In Zeeland zijn maar liefst meer dan 100 duikplekken te vinden, waarvan de meeste in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde liggen. Maar ook in de Westerschelde en het Veerse Meer valt veel te ontdekken. Het zijn te veel duikstekken om allemaal op te noemen, dit zijn onze vier favoriete duikspots op een rij!

Tekst: Pim Valk

1 Dreischor Gemaal: Kleurenpracht in Zeeland

Eén van de populairste plekken van het Grevelingenmeer. Je treft er veel leven in allerlei vormen en soorten aan. Bijna geen plekje is onbegroeid. Sponzen, wieren, anemonen, dahlia’s, scholen met kleine visjes, zakpijpen, zeedonderpadden en slakjes in het juiste seizoen. Een ware kleurenpracht.

Tel daarbij de ideale diepte op, dan wordt duidelijk dat deze plek favoriet is voor veel onderwaterfotografen.

Diepte: 30 meter Instap: stenen bodem met touw Faciliteiten: vulstation en wc op 100 meter afstand Parkeren:voldoende parkeerplek Adres: Zuid Langeweg (uitrijden) in Dreischor.

Zeeland

Foto: Bas van der Sanden

2 Scharendijke: Rif vol leven

Het Kabbelaarsrif is een must-go! Daar liggen de zogenaamde reefballs. Die zijn begroeid en zitten vol leven. Je treft er ook nog een wrakje aan.

In de zomer wemelt het er van de kleine sepiola’s, die als je in de vroege avond duikt, in het licht van je duiklamp brutaal op je af zwemmen om vervolgens pijlsnel te verdwijnen.

Diepte: 12 meter Instap: steiger met trap of betonnen trap Faciliteiten: duikcentrum, vulstation, restaurant en zelfs een duikhotel Parkeren: betaald parkeren Adres: Het Baken in Scharendijke.

Zeeland

Foto: Eduard Bello

3 Sint-Annaland: Favoriet bij ow-fotografen in Zeeland

De bodem van deze duikplek kent een flauw verloop en is werkelijk fantastisch begroeid. Je vindt hier enorm veel zeenaaktslakken, zeedahlia’s en anemonen. In het voorjaar is dit voor snotolven (voorjaar) een favoriete plaats. Het zicht is vaak goed, zeker als je met laagwater gaat duiken.

Anderen lezen ook:  Jouw perfecte duikuitrusting voor Bonaire

Deze plek is vooral bij onderwaterfotografen favoriet. Omdat je in de Oosterschelde duikt, moet je wel rekening houden met het getijde.

Diepte: 20 meter Instap: via het strandje Faciliteiten: dixie in de zomer Parkeren: voldoende plek Adres: Havenweg (einde), Sint-Annaland

Zeeland

Foto: Janny Bosman

4 Veerse Meer: Sepia’s in het juiste seizoen

In het Veerse Meer zijn acht officiële duikplaatsen. Een mooie plek om te duiken is Geersdijk. Daar is een mooi klein strandje, geen dijk waar je met je set overheen moet klimmen. Als je richting het westen op 7 meter diepte zwemt, kom je uit bij de sepiastokken. In het juiste seizoen heb je kans deze dieren te spotten.

Wat vooral opvalt is de grote hoeveelheid aan kleur. Korstmossen en anemonen bedekken de oesters en maken daar een mooi kleurenpalet van.

Diepte: 15 meter Instap: via het strandje Faciliteiten: bankjes, mobiel toilet in de zomer Parkeren: voldoende parkeerplek Adres: Geersdijksekanaal in Geersdijk

Zeeland

Foto: Tom van Hout

Ook interessant voor jou:

Sepia, eyecatcher in Zeeland, mis ze niet!

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland