De Bare X-Mission heeft een opvolger: de Bare X-Mission Evolution. Wat is er anders in vergelijking met zijn voorganger en hoe bevalt het droogpak? Judith Rietveld test het gloednieuwe pak in het ijskoude Noorwegen tussen de orka’s en bultruggen.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

Niet verder vertellen, maar ik ben helemaal geen droogpakduiker. Geef mij maar warm water en een wetsuit. Maar met oog op snorkelen met orka’s in Noorwegen en mogelijke koudwaterduiken, lijkt het me toch wel noodzaak om er eentje aan te schaffen. AmilcoSports is distributeur van Bare in de Benelux, dus bij hen ben ik aan het juiste adres. Rogier de Boer is salesmanager bij het bedrijf en weet alles over de nieuwste Bare X-Mission Evolution én de daarbij behorende onderpakken. Want met alleen een droogpak ben je er niet.

Rogier: «Bare heeft meerdere lagen onderpakken beschikbaar, te beginnen met de Base Layer Ultra Warmth. Deze bestaat uit een top en een broek. Deze is gemaakt van Ultra Warmth Celliant materiaal – dit houdt in dat het uit 13 thermomineralen bestaat. Dit zet lichaamswarmte om in infrarode energie. Die infrarode energie wordt teruggestuurd naar het lichaam, waardoor je beter thermisch herstel hebt.» Dat klinkt al heel goed! En dat zal ik nodig hebben in het hoge noorden van Noorwegen.

Rogier vervolgt: «De Base Layer zorgt dat het vocht afgedreven wordt van het lichaam, zodat je kern droog blijft. Dat is ook het allerbelangrijkste. Je kunt wel katoen materiaal als onderkleding gebruiken, dat vocht heel goed opneemt, maar dit slaat weer terug op het moment als je gaat duiken in een koudere omgeving. En dat is juist niet wat je wilt!» Dan toont hij me een heerlijk zachte trui en broek van fleece. Zo eentje die je best op een lazy sunday aan kunt trekken. «Dit is de Mid Layer. Deze gebruiken we om het tegenovergestelde te doen van de Base Layer. Als je in een trilaminaat pak duikt, ontstaat er vaak een soort condens aan de binnenkant: je lichaam is warm en de temperatuur van het water is koud. Om die condens tegen te houden, gebruiken we een Mid Layer.» Ook zijn er bijpassende sokken bij in hetzelfde materiaal, niet geheel onbelangrijk.

Anderen lezen ook:  Duikfles en kraan onderhouden

Bare X-Mission Evolution

Verschillen voorganger

En dan nu het droogpak. Wat is het verschil met zijn voorganger, de Bare X-Mission? Bij de Evolution is extreem soepel nylon trilaminaat gebruikt. Op de belangrijkste plekken zoals knieën en ellebogen, is versteviging aangebracht en hij is voorzien van een nieuwe drain. De neopreen nekseal is volgens Rogier heel warm: «Deze sla je naar binnen om, waardoor je een soort luchtsluis creëert. Dit laat het neopreen beter aansluiten rond de nek en daardoor krijg je een hele goede afdichting en blijft het enorm warm. De Bare Elastic cap gaat eroverheen, dit is hetzelfde materiaal als de nekseal. Daardoor krijg je een goede afsluiting.»

De twee ruime pockets kun je zelfs met droogpakhandschoenen aan goed gebruiken. aangezien er grote flappen op zitten. De pocket maak je breder dankzij een rits. Handig, als je die ene duik net even iets meer wilt meenemen. Binnenin zitten twee bungees. Aan de binnenkant van je been en pocket is ook een vak gecreëerd, met een bungee voor je slate. «De vaste techboots van de X-Mission Evolution hebben een extra velcro-sluiting. Die zorgt voor minimale luchtdoorstroming naar je voeten. Zo behoud je de controle over je voeten en dat is heel prettig bij de frogkick of gewoon vinnen.»

