Dit duikavontuur kent een aparte inleiding. Mijn duikbuddy Paul en ik zijn via een totaal andere hobby de duikwereld ingedoken. Wij zijn namelijk allebei besmet met een ‘virus’, het schildpaddenvirus welteverstaan. En daardoor belanden we op Sint Eustatius voor onze eerste duikvakantie. 

Tekst en foto’s: Joris Drubbel

duik sint eustatius

Island in the sun

Al jarenlang zijn mijn buddy Paul en ik via de Nederlandse-Belgische Schildpadden Vereniging (www.trionyx.nl) vrienden. Zo belanden we dan ook op Bonaire om daar bij de Sea Turtle Conservation Bonaire vrijwilligerswerk te doen tijdens de in-water-surveys. Met andere woorden: snorkelen en zeeschildpadden tellen voor beschermings- en onderzoeksdoeleinden.  Dit is gelijk een punt waarop wij vakanties uitzoeken: de kans om iets terug te doen voor de plaatselijke herpetofauna, specifiek schildpadden. Echter, omdat snorkelen letterlijk en figuurlijk alleen maar aan de oppervlakte van de onderwaterwereld snuffelt, en we tijdens de in-water-surveys toch wel hele mooie riffen en vissen zien, halen we onze OWD. Eenmaal terug in Nederland, en naast ons schildpadvirus nu ook besmet met het duikvirus, gaan we op zoek naar onze eerste duikbestemming. Op Sint Eustatius moet alles zijn wat we zoeken: tropisch, kleinschalig duiken, mooie riffen en wrakken, zeeschildpadden zoveel als je maar kunt tellen, rifhaaien en volop locaties waar de Nederlandse West-Indische Compagnie zeevaartgeschiedenis tastbaar aanwezig is. In oktober 2016 is het zover, we zijn op Sint Eustatius! Vroeg in de ochtend gaan we op beach patrol met onze gids Fionne, die in samenwerking met STENEPA onderzoek doet naar de schildpadnesten van de karetschildpad, groene zeeschildpad en sporadisch de lederschildpad. Er zou een nest van de karetschildpad zijn uitgekomen. Ons doel is om te controleren of er nog jonge zeeschildpadjes in het nest zijn achtergebleven die een helpende hand nodig hebben om hun nestgenoten achterna te hollen en te zwemmen. We kunnen inderdaad wat achterblijvers op hun eerste reis begeleiden, en zo de strandkrabben, reigers en andere strandrovers helpen te omzeilen. Uiteindelijk zien we ze wegduiken in de blauwe Caribische Zee. Geweldig!

duik schildpad

een achterblijver

 

bootduiken sint eustatius

bootduiken rondom Sint Eustatius

Groot wild

Anderen lezen ook:  Bare Evoke, wetsuit met infrarood

Om Sint Eustatius heen zijn er diverse duikstekken die allemaal met de boot te bereiken zijn. Nu hebben Paul en ik vooral belangstelling in duikstekken met kans op groot wild: zeeschildpadden, rif- en verpleegsterhaaien en roggen. Dat wij als startende duikers nog niet veel duikervaring hebben, is gelukkig geen probleem. Op de duikstekken wordt altijd gedoken in kleine groepjes en met een gids. Bijna alle duiken zien we zeeschildpadden en grote pijlstaartroggen en op een zondag, die we naderhand omdopen in Shark Sunday, maken we een fantastische duik met een verpleegsterhaai en diverse Caribische rifhaaien. De voormalige Taiwanese vissersboot Chien Tong is ook zeker de moeite waard, vooral tijdens een nachtduik, beweren onze instructeurs. Het wrak is namelijk een vaste pleisterplaats voor zeer veel zeeschildpadden die het wrak gebruiken als houvast gedurende de nacht. Ietwat gespannen zien wij hoe het groepje van drie voor ons verdwijnt in het water. Toch best wel donker die zee nu… Ook wij rollen achterover en zwemmen naar de duiklijn. Op de tast dalen we af langs de lijn, onze ogen langzaam wennend aan het zicht. Het wrak is spaarzaam verlicht door onze duiklampen en we speuren naar fraaie vissen, koraal en anemonen die nu veel mooier en open zijn, grote kreeften, krabben en, helaas ook hier, jagende koraalduivels. Maar het is fantastisch!  En dan opeens word ik vanachter aangetikt door een reus van een karetschildpad die half slapend even komt buurten! In mijn lichtstraal zwemt hij langzaam naar de oppervlakte voor een verse ademteug om vervolgens weer af te zakken naar zijn slaapplaats op het wrak. Overal duiken opeens zeeschildpadden op, dus we dempen onze lichtstralen om ze niet te storen. Volwassen zeereuzen van groene zeeschildpadden en karetschildpadden, maar ook veel halfwas dieren. Wat een afsluiting van de vakantie!

duik schildpad wrak

pleisterplaats

 

Anderen lezen ook:  Ode aan mijn instructeur

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.