Nederland kent heel veel duikverenigingen met enthousiaste leden. Van PADI tot NOB, in elke provincie zijn ze te vinden. Maar wat zijn nu de leukste verenigingen? Redacteur Franka Appelman en ow-fotograaf Marcel van Engelen trekken door Nederland en laten ons kennismaken met de clubs. Deze maand Duikteam De Walvis.

Tekst: Franka Appelman

«Duiken is weliswaar de verbindende factor, maar lang niet alle leden duiken»

Door duikteam De Walvis uit Zaandam worden we uitgenodigd voor een bezoek aan hun huisplas Twiske Onderwaterpark. Opvallend is dat ze aangegeven dat we het beste op een zaterdag langs kunnen komen, «want dan is het rustig». Ik vraag me daarbij natuurlijk af waarom het bij een duikstek in een mooi recreatiegebied zo rustig is op een zaterdag?

Mijn interesse is gewekt, dus een bezoek is snel gepland. Het is een mooie zaterdag in juni wanneer we aankomen bij Twiske Onderwaterpark. En inderdaad… het is rustig bij de duikstek! We zijn de enige duikers naast dagjesmensen die van de zon en het water komen genieten. Ons ontvangstcomité Patrick & Patrick (de zelfbenoemde feestcommissie van De Walvis) en Jos (voorzitter), lichten toe dat dit een groot voordeel is van deze duikstek.

Duikteam De Walvis

Patrick & Patrick, de zelfbenoemde feestcommissie van De Walvis.

Twiske Onderwaterpark

«Het is niet zo druk als de ‘standaard’ locaties zoals Vinkeveen, terwijl je hier ook prima duiken kunt maken. Je hebt vaak de ruimte en kunt rustig duiken. Maar, houd er rekening mee dat het op zondagochtend een stuk drukker is!» Jos pakt koffie en koek uit een tas en we worden uitgenodigd om in het gras zittend, een enthousiaste uiteenzetting te krijgen over het duikteam De Walvis.

Het duikteam blijkt een actieve familie- en vriendenvereniging te zijn. Duiken is weliswaar de verbindende factor, maar lang niet alle leden duiken. Ook leden die stoppen met duiken kunnen lid blijven en hun verhaal kwijt. Voorbeeld hiervan is voorzitter Jos, die weliswaar zijn duikbrevet heeft, maar niet duikt en vanwege de gezelligheid lid is gebleven.

Er is ruimte voor de doorduiker, de incidentele duiker, de mooi-weer-duiker, de ‘goh laat ik weer eens een duikje maken’-duiker, maar ook vaak de zoon of dochter van een reeds bestaand lid. Er zijn mensen letterlijk binnen de club opgegroeid.

Foto: Marlène Terpstra

Pittige training op zaterdag

Een belangrijk moment voor de vereniging is de zaterdagochtendtraining in het zwembad. Patrick: «Het is een pittige training onder leiding van een conditietrainer, waarbij het elke keer een verrassing is wie er training geeft en wat de training zal zijn.

Anderen lezen ook:  Grotduiken in Bosnië-Herzegovina, wat een natuurschoon

En na de training is er steevast een koffiemoment in de kantine van het zwembad, welke ook bezocht wordt door niet-zwemmers. We hebben onze eigen speciale tafel waar we altijd aan zitten. Mocht een onbekende hier toevallig hebben plaatsgenomen, dan wordt die gewoon uitgenodigd om ook een kopje koffie mee te drinken!»

Bij verjaardagen wordt er veelal getrakteerd. Het is afgelopen maanden helaas erg moeilijk geweest om de contacten te behouden door de corona-maatregelen, waardoor het zwemmen én de nazit verboden werden. Patrick vertelt dat veel leden een actieve bijdrage leveren aan de activiteiten van de vereniging.

Clubhuis

«Op donderdagavond staat de vulploeg klaar om flessen te vullen in clubhuis De Walvisbaai in Zaandam. Dit is ook de vaste clubavond, waarbij de barcommissie zorgt voor een hapje en drankje. In het duikseizoen duiken we wekelijks op verschillende plekken, de planningscommissie zorgt voor de jaarlijkse duikplanning.» Daarnaast zijn er ook spontane acties van leden, waarbij er meestal wordt gedoken bij het Twiske Onderwaterpark.

De opleidingscommissie verzorgt opleidingsduiken voor zowel beginnende duikers als de specialties. De Walvis heeft een team van twaalf instructeurs, wat inhoudt dat één op de acht leden instructeur is. Gedenkwaardig is ook de wrakduikspecialty, waarvoor door een aantal leden zelfs een aantal dagen ervaringsduiken werden opgedaan in Bretagne.

«Afgelopen jaar hebben de instructeurs de zogenaamde D-Day georganiseerd; een spelletjesdag waarbij je door het uitvoeren van (duik)opdrachten letters verzamelde, waarmee een woord gevormd moest worden. Ook organiseren we Sinterklaasspelletjes in december en persluchtspelletjes bij afsluiting van het zwembadseizoen vlak voor de zomer. Volop activiteiten dus!» vertelt een enthousiaste Patrick.

