De dagen vliegen voorbij, het is nu nog minder dan een maand tot mijn laatste werkdag bij ICL en nog een dagje langer tot mijn vertrek naar de Azoren. In de tussentijd ben ik vooral druk bezig geweest met al mijn spullen op orde krijgen…

 

Tekst en foto’s: Kim ten Wolde

 

Vijf maanden Pico

Wat moet ik nog aanschaffen? Wat moet er nog onderhouden worden voor ik ga? En vooral ook de grote vraag wat neem ik mee? Dat blijkt toch nog een grotere uitdaging te zijn dan je zou verwachten! De duikspullen zijn het makkelijkste om te bedenken, maar de kleding het lastigste. Afgelopen week heb ik al mijn kleding uitgezocht in een ‘niet mee/misschien mee’-splitsing. En hoewel er heel veel in de ‘niet mee’-stapel belandde kwam ik er ook achter dat het toch wel heel lastig is om verder te kiezen.

Vijf maanden… Hoeveel korte broeken wil ik mee? Hoeveel zwembroeken, handdoeken, shirts? Ook kan het weer daar ook best iets minder aangenaam zijn, dus hoeveel warme truien gaan er mee? En sportkleding? Ik ben zo fanatiek dat ik mijn racefiets meeneem naar Pico om ook het eiland op andere manieren te ontdekken, maar dat betekent wel dat er een hele hoop extra spullen mee moeten. Genoeg denkwerk voor de komende weken nog dus!

 

 

De Azoren: een verborgen paradijs

Tja, je gaat je carrière omgooien om als duikinstructeur te gaan werken en dan ga je niet naar Azië, Australië of de Cariben? Hoe kom je bij de Azoren, een kleine eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan…?

Anderen lezen ook:  Het gevaar van decompressieziekte

 

 

Na wat artikels van onder andere Duiken was ik vorig jaar in de verleiding gekomen om naar de Azoren te gaan. In juni ging ik naar Pico om het eiland te ontdekken, zowel boven- als onderwater. Eenmaal aangekomen was het al snel duidelijk; het eiland zelf is prachtig – geen witte zandstranden maar ruige rotswanden en in het midden een grote vulkaan, zelfs de hoogste berg van Portugal! Erheen gaan voelt al avontuurlijk: je vliegt naar het midden van de oceaan om te gaan landen op een van de negen kleine eilanden van de Azoren. Hiken, duiken, de vulkaan beklimmen, walvissen spotten, met dolfijnen zwemmen, kajakken, lokale wijngaarden bezoeken, mountainbiken… Wat wil je nog meer op zo’n plek? (ok… misschien stiekem toch een verborgen bountystrand met palmbomen ;-))

 

 

Pico Sport Azoren

Toen ik in februari serieus ging nadenken over waar ik graag zou willen werken kwam ik na wat rondvragen bij Pico Sport uit. Dankzij Sander kwam ik in contact met de staf daar en wat mij meteen aansprak was dat het niet echt ging om het lesgeven, maar echt om het duiken, ocean awareness en marine biologie. Natuurlijk – ik ben duikinstructeur en lesgeven vind ik heel leuk, maar toch sprak de gedachte om dag in, dag uit in het zand te zitten met een Open Water klasje mij niet zo heel erg aan. Ik zou veel liever elke dag gave duiken maken waar ik zelf ook nieuwe dingen blijf tegenkomen! Afgelopen juni had ik slechts vijf duiken gemaakt op Pico en niet heel veel bijzonders gezien, aangezien het nog buiten het seizoen was, maar nog steeds was het een enorm genot onder water! Ruige rotspartijen en toch veel kleurrijke vis, murenes en pijlstaartroggen. Laat staan dat daar dan ook nog de blauwe haaien en mobula’s bij komen! Wat wil je nog meer?! Naast mijn werk als duikgids/instructeur zal ik ook op de roulatie komen om de whale watching boot te varen, de vanaf dit jaar nieuwe liveaboards te begeleiden en wil ik het technische duikcentrum van de grond zien te krijgen zodat we nieuwe plekken kunnen gaan ontdekken en het Ghostfishing project op gaan starten op Pico om zo te zorgen dat wat mooi is, ook mooi blijft in de toekomst.

Anderen lezen ook:  De Spiegelplas

 

 

De passie, de droom

Mijn passie voor het duiken is groot, maar mijn echte liefde ligt bij haaien. Sinds ik in 2015 met haaien in het water heb gelegen in Egypte was ik echt verkocht. En het feit dat je hier regelmatig met blauwe haaien en soms ook met makreelhaaien in het water komt maakte het dan ook meteen duidelijk voor mij. Ik volg nu mijn droom, maar dit is slechts de start. Als alles loopt zoals ik zou willen ga ik mijzelf vooral verder in haaienconservatie en onderwaterfotografie ontwikkelen en krijg ik de kans om mensen in te laten zien wat een fantastische dieren dit zijn en het beeld wat bestaat van ‘gevaarlijke onderwatermonsters’ te veranderen naar nieuwsgierige, fascinerende en prachtige dieren.

Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik eindelijk op Pico ben en een start kan maken om deze droom werkelijkheid te gaan maken!

Niks missen? Volg me op Facebook, Instagram (@storyofexploration) en de site: storyofexploration.com

 

De blauwe haai: Mijn grote liefde

 

Madelena Pico