Je hebt ‘m ongetwijfeld voorbij zien komen in het magazine, de Artic Kevlar EX. Maar een review, die hebben we nog niet gepubliceerd. Tijd om van Rowan Ruseler te horen wat zijn ervaringen zijn met dit volgens hem ‘hufterproof’ droogpak.  

Droogpakduiken was eerst helemaal niet mijn ding, na de cursus moest ik behoorlijk wennen. Ik wilde dan ook wel graag mijn eigen droogpak, maar wel eentje die bij me paste. Ik heb veel onderzoek gedaan voordat ik iets kocht. Want het is wel belangrijk om te weten wát je nu eigenlijk koopt! Ik ben werkzaam als staflid van Duikcentrum De Beldert en bijna alle stafleden duiken in een Artic-droogpak. Iedereen was er zeer over te spreken en na meerdere testduiken in verschillende droogpakken, kon ik niets anders dan me bij hen aansluiten. Het pak is gemaakt van sterk en duurzaam Kevlar-materiaal, dat bestand is tegen scheuren en slijtage. Dit maakt het pak zeer geschikt voor wrak- en grotduiken, waarbij het pak blootgesteld kan worden aan ruwe omgevingen. De Artic Kevlar EX voelt erg stevig aan, maar is niet te zwaar. Dat is natuurlijk ook de eigenschap van Kevlar. Het voelt ‘hufterproof’ aan, en dat is iets wat ik zeker nodig heb!

Gratis op maat gemaakt

Het droogpak is voorzien van een verbeterd ontwerp, waarbij het is uitgerust met een rits aan de voorkant. Dit zorgt voor gemakkelijk aan- en uittrekken. Wel zo fijn, want met je onderkleding aan wil je niet al helemaal bezweet zijn omdat je je in allerlei bochten moet wringen om je droogpak aan te krijgen! De Artic Kevlar EX kan je geheel op maat laten maken, dit is gratis. Ook kan je het pak geheel zelf samenstellen zoals jij wilt, zoals extra grote pockets. Daarnaast heb ik gekozen voor de standaard vaste boots. Deze voelden robuust genoeg aan en ik vond het wel zo makkelijk. Het is voornamelijk erg fijn dat ik direct mijn gewicht op de schoenen kan zetten zonder na te denken over de ondergrond. 3 mm neopreen sokken of neopreen Heavy Duty boots waren ook mogelijk geweest. Bij de nekseal kun je kiezen uit Latex HD, neopreen of siliconen. Ik heb gekozen voor latex HD, dit werd mij geadviseerd voor het type duiken dat ik maak. Het voelde ook direct goed. Mijn polsseals zijn ook van latex HD. Dit was in het begin wel even wennen met uittrekken, maar uiteindelijk heb ik dit nu onder de knie. En als laatste kan je er ook direct een P-Valve in laten zetten.  

Anderen lezen ook:  Heating vesten: zit je er warmpjes bij?

Koud water  

Het droogpak Artic Kevlar EX biedt ook uitstekende isolatie, waardoor het geschikt is voor duiken in koud water. Het pak is voorzien van Thinsulate™-isolatie, dat warmte vasthoudt en het lichaam op temperatuur houdt. Dit maakt het pak ideaal voor duiken in koud water of langdurige duiken. Uiteraard heb je ook goede onderkleding nodig. Als baselayer heb ik voor erg koude dagen de Bare Ultrawarmth baselayer in combinatie met het onderpak Kwark Navy Extreme. Over kou gesproken, mijn meest memorabele duik in dit droogpak was gek genoeg eigenlijk tijdens een cursus: ik wou graag de TEC Sidemount Specialty doen samen met Gerard van Duikcentrum de Beldert. Dus in overleg met hem een cursus geboekt om samen tijdens de koude decemberdagen wat nieuwe technieken te leren. Deze dagen zaten vol met leuke momenten, waarbij ik als groentje met twee zeer ervaren duikers veel heb geleerd. Het waren toevallig ook de koudste dagen dat jaar boven water, waardoor onze droogpakken rechtop konden staan na de duik! 

Conclusie 

Tot op heden heb ik nog geen nadelen of aanmerkingen ontdekt. Waarom ik uiteindelijk voor de Artic Kevlar EX heb gekozen, is omdat ik er het vertrouwen in heb dat als ik door een wrak of obstakel duik, het droogpak niet zo makkelijk kapotgaat. En dat vertrouwen heb ik echt nodig. Tot nu toe heeft dit droogpak zich meer dan bewezen. Wie ik het zou aanraden? Iedereen die een nieuw droogpak wil aanschaffen! Maar vooral aan een paar van mijn vrienden, die sinds vorig jaar zijn begonnen met duiken. Zodat ik niet zolang hoef te wachten tot ze het water weer warm genoeg vinden… 

Anderen lezen ook:  Laurentic, de krachtpatser van Anchor Dive Lights

 Facts Artic Kevlar EX

  • Ferguson Kevlar
  • Metalen BDM frontrits + beschermende kunststof rits 
  • Extra bescherming van Cordura x-treme aan de voorkant, knieën en schouders  
  • Thinsulate™-isolatie 
  • Gratis op maat gemaakt 
  • Apeks of Si-Tech deflators 
  • Inclusief dry bag & 5 mm cap 
  • Prijs: € 1.649  

www.deduikspecialist.nl