Behoorlijk wat landen heb ik al afgevinkt. Maar Griekenland, daar ben ik nog nooit geweest. Wanneer ik voor DUIKEN wordt gevraagd om Kos te bezoeken, zeg ik dan ook direct ja. En wat heeft dit mediterrane eiland mij positief verrast! Ik neem je graag mee langs alles wat er op Kos te beleven valt.

Tekst: Rianne van der Linden

In alle vroegte word ik opgehaald en we rijden naar Kos-stad, de hoofdstad van het eiland. De oude haven ligt vol met grote jachten, zeilboten en zelfs piratenschepen. En daartussen zie ik een rood-witte duikvlag wapperen op de duikboot van Liamis Dive Center. De crew verwelkomt me hartelijk als ik aan boord stap. Na alle formaliteiten, het registreren en invullen van het medisch duikformulier krijg ik een rondleiding op de boot. Als laatste lopen we richting de rekken met duikspullen waar duikgids Stine mij vertelt dat ik de enige duiker ben vandaag, dus dat ik niet alleen haar als mijn privégids heb, maar ook het hele duikdek voor mij alleen is! Nou, is dat even leuk! Ik voel me helemaal een VIP. Ik ben maar enkele dagen op Kos, dus ik heb alleen mijn eigen ademautomatenset, duikcomputer, masker en snorkel meegenomen; de rest van de duikspullen kan ik gemakkelijk op de boot huren. Ik zet mijn setje klaar en geniet nog even in het zonnetje terwijl we richting onze duikplek voor vandaag varen.

Let’s go diving!

Liamis Dive Center duikt veelal rondom het Pserimos. Dit is een klein Grieks eiland, wat ongeveer een uur varen is vanaf Kos. Door de ligging is het water helder en is er veel zeeleven te vinden. Ook zijn er meerdere wrakken zoals de Saint Dimitrios, een vrachtschip dat in 1961 zonk, nadat het op een rif liep. Deze ligt op 15-20 meter diepte. Deze staat vandaag helaas niet op de planning, er zijn gewoon te veel leuke duikplekken vertelt duikgids Stine. Zij neemt met mij kort het duikplan door en samen spreken we af om 45 minuten te duiken. Ik ben heel benieuwd.

Zeeslakjes

Aangekomen bij de duikplek ‘Trigger Reef’, springen we het water in, geven elkaar het oké-teken en gaan onder water. Heerlijk vind ik dat gevoel altijd, dat de ruis van de wereld verdwijnt en je alleen maar de bubbels hoort. Direct zie ik een zandbodem die bedekt is met een hoop zeegras. Daartussen spelen diverse vissen verstoppertje. Al snel gebaart Stine dat ik moet komen, ze wil iets laten zien, en vervolgt met het teken voor ‘zeeslak’. Wauw, wat is hij mooi! Deze is fel paars! Rustig snuffelen we verder en ik ontdek er nog twee. Ze zijn iets meer roze gekleurd, zo mooi. Na een blik op mijn duikhorloge zie ik een duiktijd van 40 minuten, en in de verte verschijnt langzaam weer het silhouet van de duikboot.

Anderen lezen ook:  Oogstrelend, Oostpunt van Curaçao

Baby-octopus

Ik heb nog lucht zat en vind het eigenlijk jammer om deze leuke duik nu al te moeten beëindigen… en dan opeens valt mijn oog op een hol in de zandbodem, waarin iets wegschiet. Met mijn duiklamp schijn ik erin en ik zie opeens twee kleine oogjes mij op z’n kop aankijken. Een baby-octopus! Rustig zweef ik iets dichterbij. Al snel komt er een tentakel naar buiten om te kijken wat er allemaal aan de hand is. En een tweede. En een derde. Voorzichtig schuift hij uit zijn holletje. Wat een schatje! Hij lijkt ons enigszins te vertrouwen, maar dan, alsof hij ineens bedenkt dat dit wel erg stoer is, schiet hij weer weg in zijn holletje. Wanneer ik goed kijk, zie ik weer het oogje dat naar buiten loert, wederom ondersteboven. We besluiten hem met rust te laten. Dat, octopusje! Met 58 minuten dobberen we weer aan de oppervlakte en geven we elkaar een high-five, wat een leuke duik!

Potteries

Na een korte intervaltijd maken we een tweede duik bij de duikplek ‘ Potteries’. En aan die naam is niks gelogen, want op de zeebodem, verscholen tussen het zeegras en de rotsen, liggen kannen en kruiken, of stukken daarvan. Goeie verstopplaatsen voor vissen, krabbetjes en octopus. Tijdens deze duik worden we verrast door een school rode pijlinktvissen die aan de oppervlakte zwemmen. Ik geniet volop, de watertemperatuur is heerlijk met 24 graden. Ook het zicht is fantastisch, ik schat zo’n 20 meter. Stine vertelde eerder dat het zelfs kan oplopen naar 30 meter. Stroming staat hier nauwelijks dus het is heerlijk relaxed duiken. Eenmaal aan boord vertel ik dat dan ook aan Stine, dat ik me verbaas over hoe chill je hier kan duiken. Ze vertelt dat Kos voor alle type duikers geschikt is, er zijn heel veel ondiepe duikstekken maar ook diepere sites waar je kunt wrakduiken en die uitdagender zijn. Genoeg keus dus!

