Maak je klaar, want je krijgt van ons weer een flinke portie Caribbean Vibes! Iedere maand nemen we je mee naar een bijzondere plek op ‘onze’ Caribische eilanden. Deze maand bezoeken we op Curaçao het kleine paradijs Sun Reef Village on Sea. Een charmant bungalowcomplex, direct aan zee mét duikschool! 

 Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Michael Duss 

De drukke weg naar Willemstad laten we achter ons en we slaan een zijweg in. In de verte blinkt de zee al, zo mooi blauw! Die kant moeten we op! Door een rustige wijk komen we steeds dichter bij de kust en ja, daar is het! Sun Reef Village on Sea. We rijden het terrein op en nog voordat we geparkeerd hebben, zie ik al een lachende Ilja op ons aflopen. “Jullie zijn mooi op tijd! Welkom!” We zijn inderdaad aan de vroege kant, maar dat lijkt geen enkel probleem te zijn. Wanneer we uit de auto stappen, ontwaart zich een klein paradijs voor me. Rechts ligt het duikcentrum en achter de kleine parkeerplaats zie ik de eerste bungalows, geheel gehuld in tropisch groen. “Kom, ik laat je de bungalow zien!”

Ilja is de dochter van de Nederlandse eigenaren Wim en Liesbeth. Ze heeft eerst een tijdje in Nederland gewoond, maar kreeg toch weer heimwee naar Curaçao. Zij zal het charmante bungalowcomplex gaan overnemen van haar ouders. Een echt familiebedrijf dus! Sun Reef Village on Sea bestaat sinds 1989 en is te vinden in het vissersdorp St. Michiel, ver weg van de toeristische drukte en direct aan zee. Toch ligt het zeer centraal; binnen 12 minuten rijden sta je in het historische centrum van Willemstad of ben je op het vliegveld –  maar daar blijven we nog even heel ver vandaan! Wanneer we Ilja volgen, zie ik direct de azuurblauwe zee. Recht voor de deur van alle bungalows zo te zien! Het complex ligt dan ook op de kliffen van de Caribische Zee. Mooier kan niet! 

12 stappen

Over een kleine geplaveide weg volgen we Ilja naar onze bungalow. Alleen het pad is al prachtig, omgeven door tropische planten en bomen. Alle bungalows hebben een zeedierennaam. “Bungalow Dolphin is de grootste met drie slaapkamers. Alle bungalows hebben we in landelijke Caribische stijl ingericht en ze liggen allemaal op de kliffen, een paar meter boven zeeniveau,” vertelt Ilja. “We hebben 10 ruime bungalows en 3 vrijstaande huizen. Het is het enige resort op Curaçao waar je vanuit de privétuin direct de Caribische Zee in loopt. Er zijn letterlijk slechts 12 stappen nodig om van je bed de zee in te duiken!”

De bungalows aan zee hebben een prachtig uitzicht over zee en regelmatig zwemmen dolfijnen dicht langs de kust voorbij. Ilja straalt: “Wanneer ik dolfijnen zie, of wanneer ik dat door krijg van een gast, app ik gelijk alle gasten. Zo mist niemand dit magische moment!” Bij bungalow ‘Barracuda’ opent ze de poort. We lopen een enorm terras op met veranda. Ik zie een lange tafel met comfortabele stoelen en een bbq! Verder is er een gezellig zitje onder de palmbomen. En uiteraard… prachtig uitzicht op zee! Wat zal ik hier heerlijk kunnen ontspannen! Wanneer ik naar de rand van het terras loop, zie ik beneden mij nog een klein terrasje met twee ligbedden en een trapje dat de zee ingaat. “Je kan voor de deur snorkelen.

Anderen lezen ook:  Dit wist je nog niet over de blauwgestippelde pijlstaartrog

Het huisrif van Sun Reef Village on Sea is één van de populairste duikplaatsen van onze gasten. Het behoort tot de mooiste riffen van het eiland!” verklaart Ilja. Ik ben heel benieuwd, dat zullen we morgen gaan uitvinden. De bungalow is prachtig. De keuken is heel ruim met een grote Amerikaanse koelkast. Alles is aanwezig om te kunnen koken. De woonkamer is ook groot, maar ik betwijfel of ik hier veel ga zitten. De veranda is zo mooi! Het moet heerlijk zijn om daar ’s avonds lekker te zitten. ‘Barracuda’ beschikt over twee slaapkamers, beide ook met een ruime badkamer. De landelijke Caribische stijl vind ik heel mooi, het heeft iets heel gezelligs en knus. Ik hou daar van. “Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag. Morgenochtend staat een huisrifduik gepland om 09.00 uur. Heel veel plezier!” Ilja verlaat de bungalow en ook Tim gaat er iets later vandoor. Hij vliegt vandaag helaas al naar huis. Ik heb het rijk alleen en pak de fles bubbels die ik heb meegenomen uit mijn tas. Ik schenk een glas in en ga zitten op een van de luie stoelen van het terras buiten. Na een hectische week werken op het eiland is dit echt even genieten. Ik hoor enkel de golven die tegen de rotsen klotsen en de wind die speelt met de palmboombladeren. Heerlijk! 

Die nacht slaap ik fantastisch. Ik heb de ramen opengelaten zodat ik de zee kon horen, de airco heb ik gelaten voor wat het was. Eerst nog even een ontbijtje op ‘mijn’ veranda en dan duiken! Ik heb er zin in. Het duikcentrum Curaçao-Divers bevindt zich op hetzelfde terrein en is in beheer van de Zwitser Michael Duss. Al 16 jaar organiseert hij duiken voor de gasten van Sun Reef Village on Sea, maar ook duikers die elders verblijven kunnen duiken boeken of gebruikmaken van de services die het duikcentrum biedt. Ik pak al mijn duikspullen mee en wandel over het pad door de tropische tuin naar de ingang. Daar is een duikgids al bezig met een groepje duikers, zij gaan vandaag elders duiken. Ook dat is ideaal; Sun reef Village on Sea verhuurt ook auto’s en je kan 24/7 duiktanks meenemen. Je bent dus heerlijk vrij om te gaan kantduiken waar en wanneer je wilt. Maar ik ga vandaag het huisrif verkennen!

Anderen lezen ook:  Oogstrelend, Oostpunt van Curaçao

Het duikcentrum zelf is klein, maar biedt alles wat de duiker nodig heeft. Of je nu materiaal wilt huren, meer wilt weten over bepaalde sites; Mike helpt je graag. Na het nodige papierwerk maken we ons gereed voor de duik. We hoeven maar een klein stukje te lopen om bij de zee te komen. Ik blijf me erover verbazen hoe mooi het hier is! Er is een trap, maar je kan ook met een commandosprong het water in. Het is 2/3 meter hoog maar het lijkt me toch sneller dan stuntelen op de trap. 1,2,3, GO! En daar ga ik. Het water is heerlijk! Even kijk ik nog naar links en zie mijn bungalow. Wat is dit toch een prachtige locatie. Maar nu duiken!

We gaan onder en eerst op zoek naar het zeepaardje. In enkele zachte koralen speuren we goed maar helaas is hij niet op stal. Wel zie ik een stukje verderop een grote egelvis verstopt onder een rots. Zo leuk! Met zijn grote bolle ogen kijkt hij me aan. We zwemmen verder en komen uit bij de rifrand. Dit is op ongeveer 10 meter diepte. Je kan dan verder afdalen naar maximaal 40 meter, maar wij blijven rond de 15 meter. Daar is meer dan genoeg te zien! Je kan zowel links als rechts duiken, wij gaan links. Een megaschool zwaluwstaartjes volgt Mike in zijn kielzog. De hele duik. Als honden die hun baasje volgen. Het is zo’n grappig gezicht! Mijn lievelingsvis is hier volop aanwezig: de smooth trunkfish! Ze zijn zo leuk. Ik kom ze in alle maten tegen, van klein handtasformaat tot megakoffer. Het is zo relaxed duiken hier, er is geen stroming en je kan overal in alle rust rondkijken. Een murene kijkt me op zijn lelijkst aan vanuit een holletje (of probeert hij juist op zijn knapst?). Op de terugweg zwemmen we langs bordjes met de namen van de bungalows. Deze staan ook ter hoogte van de bungalow zelf. Daar is Barracuda! Wat tof!

