Nederland kent heel veel duikverenigingen met enthousiaste leden. Van PADI tot NOB, in elke provincie zijn ze te vinden. Maar wat zijn nu de leukste verenigingen? Redacteur Franka Appelman trekt door Nederland en laat ons kennismaken met de clubs. Deze maand Karibu Divers in Zuidlaren.
Jolanda Migchels nodigt me uit voor een bezoek aan Karibu Divers met hun huisplas ‘t Veenmeer. Ik word warm ontvangen en meerdere leden grijpen deze dag aan om lekker een dag te gaan duiken. Jolanda is een enthousiast lid van dit duikteam, vooral omdat het altijd gezellig is bij de activiteiten.
Nooit in ’t Veenmeer geweest
Ondanks dat ik in Nederland al op vele plekken heb gedoken, ben ik nog nooit in ’t Veenmeer geweest. Dit is dus een hele mooie aanleiding! Karibu Divers bestaat uit een duikschool, een duikteam en een duikwinkel (SubLub Zuidlaren).
De naam Karibu komt uit het Swahili; oprichters Peter en Kim hebben een periode in Zanzibar gewoond en gewerkt. Karibu betekent welkom. In dit duikteam is het belangrijk dat alle duikers zich welkom voelen.
Huisplas ‘t Veenmeer
De Karibu Divers hebben zich gevestigd in het noorden van het land in Zuidlaren; randje Drenthe/Groningen. Duikstek ’t Veenmeer ligt op een steenworp afstand van de duikwinkel, wat dan ook de reden is dat de Karibu Divers hier veel duiken.
Jolanda: «In het noorden van het land zijn niet veel andere duikstekken, maar dit wordt niet gemist aangezien de huisplas echt een duikersparadijs is.
Dankzij meerdere objecten onder water kun je je er prima vermaken. Gelukkig kan dat nu weer, want de duikstek was een tijdje beperkt geopend. Dit kwam doordat ’t Veenmeer op een camping ligt en tijdens de eerste golf in de corona-pandemie was het niet toegestaan om in groepsverband te gaan duiken.»
Toen er versoepelingen kwamen, is door de eigenaar besloten de duikstek alleen nog maar beschikbaar te stellen voor campinggasten en enkele duikscholen en verenigingen. Duikers kunnen dus niet meer zomaar naar ’t Veenmeer om te duiken.
Een seizoensplaats op de camping
«Dit was voor ons duikteam wel echt een probleem. Totdat tijdens een gesprek met de eigenaar het idee ontstond om als duikcentrum een seizoensplaats op de camping te nemen vlak bij de instap.» Door de sluiting van ’t Veenmeer voor individuele duikers, is het een stuk rustiger geworden op de duikstek. Het is nu voorbehouden aan campinggasten, leden van ons duikteam en een paar andere duikverenigingen.
Dit scheelt enorm qua stof onder water. «Wel is het jammer dat er nu minder contact is met andere duikers,» vertelt Jolanda. Ook organiseert Karibu Divers duikactiviteiten op andere plekken dan ’t Veenmeer. Duiktripjes naar de duiktoren in Enschede, NEMO33, Speicherbecken, Hemmoor of zelfs een week naar Elba. Een Zeelandweekend mag natuurlijk niet ontbreken.
Gedenkwaardig zijn ook de DOP-duiken in Engelgaarde; duiken – ontbijten – pleite. Om zeven uur bij de duikstek, om na de duik gezamenlijk te ontbijten en dan nog de hele dag voor je te hebben!
Karibu Divers, gezelligheid staat voorop
Maar goed, nu is het tijd voor mij om eens te zien hoe duiken in ’t Veenmeer is. De sfeer is gezellig, waarbij gemoedelijk met elkaar besproken wordt wie welke duik maakt, zodat niet iedereen dezelfde route neemt. Deze gemoedelijkheid blijkt erg belangrijk te zijn binnen het duikteam.
Duikerslatijn met opschepperij over de diepste duik of het minste luchtverbruik, is iets wat je niet zult horen bij Karibu Divers. Jolanda: «Gezelligheid, duikplezier en veiligheid staan voorop.» En zelfs ik kan in zo’n korte tijd merken dat het karibu goed voelbaar is.
Normaal gesproken moeten de auto’s geparkeerd worden bij de ingang van de camping en worden de duikspullen in bolderkarren geladen om naar de instapplaats te brengen – een wandeling van 700 meter.
