrum. «Het is dit jaar honderd jaar geleden dat dit Britse stoomschip is gezonken», vertelt hij. «Count me in!», roep ik enthousiast. Morgen las ik een duikpauze in. Dan maken we een tocht door het ruige berglandschap, bezoeken we eeuwenoude forten en wadi’s. Mijn vrouw verheugt zich op de geurige soeks.

Anderen lezen ook:  Noordzee training op zondag 17 september

 

 

Waarom Oman?

Ik heb me verbaasd over de soorten koraal, de grote hoeveelheden vis en de vele onontdekte duikplekken die de oceaan nog herbergen. En wat dacht je van luipaardhaaien, de grootste vleermuisvissen die je ooit gezien hebt of schildpadden die je komen verwelkomen? Drop-offs, steile wanden met grotten, kelpwouden… Oman heeft het allemaal.

Houd je niet van drukke toeristische plekken, dan ben je hier op het juiste adres. Een handjevol duikcentra langs de kust biedt je alle rust en comfort die jij verwacht van een relaxte duikvakantie. Sta niet raar te kijken wanneer je bij een duikstek aankomt en alleen jouw boot de enige ter plekke is.

 

 

Topspots
De bekendste plekken om te duiken zijn Bandar Khayran, bij Muscat – inclusief het scheepswrak Al Munassir, het uitzonderlijke zeereservaat van de Daymaniyat Eilanden, het schiereiland Musandam en Salalah. 

 

Duikcentra in en rond Muscat

Dive Adventures Australia www.euro-divers.com

Oman Dive Centre  www.diveadventures.com.au www.omandivecentre.com www.extradivers.org

Euro Divers Oman www.euro-divers.com

Blu Zone Diving www.bluzonediving.com

Global Scuba  www.global-scuba.com

Moonlight Dive Centre www.moonlightdive.com

Muscat Diving & Adventure Centre www.holiday-in-oman.com

Arabian Sea Safaris www.arabianseasafaris.com

Extra Divers Qantab www.extradivers.info

Sun Diving Tourism www.sundiving-tourism.com

Omanta Scuba Diving Academy www.omantascuba.com

Extra Divers Al Sawadi www.extradivers-worldwide.com

 

Duikcentra in de omgeving van Musandam

Musandam Diving www.musandamdiving.com

Extra Divers Musandam www.extradivers.info

Extra Divers at Six Senses Zighy Bay www.extradivers-worldwide.com

Nomad Ocean Adventures www.discovernomad.com

Al Marsa Tours Travel & Tourism www.almarsamusandam.com

 

Duikcentra in de omgeving van Dhofar

Extra Divers (Crowne Plaza) www.divesalalah.com

Sub Aqua Dive Centre (Hilton) www.subaqua-divecenter.com

Anderen lezen ook:  De diepte in met het werk van onderwaterfotograaf Cor Kuyvenhoven

Extra Divers Mirbat (Hotel Marriott Beach Resort) www.extradivers.info

 

Lees hier het duikreisverhaal Oman Het land van Sinbad de Zeeman

 


www.visitoman.nl