Koralen en elektrolyse

We eindigen de duik in het ondiepe deel bij het kunstmatige rif BioRock. Het BioRock-systeem is een speciale technologie die gebruikmaakt van elektrische stroom (elektrolyse) om koraalriffen te laten groeien en gedijen. Het systeem bestaat uit metalen structuren die elektrische stroom geleiden door middel van onderwaterkabels. Deze elektrische stroom stimuleert de groei van koralen doordat het calciumcarbonaat uit het zeewater wordt afgezet, wat resulteert in snellere en sterkere groei van het koraal. En dat is te zien!  Ik heb dat ook al eens op Bali gezien, en dat werkte supergoed. Ook hier ontstaat een prachtig rif. Vlindervissen struinen de harde koralen af en ik ontdek een kleine vijlvis die zich goed weet te camoufleren. En daar! Daar is die grote egelvis, nu vrij zwemmend boven de metalen constructie. Bij de ‘weilanden’ van het zeepaardje checken we wederom of hij thuis is, maar ik denk dat hij lekker out in the open aan het galopperen is. Jammer, maar ik geef ‘m geen ongelijk.

Anderen lezen ook:  Oostkust: De wilde kant van Bonaire

Bij de trap klimmen we omhoog waarbij ik mijn terras al hoor roepen. Mijn duikspullen hang ik op mijn veranda op, daar is een speciale hangconstructie met hangers voor ingericht. Ideaal! Ik kan helaas maar één duik maken want morgen vlieg ik alweer. Die middag geniet ik van de rust, de golven, exotische geluiden van vogels en de ruisende wind door de bomen. Ik sluit af met het laatste glaasje bubbels wanneer ik de zon zie ondergaan. Een schildpad dobbert aan de oppervlakte en neemt een hap lucht, voordat hij weer onderduikt. Een beter eind van mijn duikreportage had ik me niet kunnen wensen!

 

Reisfacts 

Reis

Vanaf Amsterdam vlieg je met TUI, KLM of Corendon direct op Curaçao. Dit duurt ongeveer 9,5 uur. Ook kan je de terugvlucht direct op Amsterdam vliegen. Het kan zijn dat je een tussenstop moet maken op Bonaire, dat is afhankelijk welke dag en tijd je vliegt. 

Verblijf 

Sun Reef Village on Sea biedt verschillende type bungalows aan. Van bungalows en privéhuizen direct aan zee, tot aan bungalows die zich in de tropische tuinen bevinden. Het aantal slaapkamers varieert per bungalow. Wil je een auto huren? Dat kan! Ook een transfer van en naar het vliegveld is mogelijk. Op loopafstand is een minimarket te vinden en twee gezellige restaurants: The Niffo Huts en Diverse Sauzen.  

Duiken 

Het duikcentrum Curaçao-Divers bevindt zich op het terrein van Sun Reef en beschikt over alles wat je nodig hebt voor jouw duikvakantie. Je kan begeleide duiken (zoals UV-nachtduiken) boeken en er zijn 24/7 duiktanks beschikbaar als je zelf op pad gaat voor kantduiken. Na het inchecken bij de duikschool kun je duiken wanneer en zo vaak als je wilt. Ook PADI-cursussen mogelijk tm divemaster en specialties.  

https://www.sun-reef.com/nl/home  

Bezoek ons op BOOT! 20 – 28 Jan 2024

  • Curaçao Tourist Board Hall 12, Stand J32