TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa waar waterliefhebbers een unieke onderwaterervaring kunnen beleven tussen meer dan 4.000 tropische zoetwatervissen, bestaat eind oktober 1 jaar.

Dat je bij TODI het hele jaar door kan snorkelen, duiken, apneuduiken en in de verschillende disciplines opleidingen in optimale omstandigheden kunt volgen, wist je mischien al. Dat er regelmatig zeemeerminnen rondzwemmen, dat je onderwaterwandelingen kunt maken of zelfs onderwaterpersconferenties kunt houden, heb je kunnen ontdekken via tv-uitzendingen en andere mediakanalen.

 

Er zwemmen regelmatig zeemeerminnen in TODI

 

In TODI is eveneens een uitgebreide horeca met brasserie, terras, feestzaal voor bedrijfsevents. De events kunnen al dan niet gecombineerd worden met wateractiviteiten en horecaformules op maat.

Ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van TODI blikken we graag even terug en kunnen we enkele mooie cijfers delen:

  • 125.000 mensen bezochten mensen de TODI faciliteiten
  • 50.000 gerechten werden uit de keuken geserveerd
  • 20.000 watersporters hadden een onvergetelijke ervaring
  • 1.500 mensen maakten een proefduik

 

1500 mensen maakte in TODI een proefduik

 

De TODI-beleving is buitengewoon! 99% van de duikers is enorm enthousiast, het resultaat van een origineel concept:

  • industrieel erfgoed
  • vriendelijk en bekwaam personeel
  • kwalitatief materiaal
  • unieke fauna en flora

Naast de 25 vissoorten die in het bassin zijn geplaatst, is het duikbassin inmiddels ook de thuisbasis van een aantal prachtige vissen afkomstig van Aquatopia en Sealife. TODI beschikt over een ideale leefomgeving met een uitstekende waterkwaliteit met als resultaat een sterk voorplantingsgedrag tussen de vissen. Bij de opstart bewoonden een 2.200-tal vissen het bassin. Dit cijfer is ondertussen opgelopen tot meer dan 4.000 vissen. We hopen al onze bezoekers bewust te kunnen maken van de wonderbaarlijke schoonheid onder water. Deze unieke, educatieve ervaring leert hen over het nut van vissen op onze planeet.

 

Grootste zoetwaterkogelvissen

Eind oktober zijn 6 Tetraodon Mbu’s bijgeplaatst. Dit zijn de grootste zoetwaterkogelvissen die er bestaan. De Tetraodon Mbu kent zijn oorsprong in Afrika in het Kongo Basin en in het Tanganyika meer. Het woord “mbu” betekent ‘rots’ in sommige Afrikaanse dialecten. De patronen en kleuren op hun lichaam vormen een zeer goede camouflage in de natuur.  Deze kogelvis is erg sociaal en het temperament verschilt enorm per individu. Deze vissen worden maximaal 70 cm groot en kunnen enkel in grote aquaria gehouden worden met een goede filtratie. Na 1 jaar kunnen we met zekerheid aantonen dat onze unieke filterinstallatie 6.500.000 liter water kan filteren. Een ideale omgeving voor vissen en mensen.

Een van de Tetraodon Mbu’s, de grootste zoetwaterkogelvis

 

Verder informeren we u graag over een nieuw project waarbij we onder water, in een luchtbel, onze eigen specerijen kweken die we vervolgens gebruiken in de keuken van onze brasserie om de gerechten te kruiden.

Dit experiment is onderdeel van een internationaal onderzoeksprogramma, ‘Nemo’s Garden’, waarbij wordt nagegaan hoe er in de toekomst op economische en milieuvriendelijke wijze gewassen kunnen geteeld worden voor menselijke consumptie. Het doel is daar waar de ecologische condities het onmogelijk maken op het land te telen, onder water een alternatief te creëren.

De biosfeer is uitgerust met een substraatteeltsysteem. Ze bezit sensoren, ventilatoren, ruitenwissers om het water automatisch te verzamelen, pompen, verlichting maar ook een wifiverbinding en live streaming camera’s. Een controletoren produceert groene energie dankzij een windmolen en zonnepanelen op het dak en zendt zowel video- als onderwatercommunicatie door naar de rest van de wereld.

TODI is de 4de internationale locatie voor dit project. De andere Ocean Reef Group onderwater tuinen bevinden zich in Italië, Californië en Dubai.

Als afsluiter van een succesvol 2017 introduceren wij nog vijf 70 cm-grote barbelen ofwel “Leptobarbus Hoevenii” in ons bassin.

Website: TODI