Is Egypte veilig? Deze vraag krijgt Peter Overeem vaak van mensen die voor het eerst naar Egypte reizen. Ja, Egypte is veilig, maar je zult als duiker wel je huiswerk moeten doen om er voor te zorgen dat je duiken ook veilig verlopen. 

Nu Egypte weer aan populariteit wint in de duikgemeenschap en veel duikers weer naar dit prachtige land afreizen om te kijken wat de Rode Zee te bieden heeft zal er ook besloten moeten worden met welk duikcentrum je gaat duiken. Dit is vaak geen makkelijke keuze want door de hoeveelheid duikcentra zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Alleen Hurghada telt al over de 100 duikcentra. Zo ongeveer elk hotel heeft een duikcentrum en ook op straat vind je er wel een aantal.

Hoe maak je een goede keuze?

Veel mensen kijken naar de volgende zaken.

  • Mond-tot-mond reclame
  • Tripadvisor beoordelingen
  • PADI, SSI of duikcentrum gelieerd aan een andere grote duikorganisatie?
  • Hebben ze een goede en duidelijke website?
  • Hebben ze een Facebook pagina?
  • Kosten, natuurlijk is budget ook een overweging.

Maar dat is zeker niet alles om op te letten, een duikcentrum kan gelieerd zijn aan een grote organisatie zoals PADI maar nog steeds illegaal werken, ook zie ik op Tripadvisor duikcentra hoog in de lijst staan terwijl ik weet dat ze geen vergunning hebben om te werken.

 Egypte veilig Voodoo

Chamber of Diving and Water Sports CDWS

Daarom is het belangrijk te weten wat er nodig is in Egypte om legaal  duikdagen en cursussen aan te mogen bieden. Ten eerste moet het duikcentrum een vergunning hebben van het Ministerie van Toerisme (MOT). Maar omdat het MOT geen verstand heeft van duiken bestaat er een controlerende instantie genaamd Chamber of Diving and Water Sports CDWS. Deze non-profit instantie organiseert de controles voor de duikcentra met jaarlijks een heuse ISO-controle waarbij het duikcentrum moet voldoen aan de zware European Underwater Federation (EUF) standaarden.

Anderen lezen ook:  Waarom permanent beschermde mariene gebieden niet afdoende zijn om bedreigde diersoorten te beschermen

Dan worden duikuitrustingen, tanks en compressoren gecheckt, administratie, cursusmateriaal en cursus voortgang, boot manifest, staff, werkvergunningen, verzekeringen etc. allemaal gecontroleerd. Ook worden er gesprekken gevoerd met gasten (duikers) om uit te vinden of alles goed verloopt aan boord en tijdens de cursussen. Als alles naar teveredenheid is en aan alle ISO eisen is voldaan krijgt het duikcentrum de nieuwe vergunning en wordt het CDWS-lidmaatschap weer met 1 jaar verlengd, dit lidmaatschap is maar één van de eisen van MOT om een vergunning te krijgen.

Legaal duikcentrum?

Kijk dus altijd eerst op de website van het CDWS www.cdws.travel om te kijken of jouw gekozen duikcentrum wel legaal werkt, staat het duikcentrum daar niet in de lijst, dan werkt het duikcentrum illegaal, er bestaat op deze website ook een zogenoemde black list, staat jouw duikcentrum daar bij dan hebben ze het al behoorlijk bont gemaakt en moet je echt op zoek naar een nieuw duikcentrum.

 Egypte veilig Voodoo

Natuurlijk kan het zo zijn dat je al jaren naar volle tevredenheid duikt bij een duikcentrum waarvan je nu uitvind dat ze illegaal werken, en ja, zo lang alles goed gaat kan je misschien ook heel fijn duiken bij een illegale organisatie, maar als het een keer mis gaat kom je er heel snel achter dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Duik staff en boot staff heeft vaak geen idee wat te doen in een noodgeval, vaak is er geen zuurstof aan boord, eerste hulp kit is leeg, reddingsvesten zijn er niet, brandblussers zijn er niet of werken niet en niemand is opgeleid om hulp te kunnen bieden.

Anderen lezen ook:  Podcast: Navigeren onder water met analoog en digitaal kompas

Je komt er in zo’n geval pas achter hoe slecht het duikcentrum is als het een keer echt mis gaat. Verder moet je je af vragen hoe een verzekering om zou gaan met een claim als duidelijk is dat het ongeval heeft plaatsgevonden bij een  illegale aanbieder.

 Egypte veilig

Prijs doorslaggevend

Duik je in Egypte met je duikclub uit Nederland en is alles geregeld door het bestuur van de club dan zou je er eigenlijk vanuit moeten kunnen gaan dat de club zijn huiswerk heeft gedaan en je duikt bij een legaal duikcentrum met een goede reputatie, maar steeds vaker zie ik dat ook daar de prijs blijkbaar de belangrijkste overweging is.

Na 16 jaar in Egypte heb ik alles al gezien en weet dat een dag duiken voor 25 dollar alleen mogelijk is als er op essentiële zaken bespaart wordt. Maak dus altijd een bewuste en weldoordachte keuze voor een duikcentrum, en ja dat zal niet de goedkoopste zijn maar een duikcentrum met een geweldige service, oog voor veiligheid en milieu, voor een eerlijke prijs.

Egypte Voodoo

Tekst: Peter Overeem, eigenaar Voodoo Divers in Hurghada. Foto’s: Jamie Hall

Bekijk ook: Reisadvies Egypte gewijzigd