Speciaal vanwege onze komst is er door de campingeigenaar een uitzondering gemaakt en mogen we met de auto’s op de camping. Aangekomen bij de seizoensplaats van Karibu Divers, blijkt het duikteam hier een leuke en gezellige plek van te hebben gemaakt. Door de leden zelf is een grote legertent neergezet om wat spullen op te slaan (zoals bijvoorbeeld kluisjes, een koelkastje, koffiezetapparaat, waterkoker en skottelbraai).
Er is een kleedruimte geplaatst, zodat andere campinggasten geen last hebben van de omkledende duikers. Tevens zijn zitjes gecreëerd en plekken waar je makkelijk je duikset om kunt hangen.
Veel snoeken
Let’s go! Zonder moeite kan ik mijn duikset aandoen bij de constructie die hiervoor met pallets is gemaakt. Samen met Sibylle, mijn buddy voor deze duik, loop ik naar het water. Sibylle duikt wekelijks in ’t Veenmeer, dus weet de mooie plekken wel te vinden. Je kunt op verschillende plaatsen het water in, wij kiezen voor de steiger.
Aan de oppervlakte zwemmen we uit naar een boei die is verbonden met een caravan onder water. Dan dalen we af naar acht meter, en zwemmen al direct tegen een ‘campinggast’ aan, een grote snoek die zijn thuis heeft gevonden in de caravan. Vanaf de caravan volgen we het onderwaterparcours naar de overkant van de plas. We stuiten op een grote zwaan. Een zwaan?!? Het blijkt een gezonken waterfiets te zijn! Onderweg komen we ook nog een zeilboot met strak staand zeil en een ijskar tegen.
We gaan niet dieper dan acht meter, maar de thermocline laat zich goed voelen. Aan de overkant zwemmen we een stuk langs het veen. Het bootwrakje, het Juweeltje, is ook een erg leuk plekje om te duiken. Een snoek wacht ons op zwemt een stukje voor ons uit. Alsof hij de route wil laten zien!
Ook schijnt hier zelfs een steur rond te zwemmen; in al de jaren dat Sibylle hier duikt, heeft ze die slechts één keer gezien. Tijd om weer terug te keren naar de andere kant van ’t Veenmeer. Eenmaal bij de caravan zwemmen we op kompas naar een ander bootwrakje. Deze blijkt door Karibu Divers te zijn geplaatst! De sticker van de duikvereniging op het wrak wordt mij uiteraard getoond.
We zwemmen nog een heel stuk ondiep langs de kant van de plas. De combinatie van veel groen, boomwortels en riet blijken een goede schuilplaats te zijn voor een heleboel kleine visjes. We kunnen genieten van grote scholen baars, voorn, guppy’s en zien meerdere baby-snoekjes.
Schildpad
Op deze plek wordt ook wel eens een schildpad gezien. Wij zien hem helaas niet. Wel bewonderen we een kreeftenwand in het veen, waar kreeften hun holletjes verdedigen door een aanvalshouding richting ons aan te nemen.
Ondanks dat er meerdere duikers in het water liggen, zijn we onderweg maar één keer een buddypaar tegengekomen.
’t Veenmeer is een grote plas waar verschillende kanten op gezwommen kan worden. Je ligt elkaar totaal niet in de weg! Ik heb genoten van deze mooie duikstek, en concludeer dat het onterecht is dat ik hier nog niet eerder heb gedoken. Ik zal ’t Veenmeer zeker nog eens gaan bezoeken – als ik een campingplaats weet te bemachtigen!
Karibu Divers
Duikteam: Karibu Divers, opgericht in 2012 Huisplas: ’t Veenmeer – Tynaarlo
Aantal leden: 150 leden tussen 12 en 72 jaar
Duikorganisatie: PADI
Eigen clubhuis? Nee, er wordt gebruikgemaakt van duikwinkel SubLub Zuidlaren
Zwembadtrainingen: Zwembad Aqualaren in Zuidlaren. Elke dinsdagavond zwembadtraining.
Jeugdteam? Nee. Wel een jaarlijks jeugdweekend.
Bijzonderheden: Relatief veel vrouwelijke leden, met ook de nodige vrouwen met hogere brevettering.
To do in omgeving: Op camping ’t Veenmeer zijn uitgebreide recreatiemogelijkheden. Assen en Groningen liggen op 15 minuten rijafstand. De Drentse en Groningse natuur is geschikt voor wandel- en fietstochten. Het gevangenismuseum in Veenhuizen en het Groninger Museum zijn aanraders.
Website: www.karibudivers.nl
Vind je dat jouw duikteam ook in deze rubriek thuishoort? Mail dan naar redactie@duiken.nl en Franka neemt contact met je op!