Hersen- en sterkoraal op Aruba worden ook zwaar getroffen door de stony coral tissue loss disease (SCTLD).

Directie Natuur en Milieu (DNM), Directie Scheepvaart Aruba en Bureau Rampenbestrijding Aruba (BRA) doen onderzoek naar de verspreiding van de ziekte. De ziekte begon in 2014 in Florida en heeft zich snel verspreid in het Caribisch gebied, waarbij 30 tot 34 verschillende soorten hard koraal worden aangetast. Het sterftecijfer van het getroffen koraal ligt tussen de 66 en 100 procent. Er is momenteel geen concrete oplossing om de ziekte te stoppen, zowel op Aruba als in Florida wordt nog onderzoek gedaan.

BRA heeft een protocol geactiveerd en zal binnenkort maatregelen aankondigen. Mensen worden niet ziek van deze koraalziekte. De ziekte is al langer aanwezig in de wateren van Aruba. In december 2022 werd vastgesteld dat 43 procent van het hersenkoraal en 62 procent van het sterkoraal was aangetast. Veel koraal was al ziek door andere ziektes en bezig met afsterven.

Desinfecteren van duikmaterialen

DNM heeft een video gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe duikmaterialen, snorkelspullen en vismaterialen gedesinfecteerd kunnen worden. Het is van groot belang dat het koraal niet wordt aangeraakt en dat boten niet op het koraal voor anker gaan.

Bron: Antilliaans Dagblad en foto Shutterstock.

Anderen lezen ook:  Populatie van oceanische witpunthaai met 95% afgenomen