Mijn nekseal moet op maat gemaakt worden en ik wil het droogpak ook graag in rood. Enkele weken later krijg ik het thuis uitgereikt. Vinnen, cap, masker, snorkel, onderpakken, sokken… Ik ben klaar voor Noorwegen!

Een week lang snorkelen we met orka’s in watertemperaturen van 4 graden.

IJskoud getest

Een week lang snorkelen we met orka’s in watertemperaturen van 4 graden. De bovenwatertemperatuur is nóg kouder: -10. We trekken het droogpak ’s ochtends vroeg al aan, waardoor ik het soms wel meer dan zes uur achter elkaar aan heb. Het is vaak even zoeken naar de orka’s en dan moeten we nog wachten op het juiste moment. Ik had eerst het idee om dan niet de hele tijd mijn X-Mission Evolution al aan te hebben, vooral om de nekseal, maar deze biedt juist heerlijk warmte en zit perfect! In het water krijg ik het zelfs behoorlijk warm wanneer we richting de baitball zwemmen. Het zweet staat op mijn rug… Dan snap ik heel goed waarom de verschillende lagen onderpakken zo belangrijk zijn!

Anderen lezen ook:  Marien bioloog voor een dag, Open Ocean Science Centre

Je zal misschien wel denken: «Wat hebben we aan deze test aangezien je er niet eens een echte duik mee hebt gemaakt?» Maar mijn vriend Sander Evering heeft heel de maand oktober in de X-Mission Evolution gedoken in Kroatië waar hij GUE Tech 1 opleidingen heeft gegeven. Daarvoor dook hij al in de voorganger, de X-Mission. Wat vindt hij van het droogpak?

«Vanaf het begin was het sterke punt van de X-Mission de pasvorm. Het droogpak biedt een maximale bewegingsvrijheid dankzij de cave cut, terwijl het ook nog goed aansluit op het lichaam – dus geen dikke plooien of overtollig materiaal. De souplesse van het materiaal speelt hier ook een rol. Helaas was het trilaminaat minder slijtvast dan wat dikker materiaal. Bij de Evolution is gebruik gemaakt van dikker trilaminaat. In de praktijk is het niet te merken dat het pak stugger is geworden, het is zelfs even soepel – terwijl de slijtvastheid dus is toegenomen! Het vakje van de wetnotes zit nu op een andere plek, de pocket is met behulp van ritsjes wat groter te maken. Helaas is het extra vakje uit het deksel van de pocket verdwenen. Dat kleine vakje mis ik enorm omdat ik daar altijd wat klein reservemateriaal in bewaarde, zoals een rvs-sleutel of een kleine camera. Gelukkig is er verder niets veranderd, het blijft gewoon een perfect droogpak. De nekseal is wat mij betreft met geen enkel ander merk te evenaren. In mijn ogen het beste droogpak dat Bare in zijn assortiment heeft.»

Mijn conclusie over de Bare X-Mission Evolution: ik vind het een heerlijk droogpak en koester er nu al (warme) herinneringen bij. Zelfs in -12 blijft het droogpak soepel. Mijn volgende stap is een droogpaktraining in de duiktoren. Binnenkort lees en zie je hier meer over in ons magazine en op onze social mediakanalen!

Anderen lezen ook:  Wat is de oorzaak dat slangen lekken?

Bare X Mission Evolution

BARE X-Mission Evolution

Duurzaam, lichtgewicht, extreem flexibel Nylon Micro RipStop trilaminaat

Low-profile YKK Aquaseal® droogpakritsen

Slanke Cave Cut

Anatomisch voorgevormd

3 mm neopreen comfort-fit nekseal en 2 mm nylon kraag met drain

Uitklapbare Tech/DATA pockets: 3 standaard en 2 dikkere bungees

Geen overtollig materiaal

Vaste techboots

Prijs € 2079

Website: www.amilcosports.nl

Bekijk ook: Een Bare droogpak naar jouw wensen