In Duiken Magazine van april staat een kort artikel over Alesya Baldassari en haar boek Yaxil Tun. Een boek met een prachtig verhaal over de zee gecombineerd met foto’s en schilderijen van het onderwaterleven. Hoogtijd om in gesprek te gaan met deze charmante Wit-Ruslandse schrijfster die een master heeft in de Kunstwetenschappen. Sinds 2008 woont ze in België en onze redacteur Harriët Plantinga zoekt haar op in Maasmechelen.  

Wat voor boek is Yaxil Tun? 

Yaxil Tun is niet zomaar een leuk boek, het is een boek met een boodschap voor alle mensen. In Yaxil Tun vermengt fantasie zich met de werkelijkheid, historie met het heden en wordt de cultuur van de oude Maya’s vanuit een originele hoek bekeken. Het is opgedragen aan iedereen die om het milieu geeft en zich bewust is van de milieuproblemen en natuurrampen. En speciaal voor degenen die verliefd zijn op de schoonheid van de fantastische zee! 

Hoe kom je aan inspiratie voor Yaxil Tun?   

Dit is allemaal begonnen tijdens de coronacrisis waar ik ineens alle tijd had om mijn droom (een boek schrijven) waar te maken. Mijn schilderijen werden de basis voor het verhaal. Al sinds mijn jeugd fantaseer ik over een waterplaneet en mensen met een blauwe huidskleur, al jaren voordat de film Avatar uitkwam. Terwijl in Avatar veel wordt gevochten gaat mij boek veel meer over de zee.
Mijn fantasie en mijn grote liefde voor de zee gaf mij inspiratie om dit boek te schrijven en een belangrijke boodschap te geven. Ik maak me namelijk zorgen om de vervuiling van onze zeeën en oceanen, de overbevissing, en het afsterven van de koralen. Buiten dat ben ik ernstig bezorgd over de digitalisering van de maatschappij, omdat de mens slaaf is geworden van de technologie, en de echte waarden van het leven & de natuur begint te vergeten. 

Anderen lezen ook:  Dolfijnkarma: met dolfijnen duiken in Egypte

Heeft de naam Yaxil Tun ook een betekenis?   

Ja, het betekent Parel in de Maya taal. De parel speelt een belangrijke rol in het verhaal

Je schrijft al sinds je 10e levensjaar; is dit je eerste boek dat uitgegeven is?   

Ja, dit is mijn eerste boek welke in drie talen is gepubliceerd namelijk in het Engels, Russisch en Nederlands. Wel heb ik hiervoor al korte verhalen geschreven waarvan er ook één in de krant heeft gestaan. 

Wat heb je met Mexico en de Maya’s?  

De Maya cultuur intrigeert mij enorm door hun beschaving, architectuur, astrologie, hiërogliefen… De meeste mensen in Europa weten er weinig over. Daarom probeer ik met mijn boek de lezer ook kennis te laten maken met de Maya cultuur en een beetje geschiedenis. 

 

Alesya en Duiken… 

Ik hou enorm veel van duiken. Ik voel absolute vrijheid tijdens het duiken, net als een astronaut in de ruimte. Ieder jaar gaan Dino en ik naar Griekenland om te duiken en snorkelen. Ik duik  dan met Seals Diving  in Piraeus. We zijn verliefd op de Cycladen en dan met name Amorgos, waar trouwens de legendarische film over duiken, geregisseerd door Luc Besson “Le Grand bleu” werd opgenomen.

Mijn mooiste duik was toch wel in de Malediven.  Met duikinstructeur Alessandra Bernareggi heb ik mijn allereerste PADI Scuba Diver-certificaat behaald. Alessandra werkt in het Italiaanse resort Nika op Ari Atoll en ze was zo vriendelijk om een ​​groot aantal onderwaterfoto’s te verstrekken voor mijn boek Yaxil Tun. Ik wil heel graag nog een keer terug, ook om hopelijk een walvishaai te zien! 

Anderen lezen ook:  Spiras Academie, verbeter je luchtverbruik

Verder ben ik Underwater naturalist.  Via instructeur-trainer Ahmed Elkheshin (NAUI Worldwide) uit Saoedi-Arabië, heb ik het Green Diver NAUI-diploma behaald en hij heeft me ook geholpen connecties te maken met NAUI in België en in Nederland.  Ik werd door Jan van Gelder (NAUI Nederland en België) en zijn team uitgenodigd om deel te nemen aan de jaarlijkse Duikvaker show 2023, waar ik hoorde over het prachtige Nederlandse tijdschrift Duiken! Daarnaast ben ik op uitnodiging van Jean-Marc Claes ambassadeur van ‘Discover our Blue Planet’ geworden. 

Wat nu?   

Ik heb het idee om een kinderboek te schrijven, gebaseerd op Yaxil Tun. Dit ga ik doen in de nabije toekomst. Hoe en wat is nog een verrassing! 

Daarnaast hoop ik dat mijn carrière als schrijfster zich verder gaat ontwikkelen en dat Yaxil Tun wordt verfilmd zodat nog meer mensen van de onderwaterwereld kunnen genieten.  

Hoe kunnen lezers je boek bestellen?   

Mijn boek kan rechtstreeks besteld worden bij de uitgever Boekscout, maar via ook via bol.com of te bestellen via de plaatselijk boekhandel.