Anderen lezen ook:  Thailand: Het land van de glimlach

Kos smaakt naar meer

De onderwaterwereld is goedgekeurd en de veelzijdigheid van het Griekse eiland Kos smaakt zeker naar meer. En als er iets is waar Griekenland nog meer in uitblinkt dan is het wel eten. Bovendien is in de Griekse cultuur eten veel meer dan alleen een fysieke noodzaak. Het wordt gezien als een sociale ervaring en een uiting van liefde en gastvrijheid. Waar je ook komt, je wordt altijd verwelkomt met een overvolle tafel traditionele gerechten. Ik heb al best wat van de wereld mogen zien, en heb ook al op hele mooi plekken mogen duiken samen met mijn vader en duikbuddy. Maar Griekenland, en specifiek het eiland Kos, heeft mij positief verrast! De gezellige sfeer die er hangt, de diversiteit aan activiteiten die het eiland biedt, en de bereikbaarheid. Dit alles maakt het een leuke vakantiebestemming, juist ook als niet iedereen in het reisgezelschap duikt. Ik verwacht dat het niet bij dit enige Griekse eiland zal blijven. Ik heb mij kostelijk vermaakt, tot een volgende keer!

Handig om te weten

1. Mijn verblijf

Tijdens deze reis verblijf ik in het Mitsis Blue Domes Resort. Dit ultra-all inclusive, 5-sterren, familieresort is van alle gemakken en luxe voorzien. Maar liefst negen (!) zwembaden. Mocht je dat nou nog niet genoeg vinden, dan kan je ook nog een duik in de zee nemen, wat op slechts een paar minuten lopen is.

2. Terug in de tijd

Geschiedenis was altijd mijn minst favoriete vak op school, maar het uitstapje naar de International Hippocratic Foundation vind ik verrassend leuk. Het museum vertelt over het leven van Hippocrates en wat hij heeft betekend voor de geneeskunde. Het meest schattige oude mannetje, genaamd Diakogiannid, vertelt er vol trots over. Aansluitend bezoeken we de archeologische vindplaats met ruïnes van een ziekenhuis en school.

3. Van olijf tot olie

Griekenland staat niet alleen bekend om zijn prachtige stranden en historische ruïnes, maar ook om zijn vloeibare goud – olijfolie. Bij een lokale olijfoliefabriek vertelt de eigenaar vol passie over het proces en wat een olijfolie nou echt goed maakt. Nooit gedacht dat er zoveel te vertellen is over olijfolie! We mogen nog even proeven en uit het winkeltje neem ik een olijfolie met mandarijn smaak mee naar huis. Lekker voor over een salade deze zomer.

Anderen lezen ook:  Haal meer uit je smartphone: onder water!

4. Honey, honey, honey…

Van de ene proeverij naar de andere. Een privétour bij de Imkerij ‘Melissa’ – wat honingbij in het Grieks betekent. De dochter van de eigenaar vertelt over die familiebedrijf, de helende werking van honing en dat er bijna geen honing wordt verspild. De bijenwas wordt namelijk gebruikt voor beautyproducten. We proeven een aardbeienhoning en een honing met tijm, hun specialiteit. Persoonlijk vind ik toch de klassieke honing het lekkerste!

5. Op de pedalen

Naast Dikeos, de hoogste berg van het eiland, is Kos vrij vlak. In en rondom de hoofdstad zijn veel fietspaden aangelegd, en kan je per fiets de mooiste bezienswaardigheden ontdekken. Fiets door smalle steegjes, langs de kust of langs het kasteel van Kos. De boulevard is ook een leuk stukje om te rijden, en hier vind je ook het gezellige Nederlandse café Camel Bar. Wil je iets meer uitdaging, rijd dan door tot het plaatsje Zia, wat op de berg is gebouwd. Veel leuke gezellige straatjes, met kleine winkeltjes en restaurantjes. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland en kan je de zon in de zee zien zakken.

6. Smullen maar!

7. Online

De ligging van dit Griekse eiland is overigens wel iets om rekening mee te houden. Over het algemeen is het Turkse netwerk stabieler en sterker dan het Griekse netwerk. Het is dus mogelijk dat tijdens een vakantie op Kos, jouw mobiele telefoon automatisch verbinding maakt met een Turks netwerk. Op zich geen probleem zou je denken, maar bij een aantal Nederlandse providers wordt Turkije niet als EU-land gezien, wat betekent dat er extra kosten in rekening gebracht kunnen worden. Tip van mij: check voor vertrek wat de regels zijn bij jouw telefoonprovider om extra kosten te voorkomen. Twijfel je? Zet lekker je mobiele netwerk uit en geniet volop van het heerlijke Griekse leven onder de mediterrane zon.

 

Meer informatie over het hotel: Mitsis Selection Blue Domes

Meer informatie over de duikschool: Liamis Dive Centre

Credits foto’s: Alessandro Christiano, Esin Deniz, Mariontxa, Enez Selvi, Cem Ozer, George Rigoutsos, John Back, imagIN.gr photography en Shutterstock