Deze keer in gesprek met Trouwe abonnee Ray de Jager, Hij heeft Padi Rescue met diverse specialties en zijn aantal duiken zijn ongeveer 130. Ray is sinds 2021 abonnee en kocht of kreeg daarvoor losse uitgaves. En hij komt bijna vanzelfsprekend op de site om af en toe artikelen te lezen.

Wat voor type duiker ben je?

Recreatief plus, ik zit bij de Scubacity duikclub en ik duik in Nederland als de watertemperatuur het ietwat toe begint te laten (semidroog), maar zeker op vakanties (Middellandse Zee, Egypte, Madeira, Filipijnen).

Wat is je meest favoriete Nederlandse duikstek?

Het Grevelingenmeer, want ook de omgeving geeft het gevoel dat je een weekend weg bent. Of in Cuijk in de Kraaijenbergse Plassen, omdat het diverse maar tevens vertrouwde duikstekken zijn. Ik heb nu een nieuw duikmaatje via de club zodat we makkelijker elders kunnen duiken. Mijn vriendin, die ook duikt, heeft niet altijd zin om in Nederland te duiken. Logisch, ze is Filipijnse en ja…. dan is het hier nét ff anders.

Wat is jouw mooiste duik geweest?

In Egypte heb ik eens ‘gedanst’ met een dolfijn. Hij zwom met zijn familie om ons heen, een kwam op mij af, richtte zich verticaal op en deed een soort van pinguïn-dans. Ik wilde hem/haar aanraken maar dat mag natuurlijk niet. Hij/zij zwom weer om me heen en deed hetzelfde nog eens. Heel apart… ook dat een dolfijn je écht aankijkt. En in Malapascua heb ik op een duik met mijn vriendin de Peacock Mantis Shrimp met eitjes mogen bestuderen. Wat een beest! En wat een kleur. Dat was slechts een van de vele highlights daar.

Anderen lezen ook:  Duiken in een groep? Wij hebben 10 tips!

In Coron ging het niet helemaal volgens plan?

Klopt. We doken op een wrak waarbij mijn vriendin met nog maar 35 duiken,met stevige stroming, haar fles op 32 meter tot 40 bar leeg trok. Ze wilde tegen de stroming in de guide waarschuwen dat ze weinig lucht had… We moesten nog een deepstop en safetystop doen, waarbij ze redelijk gespannen was. Ik zag bij de safetystop dat ze zich volledig herpakt had, de octopus aanpakte, en we zo veilig de duik konden afrondden. Ik was zo trots op haar! Haar talent, lef, kalmte, doorzettingsvermogen en leervermogen maken haar een prettige buddy en partner.

Waar heb je nog nooit gedoken en zou je graag nog een keer heengaan?

Galapagos, in cenotes of IJsland. Duiken vind ik een geweldig mooie sport! Je zit in een omgeving waar wij niet voor gemaakt zijn, dwz het is een potentieel dodelijke omgeving. Maar het beslaat het merendeel van onze planeet en toch weten we er ongelofelijk weinig van. En iedere duiker zal kunnen beamen, dat foto’s en docu’s mooi zijn, maar totaal geen indruk geven van hoe het echt onder water is. Je moet het toch zelf ervaren!

Wat is het meest gekke advies dat je ooit gekregen hebt op het gebied van duiken?

Ik heb nog nooit een gek advies gekregen. Wel toen ik nog een pril duikertje was, ben ik een paar keer ‘geattendeerd’ door mijn holiday-buddies. De eerste vond dat ik binnen twee seconden zwemmen van haar moest blijven, voor het geval er calamiteit is. De ander (een stel zussen) was geagiteerd omdat ik, als hobby- onderwaterfotograaf, meer oog voor hen moest hebben. De lucht van haar zus was een heel eind op en ze had al een paar keer gesignaleerd dat we vaart moesten maken. We zaten op 4 meter diepte, dus in geval van nood kon je nog net niet opstaan…. Achteraf moet ik eerlijk zeggen dat ze gewoon gelijk hadden, en ik blij was met deze lessen.

Anderen lezen ook:  Vergeet niet om te oefenen met een boei!

Wie is je beste buddy?

Mijn vriendin. Ik vertrouw haar, weet wat ze kan, wat ze lastig vindt. Ik voel wel de druk dat ik op haar moet letten, maar ik weet dat ze heel kalm blijft en een echt natuurtalent is. En ik blijf het bijzonder vinden om als stel te duiken. Deze zomer zal zoonlief ook open water behaald hebben en gaan we als gezin duiken. Bijzonder, want mijn ouders hebben ook gedoken, dus ik weet wat het voor een ‘kind’ betekent. Ik ben zelfs met mijn moeder het duikavontuur begonnen: samen in de klas in Egypte haha, en later ook weer met Pa, want die hadden we inmiddels aangestoken met onze verhalen.

Wat is jouw meest favoriete rubriek in DUIKEN?

De medische rubrieken en de onderwaterfotografie rubrieken. Ik vind de wetenschap over bijvoorbeeld DCS en algoritmes die we gebruiken interessant.

Welke onderwerp sla je over?

Ik lees sommige reis reportages wat later, de plek of de foto’s moeten aanspreken. Daar wil ik trouwens de complimenten voor geven, ik vind de foto’s vaak zo verbluffend! Complimenten aan hen die ze maken.

Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar redactie@duiken.nl