Regelmatig hebben we contact met matuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel. Deze keer vertelde Jarco Havermans dat er een aangespoelde zeeprik was gevonden. De laatste keer dat op Texel een zeeprik is aangespoeld was in 2017. Het gebeurt dus niet vaak!  

Door Harriët Plantinga 

Wat is een zeeprik? 

De zeeprik is een in Nederland zeldzame vissoort. Zeeprikken lijken op het eerste gezicht qua vorm een beetje op een paling maar hebben daar verder niks mee te maken. Zeeprikken hebben geen kaken maar een mondschijf en ze hebben zeven ronde kieuwopeningen.  

 Metamorfose 

Zeeprikken planten zich voort in snelstromende delen van rivieren met kiezels en stenen, na het voortplanten sterven ze. De zeeprik-larven laten zich met de stroming mee voeren tot ze in plek van kiezels en stenen meer modderige bodemtypes vinden, daar leven ze jaren ingegraven in de bodem. De larven hebben nog geen ogen en mondschijf; na ongeveer vijf jaar maken ze een metamorfose tot volwassen zeeprik door.  

 

De volwassen zeeprik migreert naar zee en gaat daar als parasitaire vis leven. De zeeprik parasiteert op grote vissen en walvisachtigen, met de mondschijf zuigen ze zich vast en eten ze van de prooi. 

De zeeprik komt in Nederland langs de gehele kust en in de rivierenvoor; voortplanten doen ze op Nederland maar op 1 locatie met zekerheid. Dit is in de Roer in Limburg, de Roer is een zijrivier van de Maas.

Is het duidelijk waarom deze zeeprik is aangespoeld?