Bij de planning van de duik zal je rekening houden met zowel de duikdiepte als de tijdsduur onder water. Dit zijn belangrijke items om te bepalen of je een veilige duik plant of niet. Geen van ons zit te wachten op het krijgen van  decompressieziekte. Maar zelfs bij een goede planning en een duik binnen de limieten kan het toch gebeuren dat er decompressieziekte ontstaat.

Zoals we allemaal weten blijft de eerste hulpmaatregel het geven van 100% zuurstof. Het liefst gebeurt dit via een vraagsysteem. Dus op het moment dat het slachtoffer inademt, tankt hij of zij de longen vol zuurstof. Voor een goede opleiding blijft de cursus Oxygen Provider van DAN een onmisbare cursus. Ik ben van mening dat een ieder die duikt in ieder geval deze cursus gevolgd moet hebben. Daarnaast blijft het ook van belang de ABC`s te blijven controleren. Na de eerste hulp met 100% zuurstof is het natuurlijk van belang transport te regelen naar een decokamer.

Decokamers buitenland

Gelukkig is het aantal decokamers  redelijk goed verdeeld in Nederland. Maar hoe is dat in het buitenland? De meest Nederlandse duikers maken hun duiken in het buitenland. Ook in de landen die favoriet zijn bij duikers is het aantal decokamers redelijk dichtbij. Maar in afgelegen gebieden, bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië, is het aantal decompressiebehandelmogelijkheden wat beperkt.

Nu kun je afwachten hoe een beginnende decompressieziekte zich ontwikkelt. Echter het verloop is volstrekt onvoorspelbaar. Bij het optreden van decompressieziekte moet er dus gehandeld wel worden.

Terug de diepte in

Een methode zou kunnen zijn dat je een zogenaamde ‘inwater-recompressie‘ doet. Je brengt het deco-slachtoffer weer naar diepte en gaat langzaam in stappen weer naar de oppervlakte om zo de stikstof de kans te geven gecontroleerd het lichaam te verlaten. In theorie klinkt dit goed, maar in de praktijk is dit zeer slecht uitvoerbaar.

Anderen lezen ook:  Solitude Liveaboards: «We duiken op ongerepte koraalriffen vol leven»

Allereerst dient er onder water in periodes zuurstof geademd te worden. Het behandelen van een deco-ongeval met alleen perslucht, zowel in water als in de tank, is verre van optimaal en werkt veel minder goed.

Epileptische insulten

Bij het inademen van zuurstof op diepte  moet je opletten dat je niet te diep zit en zodoende een acute zuurstofvergiftiging oploopt. Dit kan gepaard gaan met epileptische insulten. Tijdens zo`n insult kan het dus zijn dat iemand zijn of haar ademautomaat niet meer in de mond kan houden met verdrinking tot gevolg.

Een volgelaatsmasker is dus al essentieel. Bij een te geringe diepte wordt de stikstof niet opnieuw weer in de weefsels teruggeduwd. Verder is de tijdsduur onder water lang en het gevaar van afkoeling is groot aanwezig. Dit geeft weer andere problemen die de toestand van het slachtoffer alleen maar kunnen verslechteren.

Vochtopname

Een ander probleem is de vochtinname. In een deco-kamer kun je een infuus geven of mensen laten drinken. Onder water gaat dat niet optimaal. Daar komt bij dat door het ademen van droge perslucht uit je tank je alleen maar meer uitdroogt. Ook is de beoordeling van het deco-slachtoffer onder water moeilijker. Degene die bij het slachtoffer is dient goed medisch getraind te zijn. En ook die loopt gevaar door het lange verblijf onder water.

Zowel qua onderkoeling als qua stikstofintake. Kortom, het behandelen van een decompressieongeval door middel van inwater-recompressie is geen goede optie. 100% zuurstof blijft de belangrijkste eerste hulpmaatregel in combinatie met vervoer naar decokamer.

Anderen lezen ook:  Vuurkoraal 2

Bekijk ook:

Schijnveiligheid

Vloek van de Farao deel 2