Elk jaar begin juni wordt er voor de scholieren in Landsmeer (dorpje boven de rook van Amsterdam) een sportdag gehouden. Op deze dag zijn deze kids (in de leeftijd 9-13 jaar) in de mogelijkheid om kennis te  kunnen maken met allerlei takken van sport en activiteiten. Duikcentrum Down Under uit Landsmeer verzorgt al vele jaren het onderdeel scubadiving op deze sportdag. Zij hebben al jarenlang ervaring met deze introducties en inmiddels meer dan 1000 kinderen via deze wijze kennis laten maken met de duiksport. De scholieren krijgen op deze dag een korte introductie duikles in het lokale (buiten) zwembad onder deskundige begeleiding. De dag ervoor kregen de deelnemende kids eerst wat theorie en een  hands-on uitleg over wat ze in het zwembad te wachten zou staan. In totaal komen er 3 groepen van een man of 11 aan bod gedurende deze dag.


Mij werd weer gevraagd door duikinstructeur Richard om foto’s te maken tijdens deze sessies. Ik heb dit vorig jaar ook gedaan en bleek een succes. Ik heb toen ook een filmpje gemaakt (op de muziek van ‘Happy’) en deze werd veel bekeken. Deze keer beperkte ik mij tot het maken van foto’s omdat het lastig is beide disciplines goed uit te voeren. Mijn missie kwam er eigenlijk op neer om buiten de algemene sfeerfoto’s elke scholier onder water vast te leggen. Zodoende hadden zij buiten de unieke ervaring van de (meestal) eerste keer in scubagear te hebben gedoken ook nog een blitse foto van zichzelf van deze vaak onvergetelijke ervaring.
 

Anderen lezen ook:  Leren duiken? Als je alles van tevoren weet...

Vorig jaar had ik er al schik om dit te doen alleen besefte ik mij na afloop dat ik lang niet iedereen op de foto had, omdat ik lukraak aan het schieten was. Deze keer wilde ik dit zien te voorkomen om achteraf geen kinderen te hoeven te teleurstellen. Ik vond het vorig jaar ook al op fotografisch gebied een uitdaging gezien de vele wisselende lichtomstandigheden. Ook leuk om weer eens wat anders te fotograferen buiten het geijkte onderwaterleven.

Helaas was het op de introductiedag erg winderig en bewolkt. Op de bodem van het zwembad was een parcours uitgezet met verschillende doeleinden. Een voor een gingen de kids onder begeleiding het zwembad in en werden onder water opgewacht door een instructeur die ze de hele duik in het parcours escorteerde. Veel van de kinderen waren erg rap onder water en dus voor mij zaak om zodra ze kopje onder gingen ze de loef af te steken en zonder ze al te veel te hinderen een beetje knap op de foto te krijgen. Ik had mij van tevoren al netjes voorgesteld dat ik foto’s zou gaan maken terwijl zij met de introductieles onder water bezig waren. Dus meestal schrokken ze niet al te snel van mijn prominente aanwezigheid (vaak) vlak voor hun neus! Al met al veel leuke foto’s kunnen maken.

Iedereen had die dag een topervaring beleefd en hoop dat sommige van de kinderen inmiddels zo enthousiast zijn geworden dat zij in de toekomst een duikcursus zullen nemen om hiermee door te gaan als hobby? En net zoals ik gaan genieten van de mooie sport die het duiken is!

Anderen lezen ook:  Sepiakoorts

Bootsy