Sepiola, ook wel bekend als de zeekat, is een fascinerend dier uit de familie van de Sepiolidae. Hier zijn enkele interessante feiten over Sepiola:

1. Uiterlijk:

Sepiola lijkt op een kleine inktvis met een lang, smal lichaam en korte armen. Ze hebben een mantel die bedekt is met chromatoforen, cellen die hen helpen van kleur te veranderen om te camoufleren in hun omgeving.

2. Leefgebied:

Sepiola wordt meestal gevonden in de kustwateren van de noordoostelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ze leven op de zeebodem, vaak in zanderige of modderige habitats.

3. Voeding:

Ze zijn vleeseters en jagen voornamelijk ’s nachts op kleine visjes, garnalen en andere ongewervelde dieren.

4. Voortplanting:

Sepiola heeft een interessante voortplantingsstrategie. Het vrouwtje legt haar eieren in capsules die ze vervolgens aan objecten op de zeebodem hecht. Deze capsules lijken op kleine witte “druiventrossen” en worden vaak aangetroffen op zeewier of ander substraat.

5. Inkt:

Zoals veel inktvissen heeft Sepiola de mogelijkheid om een wolk van inkt vrij te geven om te ontsnappen aan roofdieren. De inktwolk verstoort het zicht van het roofdier, waardoor Sepiola de kans krijgt om weg te zwemmen.

6. Voor consumptie

Hoewel Sepiola niet zo bekend is als sommige andere inktvissen, worden ze soms gevangen door vissers voor menselijke consumptie. Ze zijn echter meestal niet zo gewild als bijvoorbeeld de gewone pijlinktvis.

Sepiola’s zijn niet alleen meesters in camouflage, maar ook in mime, waarbij ze hun armen gebruiken om grappige gebaren te maken en zelfs andere zeedieren imiteren.

Foto’s: Tim Steenssens

Anderen lezen ook:  Levensechte robotdolfijn kan misschien de echte dieren in waterparken kan vervangen

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

Oesters

De Groene Schildpad

De Zeelt