Niet veel liveaboards bieden deze tour naar ‘het hoge noorden‘ aan. Onze auteur bericht over fascinerende duikstekken van Tiran en Ras Mohammed tot aan Dahabs Blue Hole.

Tekst en foto’s: Tobias Friedrich

Het maakt niet uit welk schip je kiest voor een liveaboard in Egypte: in het water is iedereen hetzelfde en Egypte verveelt nooit. Zelfs de plekken die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit Hurghada, zoals het Police Station van Small Giftun Island of het Careless Reef, zijn prachtige onderwaterlandschappen met enorme koraaltuinen. En dat ondanks het grote aantal duikers dat er dagelijks te vinden is. Verder naar het noorden liggen de vier – of zijn het vijf – wrakken van Abu Nuhas. En dan verder naar het oosten voor de punt van het Sinaï-schiereiland de Thistlegorm, die op geen enkele noordelijke reis mag ontbreken. Vanaf daar is het slechts een paar uur naar Ras Mohammed National Park, dat al 15 jaar onder bescherming staat. Volgens sommige duikers is het rif goed hersteld en ziet het eruit zoals het 20 jaar geleden deed, ondanks de vele gasten uit Sharm el Sheikh. Het is moeilijk te zeggen zonder een directe vergelijking, maar de geweldige zachte koralen op de steile wand van Shark Reef en de schildpadden die hier vaak langskomen, spreken een duidelijke taal. Zelfs walvishaaien worden hier af en toe gespot.

Geweldige middagduiken voor de kust van Sharm el Sheikh.

De meeste liveaboards keren op dit punt om en varen langzaam terug naar Hurghada. De vier riffen in de Straat van Tiran, genoemd naar Britse cartografen en gelegen tussen Sharm el Sheikh aan de Sinaï-kust en het eiland Tiran, dat bij Saoedi-Arabië hoort, worden soms echter ook bezocht. Jackson, Woodhouse, Thomas en Gordon zijn de namen van deze vier koraalriffen die in de zeestraat bij de ingang van de Golf van Aqaba liggen en die een centrale rol speelden bij het ontketenen van de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Anderen lezen ook:  Het gevaar van decompressieziekte

Ras Mohamed National Park is, ondanks de vele duikers van de Sinaï-metropool Sharm el Sheikh, nog mooi intact.

Op naar het Noorden

Zeestraten hebben voordelen: dagelijks worden er enorme hoeveelheden water doorheen gespoeld die veel plankton met zich meebrengen en zo de koralen van de riffen prachtig laten groeien. Af en toe is er zelfs een hamerhaai in het blauwe water te zien! Technische duikers worden ook aangetrokken door de indrukwekkende canyons van de riffen, die dieper gaan dan toegestaan voor de sportduiker – voorbij de 40 meter. Nog verder naar het noorden, in het onderste derde deel van de Golf van Aqaba, ligt Dahab. De naam van deze kustplaats betekent ‘goud‘ in het Arabisch, wat doet denken aan de glitter van het zand en de warme tonen van de bergen wanneer ze in het zonlicht baden. Dahab is heel anders dan de hectische, toeristische Sinaï-strandmetropool Sharm el Sheikh, een uur rijden naar het zuiden.

Natuurlijk is het voormalige bedoeïenendorp niet meer wat het 30 jaar geleden was, maar toch is Dahab tegenwoordig origineler en echter dan veel andere vakantiebestemmingen in Egypte.

Dahab werd vooral bekend bij duikers vanwege de Blue Hole en is in de loop van de decennia uitgegroeid tot een Mekka voor technische duikers. Het gat in het rif, ongeveer tien kilometer ten noorden van de kust gelegen, is 110 meter diep en heeft een opening naar de zee die begint op 52 meter en tot meer dan 100 meter diep gaat: The Arch. Je hoeft niet in de Blue Hole te duiken vanwege het onderwaterleven of de prachtige koralen, die bestaan daar niet. Alleen The Arch en het prachtige blauw van de Rode Zee aan de andere kant van de opening zijn de moeite van een duik zeker waard. Wel moet je voorzichtig zijn en duiken met minimaal één extra tank, een zogenaamde stage, zodat je op de terugweg niet in de problemen komt met te weinig lucht en eventuele decompressie. Hoewel de diepte en aard van de Blue Hole een attractie is om te verkennen, wordt het alleen aanbevolen voor ervaren en technische duikers, niet in de laatste plaats vanwege de vele ongelukken die er in het verleden gebeurd zijn.

Het wrak van de Thistlegorm mag op geen enkele Noordroute ontbreken.

Tragische romantiek

De duikplek Gabr el Bint in het uiterste zuiden van Dahab is een andere reden voor de noordelijke tour. Prachtige waaierkoralen, die je in deze grootte en vorm alleen kunt zien bij de Brother Islands of op het Elphinstone Reef, gedijen hier goed. Schildpadden, Napoleonvissen en grote scholen zijn ook vaste gasten op deze duikstek. En zelfs mantaroggen en dolfijnen worden gespot op deze plek die wordt omringd door een legende die net zo romantisch aandoet als Shakespeare‘s Romeo en Julia: In Dahab wordt nog altijd verteld over het bedoeïenenmeisje dat verliefd werd op een jongen uit een rijke familie. De twee waren niet onder de indruk van de grote statusverschillen en vonden elkaar. Maar op een dag was zijn geliefde niet meer te vinden, dus de jongen zocht haar overal totdat hij haar ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Gabr el Bint dood aantrof. Hij was zo verdrietig over het verlies van zijn geliefde dat hij zichzelf op diezelfde plek van het leven zou hebben beroofd. Deze plaats wordt vandaag de dag nog steeds ‘het graf van het meisje‘ genoemd in Dahab. Of deze legende nu waar is of niet, de duiken vanaf de wadi zijn iets heel bijzonders.