Afgelopen weekend heb ik met mijn buddy Ilse Vermeulen een duikje gemaakt bij Zandeiland 4, we hebben gedoken in het oude duikgebied buiten de boeien! Met oude bedoel ik de oude situatie, er lag toen rechts van het huidige gebied een oude DAF bus en vanaf de bus ging je dan via banden naar een stel afgezonken oude houten zeilbootjes. Vanaf de zeilbootjes liep een bandenspoor naar het onderwaterhuis, deze lag op zo’n 16 meter diepte verbonden met kettingen aan verzwaarde tonnen.   

Onze duik is in dit oude duikgebied, een van de mooiste plekken van de plas. 

Onze duik is in dit oude duikgebied, een van de mooiste plekken van de plas. Het water ligt er rustig bij, geen wind, weinig golfslag en kraakhelder water. Na kort overleg zwemmen we rechtuit tot de wipkip en grote wip, hier rechtsaf haaks op de kant richting de vaargeul bij de brug. Na ongeveer 400 meter is de eerste boom in zicht waar helaas dit keer geen snoek bij zit, na ongeveer 25 meter bereiken we het kerkhof van een stel oude houten zeilbootjes. Op een van de boten zit een geweldig mooie zoetwaterspons, na deze bewonderd te hebben zwemmen we verder en bereiken de hoogste boom in dit gebied, en ja hoor er zwemt een geweldig grote snoek tussen de takken. 

Ja hoor, er zwemt een geweldig grote snoek tussen de takken! 

Vanaf hier rechtuit totdat we een soort van natuurlijk rif van veen tegenkomen op ca 11 meter diepte, daarna rechtsaf en na ca 400 meter bereiken we het prachtige gebied wat kraakhelder is en waar je duikt tussen immens grote veenblokken. Op ons gemak zweven we hier tussendoor op zoek naar super grote snoeken die hier vaak om het hoekje op de loer liggen. Ook kom je hier veel zoetwaterkreeftjes en zo af en toe een prachtige wolhandkrab of rivierdonderpad tegen. Na ca 35 minuten duiktijd is het weer tijd om richting het nieuwe duikgebied te gaan, zoals altijd weer een prachtige duik gemaakt in ons gebiedje! Kortom, het was een heerlijk ontspannen duikje van ruim een uur… prima zicht en veel leven gezien!

Anderen lezen ook:  Zo maak je indrukwekkende onderwaterfoto's

Jonge snoekbaars!

Info duikstek

Eiland 4 s een eiland aan de Vinkeveense Plassen en is het enige eiland dat je per auto kan bereiken. Achter de duikwinkel van Air Diving is een grote parkeerplaats waar ruimte is voor tweehonderd auto’s. Parkeren is op dit terrein gratis, langs de weg parkeren is niet toegestaan.

Het water rondom Zandeiland 4 staat bekend om zijn helderheid, het is bruin/groen van kleur. Als de zon schijnt en je kijkt tijdens je duik omhoog zie je grote scholen baars in het goudgele water. Alleen hierom zou je al gaan duiken op deze toplocatie! In de rustige gedeeltes van dit duikgebied is 5 tot 8 meter zicht geen uitzondering. Voor meer info kijk op mijn site: www.duikenvinkeveen.nl  

Routebeschrijving

Vanaf Amsterdam: Volg de A2 richting Utrecht en neem de afslag Abcoude/Vinkeveense plassen. Volg vanaf hier de ventweg richting Vinkeveen, na ca 3 kilometer rechtsaf de Baambrugse Zuwe op. Na vijfhonderd meter de ophaalbrug over hierna direct rechts afslaan en richting parkeerplaats rijden.  Vanaf Utrecht: Volg de A2 richting Amsterdam en neem de afslag Vinkeveen, ga hierna rechtsaf onder de A2 door en ga hierna rechtsaf de oprit weer op, neem bij de rotonde de tweede afslag en ga de parallelweg op, ga na ca twee kilometer linksaf de Baambrugse Zuwe op. Na ongeveer vijfhonderd meter de ophaalbrug over hierna direct rechts afslaan en richting parkeerplaats rijden. 

Meer werk van Aart vind je op: www.aartreitsma.nl

Tekst en foto’s:  Aart Reitsma