Bij het oplaten van zijn decoboei ervaart een duiker hoe snel je onder water in een hachelijke situatie terecht kunt komen. Hij gaat megasnel omhoog.

Tekst: Michael Krüger Foto’s: Wolfgang Pölzer

Duikers en boeitjes, dat gaat niet altijd goed samen. Hubert, een Advanced Open Water Diver, belandt tijdens het oplaten van zijn Surface Marker Buoy (SMB) in een gevaarlijke situatie. Samen met buddy Andrea maakt hij een duik in Kroatië. Aan het eind van een leuk rondje over het rif ziet hij op zijn duikcomputer dat hij een decostop van acht minuten op drie meter moet maken. Hij besluit daarom zijn decoboei met behulp van een reel naar de oppervlakte te schieten. Alleen heeft hij verzuimd dit aan zijn buddy te vertellen. Aangezien Hubert al vaker heeft gehoord dat je bij het schieten van de SMB in de lijn verstrikt kunt raken, wil hij op zeker spelen: hij blaast met de mond lucht in de decoboei.

Buiten adem

Maar sneller dan verwacht is hij buiten adem. Hij grijpt naar zijn ademautomaat, steekt deze in zijn mond en ademt diep in. In de chaos laat hij de SMB los. Ineens wordt de 2e trap uit zijn mond getrokken. Hubert schrikt en realiseert zich niet dat de decoboei dit veroorzaakt: een deel van de lijn zit om de ademautomaat heen en met boei en al wordt hij naar boven getrokken. In paniek grijpt hij naar zijn octopus, maar in alle stress heeft hij niet door dat hij nog sneller naar boven schiet. Zijn computer piept onophoudelijk. Gelukkig ziet Andrea dan wat er aan de hand is. Ze ontlucht zijn BCD en probeert de primaire 2e trap van Hubert uit de lijn los te maken. Niet veel later is de situatie weer onder controle. Ze besluiten om een langere veiligheidsstop te houden gezien het voorafgaande incident.

Anderen lezen ook:  Herstel schelpdierbanken Noordzee is mogelijk

Afspraak vooraf

De buddy moet vooraf weten dat de ander een decoboei schiet en gebruikmaakt van een reel. Er zijn duikers die een allesbehalve vrijwillige noodopstijging maakten of de SMB met reel naar de bodem zagen zinken om deze nooit meer terug te zien.

Tip: Rol de lijn op weg naar de oppervlakte af. Zo voorkom je dat deze in de schroef van een boot blijft hangen.

Tip 2: Zet je decoboei en lijn nooit ergens aan vast als je hem oplaat. Blaas pas lucht in de SMB als je er zeker van bent dat hij vrij naar boven kan.

Problemen met de reel

1 Hubert wil tijdens de decostop een decoboei oplaten. Speciaal daarvoor heeft hij een reel aangeschaft.

2 Hij heeft er niets over gezegd tegen zijn buddy (fout 1). Hij neemt de 2e trap uit zijn mond en blaast lucht in de SMB.

3 Plotseling wordt de 2e trap uit zijn mond getrokken. Hij schrikt en laat het boeitje los.

4 Nu ziet hij wat er aan de hand is: de lijn zit om zijn ademautomaat gewikkeld (fout 2). De decoboei trekt hem omhoog.

5 Eindelijk schiet zijn buddy hem te hulp. Zij ontlucht zijn BCD om de opstijging af te remmen.

6 Vrij! De twee duikers gaan weer iets dieper om de decostop af te ronden met een extra marge.

Alle foto‘s: Wolfgang Pölzer

«Een boeitje schieten moet je oefenen»

Dit voorval bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat je afspraken maakt, ook al ken je elkaar door en door. Hubert heeft verschillende grote fouten gemaakt. In de eerste plaats had hij al heel lang geen boei opgelaten. Tel daarbij op dat hij nog nooit eerder een reel had gebruikt. Dat maakt het probleem nog groter. Dat hij met de mond lucht in de SMB heeft geblazen, is om meerdere redenen niet verstandig. Hij heeft dan geen 2e trap in zijn mond en raakt onnodig gestrest. Tijdens een decostop moet je altijd gelijkmatig en rustig, zonder onderbreking, ademen zodat de stikstof kan worden afgegeven.

Anderen lezen ook:  Japan stapt hervat commerciële walvisjacht

Een grote fout is dat hij niet heeft gecommuniceerd met zijn buddy – zij wist niet dat hij de decoboei ging oplaten. En ja, het klinkt belerend, maar het blijft belangrijk dat je het schieten van een SMB niet vaak genoeg kunt oefenen. Aangeraden wordt ook een boeitje te gebruiken dat op verschillende manieren gevuld kan worden: het makkelijkst is van onderaf met de octopus. Als de onderrand verstevigd is, gaat het vullen des te makkelijker. Sommige boeitjes kun je ook met de inflator opblazen of met de mond, al geldt voor de laatste manier dat je dat in principe alleen aan de oppervlakte doet. Onder water de 2e trap uit je mond halen, wordt afgeraden.

Maar het allerbelangrijkst is dat je bekend en vertrouwd moet zijn met je uitrusting, en dat geldt ook voor het boeitje. En bespreek dit soort acties voór de duik met je buddy!

Christiane Linkenbach, Seareq

Bekijk ook: Paniekaanval met noodopstijging