De vaquita of Californische bruinvis is het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld, er zijn nog minder dan 30 exemplaren in leven. Hij leeft in een klein gedeelte van de Golf van Californië (Mexico).

 

De populatie vaquita’s is ingestort door één specifieke bedreiging: kieuwnetten. Daarom heeft de Mexicaanse regering in juli 2017 een verbod op deze netten ingesteld in het leefgebied van de vaquita. Kieuwnetten hangen als muren in het water en vangen zeedieren zonder onderscheid. De netten worden gebruikt bij de illegale jacht op de totoaba, een vis die veel geld opbrengt op de zwarte markt in China. Naast deze actieve netten, zijn er ook nog talloze verloren of verlaten netten in het gebied, de zogenaamde ‘spooknetten’. Vaquita’s zien de netten niet, raken erin verstrikt en verdrinken. Hierdoor is de populatie vaquita’s de afgelopen 20 jaar teruggelopen van meer dan 550 naar minder dan 30 individuen.

WWF zet zich in om spooknetten uit het gebied te verwijderen. De organisatie werkt daarvoor samen met partners zoals Sea ShepherdParley for the OceansThe Mexican Commission on Natural Protected Areas en lokale vissers.

‘Pangueros’ (ervaren lokale vissers in kleine bootjes) sporen de spooknetten op, markeren deze met een boei en geven de coördinaten door aan een groter schip dat de netten vervolgens uit het water haalt. Ook gebruiken we sonar om de netten te vinden. Zo worden er maandelijks honderden netten uit het water gehaald.