Dive Friends Bonaire biedt een breed scala aan PADI-cursussen, en waar je ook bent, er is altijd een locatie in de buurt waar je één van de vele cursussen kunt volgen. Het leuke is dat je na je eerste cursus 10% korting krijgt op elke volgende cursus. Dus als je de Open Water-cursus hebt gedaan, krijg je 10% korting op de Advanced-cursus. Als je bijvoorbeeld de Photography-Specialty kiest, ontvang je 10% korting op je volgende keuze. Natuurlijk moet dit allemaal plaatsvinden tijdens dezelfde vakantie.  En wat nog interessanter is, Dive Friends Bonaire heeft zelfs drie Distinctive Specialties!

Duncan Versteegh is instructeur bij Dive Friends Bonaire en vertelt graag meer over deze drie unieke Specialties.  

‘PADI-instructeurs met specifieke duikinteresses en -expertise mogen hun eigen specialty diver-cursussen ontwikkelen. Bij Dive Friends Bonaire heeft dit geresulteerd in drie bijzondere Distinctive Specialties: de Dive Friends Lionfish Awareness specialty; waarbij je op zoek gaat naar de uitheemse koraalduivel die zich verspreidt.  Dive Friends Bonaire Sea Turtle Awareness specialty; waarbij je op de hoogte wordt gebracht van ontwikkelingen rond zeeschildpadden. En de Dive Friends Shore Dive Bonaire specialty.’ 

De prachtige kust van Bonaire

Laten we beginnen met de laatstgenoemde Specialty: Shore Dive Bonaire.  

‘Bonaire staat natuurlijk bekend om zijn prachtige kantduiken. Veel mensen voelen zich in het begin wat onzeker om zonder divemaster het water in te gaan. Daarom heeft Dive Friends Bonaire de reeds bestaande Shore Dive Specialty van PADI iets aangepast en eigen gemaakt. Deze specialty kun je volgen na het behalen van je Open Water-brevet.  

In deze Specialty leer je verschillende manieren om in en uit het water te gaan, afhankelijk van de duiklocatie en de conditie van de duiker. Het gebeurt regelmatig dat duikers struikelen bij het in- of uitstappen, of dat ze hun uitrusting beschadigen. Is het een optie om je duikuitrusting in het water af te doen en waar moet je dan op letten?  

Anderen lezen ook:  Chogogo onder vuur

Navigatie is een ander belangrijk aspect van de Shore Dive Specialty: hoe kom je terug bij het instappunt? Een herkenningspunt, zoals een buis bij het huisrif Cliff, kan handig zijn. En wat als er golven zijn? Of stroming? Duikers leren verschillende opties, zoals kijken naar zacht koraal of vissen die stil zitten, blijven met hun kop in de stroming.’  

De koraalduivel of lionfish is een vissoort die van nature alleen voorkomt in de Indische en Grote Oceaan. Sinds enkele jaren teistert deze exotische soort ook de riffen in de Caribische Zee. In 2009 werd de eerste lionfish gezien in de wateren rondom Bonaire.  

‘De Dive Friends Lionfish Awareness specialty is beschikbaar nadat je de Open water cursus hebt afgerond. Omdat de Lionfish vaak dieper dan 18 meter wordt aangetroffen, is het verstandig om ook je Advanced te hebben. Ook omdat je voor de jacht een goed drijfvermogen nodig hebt. Als je dat niet onder de knie hebt, kan het koraal beschadigd raken. Inwoners mogen op de lionfish jagen, maar alleen met een speciale speer en vergunning van Stinapa. Andere vormen van speervissen zijn verboden in het Bonaire National Marine Park. De gebruikte speer heet E.L.F., wat staat voor Eliminate Lionfish. Het doel is om geen schade aan het rif toe te brengen terwijl de lionfish worden verwijderd. Deze speren blijven eigendom van Stinapa.’  

Lionfish

De derde en laatste Distinctive Specialty bij Dive Friends Bonaire is de Sea Turtle Awareness. Duncan nodigt Maggie en mij uit om deze Specialty te ervaren! In samenwerking met Sea Turtle Conservation Bonaire heeft Dive Friends Bonaire deze unieke PADI Distinctive Specialty ontwikkeld. 

Duncan begint met de presentatie ‘Wat zijn Zeeschildpadden?’ We leren over het gedrag van zeeschildpadden, hun nestelgedrag, het herkennen van verschillende soorten, de bedreigingen en hun leefgebieden. Wereldwijd zijn er zeven soorten zeeschildpadden, waarvan er vijf voorkomen op Bonaire. Elk jaar worden de Hawksbill, de Groene Zeeschildpad en de Loggerhead gespot. Dit is goed nieuws, aangezien alle drie de soorten met uitsterven worden bedreigd.  

Green turtle

Duncan laat ons de verschillen zien, zodat we straks de schildpadden in het water kunnen herkennen. Hij deelt ook leuke feitjes over schildpadden, zoals dat hun hartslag (en metabolisme) heel laag wordt tijdens het slapen om zo weinig mogelijk zuurstof te verbruiken; De hartslag kan zo laag zijn als 1 slag per 9 minuten!  

Anderen lezen ook:  Bahamas Aggressor - vlog 1

Na het boeiende theoretische gedeelte en een smakelijke lunch stappen we in het busje van Dive Friends Bonaire en rijden we naar Salt Pier, een van de hotspots voor zeeschildpadden!  

We hebben geluk, er staat slechts één auto op de parkeerplaats bij de duiklocatie, dus we kunnen een rustige duik verwachten. Duncan geeft een briefing over de duik en legt de handgebaren uit die we kunnen gebruiken. Bij het te water gaan zien we al een schildpad die zijn kopje boven water steekt. Onder water zien we een Groene Zeeschildpad rustig eten. We zien tijdens de duik meerdere schildpadden, soms in groepjes, en het is een prachtig gezicht om te zien hoe ze met perfect drijfvermogen naar het oppervlak zwemmen om lucht te happen. 

Adelaarsrog

We duiken verder richting de pilaren van Salt Pier en genieten van de barracuda die rustig van bovenaf toekijkt. Een adelaarsrog schiet in een stevig tempo langs ons en een paar inktvissen dansen om elkaar heen.  

Squid

Als we iets minder diep gaan duiken en richting de uitstap gaan, komen we nog meer schildpadden tegen. Sommige van hen hebben een tag om hun poot, zoals Duncan ons al had verteld tijdens de presentatie. Op deze manier wordt er informatie verzameld over de schildpadden rondom Bonaire.  

Tijdens deze duik zien we alleen Groene Zeeschildpadden, maar we hadden het geluk om tijdens een andere duik een Hawksbill schildpad te zien. Dankzij deze ontzettend leuke Specialty herkenden we de Hawksbill en krijgen we nog meer sympathie voor zeeschildpadden! 

Hawksbill turtle

Wat een geweldige ervaring om deze unieke Specialty te volgen bij Dive Friends Bonaire.

Of je nu wilt leren navigeren bij kantduiken, jagen op lionfish wilt ervaren of meer te weten wilt komen over zeeschildpadden, voor iedereen is er iets te kiezen.  Bonaire biedt een schat aan onderwateravonturen, en Dive Friends Bonaire staat klaar om je te begeleiden in deze spannende reis van ontdekking en bewustwording.  Ga ervoor en duik in de prachtige wateren van Bonaire met Dive Friends! 

Duncan Versteegh, instructeur bij Dive Friends Bonaire.

 

Anderen lezen ook:  Coral Paradise Resort: paradijs aan zee

Tekst: Harriët Plantinga en Foto’s: Duncan Versteegh/Dive Friends Bonaire