Foto: Marcel van Engelen

Meerdere duikroutes

Dan is het tijd om ons om te kleden en het water in te gaan. We zijn nog altijd de enige duikers bij de duikstek. Patrick en Marcel liggen al snel in het water om zodoende bij het fotograferen geen last te hebben van ons. Andere Patrick en ik volgen snel. De voorzitter hoopt nog even aan te sluiten bij het koffiemoment in het zwembad.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur in Vietnam

Via een strandje betreden we het water. Er staat zelfs een bankje in het water klaar om onze vinnen aan te kunnen doen. Na een kort stukje uitzwemmen, komen we een touw tegen. Bij het Twiske Onderwaterpark zijn meerdere parcoursen uitgezet. Vooraf kun je bij het informatiebord de route uitstippelen aan de hand van de kleur van het touw. Onder water zijn de touwen bij kruispunten ook nog eens genummerd.

Erg handig voor duikers die wat minder goed kunnen navigeren! Wij pakken de rode route naar rechts. Het zicht is heel goed, dus ik kan heerlijk genieten van het heuvelachtige onderwaterlandschap. Ik heb begrepen dat door het plaatsen van het onderwaterparcours de duikstek ten positieve is veranderd; het water is helderder geworden en er is meer leven. Een catamaran op elf meter diepte laat zich al van ver zien. Dit zicht heb ik nog niet vaak meegemaakt! Een stukje verderop komen we uit bij het containerwrak.

Foto: Marcel van Engelen

Containerwrak

Hier staan meerdere containers op en naast elkaar, waar je doorheen kunt zwemmen. Een mooie schuilplaats voor vissen. In de winterperiode is dit een plek waar winterclustering plaatsvindt, waardoor je in januari tussen duizenden kleine visjes door kunt zwemmen. Vandaag blijkt het ook een schuilplaats te zijn, want we komen hier een tweetal snoekbaarzen en een snoek tegen.

Eenmaal uit het containerwrak, vervolgen we onze route via het gele touw. We gaan meer de diepte in. Na een tweede thermocline op ongeveer twaalf meter diepte wordt het wat kouder, maar is het vooral genieten van nóg beter zicht. Het heuvelachtige onderwaterlandschap met af en toe een veenblok is prachtig, waar ik kan speuren naar verscholen grondels in de holletjes. Boven op een heuvel laat zich opnieuw een snoekbaars zien.

Anderen lezen ook:  Bare Evoke, eindelijk lekker warm

Ik vind snoekbaarzen altijd mooie ‘oervissen‘ met hun zilverkleurige schubben en littekens van aanvallen van andere dieren. We nemen even de tijd om ‘onze’ snoekbaars te bewonderen. En terwijl we daar rustig zweven, komen ook een tweede en een derde snoekbaars langs. Heel bijzonder! We vervolgen onze weg langs nog meer wrakjes, waaronder een roeiboot en een bestelbusje.

Foto: Marlène Terpstra

Terug in het ondiepere gedeelte maken we onze veiligheidsstop in een verkeersbordenpark. Een mooie plek voor de stop, want er is veel te zien. Het zal er vast om deze reden neergezet zijn. We speuren nog een stukje ondiep door. Hier liggen veel dakpannen en sierstenen, een goede plek voor grondeltjes en kleine baarsjes om te schuilen en ons te bekijken. Tot slot worden we nog uitgezwaaid door een snoek.

Na bijna een uur duiken kom ik boven met een hele grote grijns op mijn gezicht. Wat was dit een heerlijke duik met prachtig zicht en meerdere snoekbaarzen en snoeken. Een duik die niet snel vergeten zal worden, en waarvoor ik op een zaterdag best wel eens vaker naar Oostzaan wil komen!

Duikteam De Walvis

Duikteam: Duikteam De Walvis, Zaandam

Huisplas: Twiske Onderwaterpark, Oostzaan

Aantal leden: 80 leden tussen 14 en 90 jaar Duikorganisatie: NOB

Clubhuis: De Walvisbaai in een woonwijk in Zaandam. Eigen compressor.

Zwembadtrainingen: Zwembad De Slag in Zaandam. Dinsdagavond 21u – 22u en zaterdagochtend 9u-10u.

Jeugdteam: nee, wel mogelijkheid tot opleiden van jeugd >12jaar

Bijzonderheden duikteam: 50-jarig bestaan dit jaar, echte familievereniging

To do in omgeving voor niet-duikers: Recreatieschap Twiske heeft veel te bieden met stranden, een avonturen- en waterspeelplaats, een spartelvijver, een haven, een klimpark, een zorgboerderij, leuke horecageledenheden en de Twiskemolen. Je kunt hier leuk suppen, kanoën, zeilen, zwemmen, fietsen en wandelen. Ook worden er regelmatig festivals georganiseerd.

Website: www.duikteamdewalvis.nl

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Deep Dive Dubai geopend, met 60 meter het diepste zwembad ter wereld!