Bij een grote gele M langs de snelweg in Nederland weet iedereen hoe laat het is: even langs de Mac voor een snel hamburgertje, en dan bij voorkeur door de drive thru zodat je snel weer verder kan rijden. Maar dat dit concept onderhand ook wordt gebruikt binnen het duiken was voor mij nog volledig onbekend… een echte Dive thru?

Tekst en foto’s: Sandra van den Broek

Bonaire is bij uitstek een eiland om te duiken; met zijn prachtige koraal riffen, azuurblauwe oceaan, heerlijke temperaturen en tientallen duik stekken is het een populaire bestemming. Ook bij mij stond dit al lang op mijn verlang lijstje. Daarnaast  heeft Bonaire het grote voordeel dat je voor de duik stekken aan de west kust geen gids nodig hebt – dit is voor de Oost kant wel van belang, maar hier liggen maar enkele van de tientallen duik stekken-. Daarnaast zijn de meeste duik stekken vanuit de kust te bereiken zijn, en kun je dus gewoon met je buddy het water in lopen. Als ervaren duiker neem ik natuurlijk mijn eigen duikspullen mee; het enige wat nog restte was lood, een fles en lucht.

Prachtige villa op Bonaire

In Bonaire verbleven we in een prachtige villa boven op een berg, uitkijkend over Kralendijk met daarachter de oceaan. Dit had onze voorkeur aangezien er ook een heel aantal niet duikers bij ons waren. Ook voor de niet-duikers is Bonaire overigens een geweldig eiland, naast vele andere watersporten – windsurfen is ook een aanrader! – is de natuur prachtig en de sfeer heel gezellig. Deze locatie op de berg gaf ons wel te denken over hoe we regelmatig onze duikflessen konden vullen zonder al te veel gedoe. Maar Bonaire heeft vele mogelijkheden!

Anderen lezen ook:  Spannende date met een murene

Bij Buddy Dive Resort waren er twee opties: een ‘tank delivery service’, waarbij elke morgen de lege tanks bij de villa worden verruild voor volle tanks, of een abonnement op de ‘drive Thru’. Dit laatste wilden we toch wel graag proberen.

Niets was minder waar. Er was een echte drive thru! We stopten ons abonnement, de air fill card, onder de autoruit zodat deze goed zichtbaar was. De bordjes volgend, wordt je via een weg, precies zoals bij de Mac Donalds, langs  een volledige full service air station geleid; er zijn zelfs twee lanen voor als het druk is. Je stopt je auto direct voor de air station, en wisselt je lege flessen uit je achterbak voor volle (na deze natuurlijk zelf even te checken bij de drukmeters die er hangen) Al snel begreep ik dat de compressors die ze hebben ongeveer 1000 flessen per dag vullen; wat ongelooflijk! Binnen no-time zijn onze flessen vernieuwd en kunnen we aan een volgende duik beginnen!

Hilma Hooker

En veel duiken kan in Bonaire. Er zijn meer dan 50 duik stekken langs de West kust die je zo vanaf de kant kan bereiken. Twee duik stekken zijn me specifiek erg bij gebleven: Thousands steps en de Hilma Hooker. De stek Thousands steps doet zijn naam eer aan. De kust is hier ruig, maar erg mooi, en je moet de zoals de naam al zegt een lange trap af naar beneden om bij het strandje en water te komen. Maar wat is het daar bijzonder. Vredig, mooi, en prachtig met de ondergaande zon,.. met regelmatig een langs zwevende schildpad.

Anderen lezen ook:  Opvolger Icon HD: de Mares Genius

De Hilma Hooker is weer het andere uiterste. Het wrak ligt een stuk dieper en verder in de oceaan. Na enige tijd uitzwemmen dalen we af bij de boei die het midden van het schip zou moeten aangeven. Eerst niets, maar dan duikt het gevaarte op in het blauw. Mysterieus en spannend, zeker omdat we op dat moment de enige duikers waren. Rond het gigantische oude drugs schip zoeven grote tarpons. Een duik om nooit te vergeten!

En daarna… laden we de auto weer vol en maken we een volgend ritje door de Drive thru, om onze weg te vervolgen naar de volgende duikstek!

Website: Buddy Dive Resort

Bekijk ook: 9.700 zeeschildpadden geboren op de stranden van Bonaire