Waar je ook duikt, je ontkomt er niet aan. Waar je vroeger allerlei soorten vissen zag en prachtige koralen, daar zie je nu de petflessen en plastic zakjes aan je neus voorbij drijven. Er mag wel gezegd worden dat geen enkel hoekje van de oceaan nog plasticvrij is. Zelfs dieren die in extreem diepe wateren zwemmen blijken plastic te bevatten. Het is duidelijk: de hoeveelheid plastic in de oceaan is schrikbarend en deze moet koste wat het kost teruggedrongen worden. Wanneer je een probleem aan wilt pakken, zul je bij jezelf moeten beginnen. In dit artikel kom je erachter hoe je je eigen gebruik van plastic drastisch kunt verminderen.

  1. Rietjes? Nee bedankt

Vaak krijg je automatisch een rietje bij je frisdrankje wanneer je een terrasje pakt. Bedank de volgende keer voor een plastic rietje en neem eventueel je eigen herbruikbare rietje mee. Plastic rietjes worden overigens vanaf 2021 verboden.

  1. De reusable koffiebeker

De plastic bekers die je meekrijgt op het station of bij de snackbar zijn niet gemakkelijk te recyclen. Je kunt je plasticgebruik terugdringen door je eigen reusable koffiebeker mee te nemen. Soms krijg je hierdoor zelfs korting op je koffie!

  1. Groenten en fruit onverpakt

In de supermarkt ben je verplicht om je fruit af te wegen en deze vervolgens in een plastic zakje te stoppen. Het fruit dat al is afgewogen is al voor je verpakt, ook in plastic. Hoe kom je hier onderuit? Je kunt naar de markt gaan met je eigen boodschappentas. Ook in Turkse supermarkten is het vaak mogelijk om zowel groenten als fruit onverpakt mee te krijgen.

  1. Neem je eigen boodschappentasje mee

Het is al een geweldige sprong vooruit dat plastic boodschappentasjes in supermarkten niet meer gratis meegegeven worden. Toch kan het zijn dat je regelmatig je eigen boodschappentas vergeet en de nood ziet om een plastic tasje te kopen. Voorkom dit door altijd een (canvas) tasje bij je te dragen. Deze wegen niets en zijn zo klein op te vouwen dat je er geen hinder van ondervindt. Koop twee of drie canvas tasjes in en stop ze in de tassen die jij het vaakst gebruikt, zodat je er altijd een bij je hebt.

  1. De herbruikbare waterfles

Vooral in de zomer lijk je er niet aan te ontkomen: je bent onderweg en je krijgt dorst. Voor je het weet heb je een of zelfs twee plastic flesjes water gekocht. Je kunt je plasticverbruik terugdringen door een herbruikbare waterfles (gevuld) mee te nemen.

  1. Het tupperwarebakje

Heb je kliekjes over? Gebruik dan geen aluminiumfolie, maar bewaar het eten in een tupperwarebakje. Op deze manier gaat eten bewaren net zo makkelijk (zo niet makkelijker) en er komt geen plastic aan te pas – behalve het herbruikbare bakje zelf.Daar stopt het niet

Anderen lezen ook:  Jouw perfecte duikuitrusting voor Bonaire

Dit zijn slechts een paar tips die je kunnen helpen je plastic verbruik te verminderen. Natuurlijk hoeft het daar niet te eindigen met het oog op duurzaamheid en een beter milieu. Neem bijvoorbeeld ook eens je energieverbruik onder de loep en sluit een groen contract af. Energie vergelijk je het makkelijkst op een energievergelijkingssite. Op die manier vind je een voordelig groen energiecontract. Dat in combinatie met het verminderen van het plasticverbruik, het verminderen van je energieverbruik en het groener maken hiervan zorgt voor een beter milieu. En dat wil toch iedereen?