Iedere maand bezoekt Franka Appelman een duikvereniging in Nederland. In juli trok ze richting Het Gooi, waar ze kennismaakte met de Gooise Onderwatersport Vereniging. Bijzonder aan deze club? Ze hebben een eigen boot!  

 Als lid van de Gooise Onderwatersport Vereniging (GOV) kom je terecht op duikplekken waar je als niet-lid niet snel terecht zult komen. GOV heeft namelijk een eigen boot waarmee regelmatig wordt uitgevaren op de Spiegelplas. GOV heeft niet altijd een eigen boot gehad. Jarenlang was GOV gehuisvest in een duikcentrum aan de Maarsseveens Plassen. Door verandering van eigenaar en vergunningen gingen de kosten dusdanig omhoog, dat besloten werd om te vertrekken uit het duikcentrum. Na een paar jaar rondzwerven werd in 2014 besloten een eigen boot aan te schaffen, de Duikschuyt, met een ligplaats in de haven van Nederhorst den Berg. Hiermee wordt zeer regelmatig uitgevaren op de Spiegelplas om vanaf de boot op plekken te duiken waar je vanaf de kant niet kunt komen. Er zijn meerdere leden opgeleid als schipper, waardoor altijd wel een schipper beschikbaar is. Het hele jaar door gaat de vereniging op donderdagavond op pad voor een funduik. In de zomerperiode varen ze nog veel vaker uit. Mocht je als lid graag de boot willen gebruiken, hoef je er alleen maar een schipper bij te zoeken en dan kun je op pad! GOV is aangesloten bij de NOB en heeft eigen instructeurs en begeleiders om 1, 2 en 3-sters opleidingen en diverse specialties te organiseren. Ook voor de opleidingsduiken wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de Duikschuyt. De Spiegelplas is helemaal gescand, dus er is bekend waar de wrakjes liggen en welke dieptes. Zo gebruikt de vereniging een bootwrakje op 27 meter voor de wrakduikspecialty, en een wrakje op 25 meter voor de diepduikspecialty. Potentiële 1-ster duikers raken gelijk bekend met het bootduiken. Dit heeft GOV goed voor elkaar!

Onderwaterhockey 

Naast het bootduiken worden ook andere activiteiten georganiseerd. Jaarlijks is er een autopuzzelrit die eindigt in een duik (níet in de Spiegelplas!). In de wintermaanden zijn de docu-donderdagen vaste prik, waarbij aandacht is voor bijvoorbeeld onderwaterfilms, onderwaterbiologie en oesterproeven. GOV is ook een echte familievereniging. Op zaterdagochtend is standaard het familiezwemmen. Het zwembad is dan toegankelijk voor alle thuiswonende familieleden. Zo zie je op zaterdag veel leden met kinderen lekker zwemmen en bijpraten. Op deze manier is GOV een duikteam voor iedereen, en worden niet-duikers ook een beetje betrokken bij de club (anders dan alleen een beetje turen aan de waterkant).  

Anderen lezen ook:  Nieuwe duikwinkel Scuba Shack in Eindhoven

Naast het duiken heeft GOV nog een hele andere tak van onderwatersport, namelijk onderwaterhockey. Het team van GOV doet mee aan de nationale competitie. Jeugdleden van GOV worden watervrij gemaakt door ze te laten onderwaterhockeyen. Eventueel kunnen ze dan op later leeftijd makkelijker duiken. Doordat er reeds vanaf jonge leeftijd kennis wordt gemaakt met onderwaterhockey, worden veel getalenteerde hockeyers klaargestoomd voor de nationale competitie. Meerdere leden van GOV hebben ook het nationale team bereikt en meegedaan aan de internationale competitie.  

Mee met de Duikschuyt 

Ik ben uitgenodigd op een donderdag om mee te gaan voor een funduik met de Duikschuyt; ik ben benieuwd wat dit mij gaat brengen! Ik moet me melden om 19.30 uur in haven De Rietlanden, want de boot vertrekt om 20.00 uur. Vandaag is Mirjam als schipper ingedeeld, en zij zal ook mijn duikbuddy zijn. De duiktuitrusting wordt duikklaar in de boot gelegd, droogpak aan en dichtgeritst, want we gaan een stukje varen. De boot heeft plaats voor 16 duikers, en is vanavond volledig gevuld. Het is dus een beetje passen en meten om alles op de boot te krijgen, maar het lukt! We varen een stukje over de Spiegelplas om bij de duikbestemming aan te komen. We passeren eilandjes, strandjes en moerasbossen. De plas doet zijn naam eer aan, want ik kan genieten van een spiegelgladde wateroppervlakte die prachtig kleurt in de zonsondergang. Wat een idyllisch plekje! Al varend worden mij de mooiste plekken van de Spiegelplas aangewezen. Uiteindelijk pakt een ander lid het roer van de boot, zodat Mirjam tijd heeft om mij uitleg te geven over de Spiegelplas. Makkelijk, als meerdere leden opgeleid zijn als schipper! De plas is ontstaan door zandwinning en is op zijn diepste 45 meter, en staat door middel van een sluis in verbinding met De Vecht. De spiegelplas is mij al bekend van de kantduiken, maar er blijken met de boot nog veel meer plekken bereikbaar te zijn met alleen een heel ander uiterlijk. Een plek met veenblokken waar vele palingen zitten, een bos waar in het voorjaar veel snoekbaarzen komen om eieren te leggen, wrakjes op verschillende diepten…  

Anderen lezen ook:  Haaien vangen...

 Acht meter zicht 

We varen nu naar het strandje, waar veel wrakjes liggen. Hier kunnen de vele duikers zich verspreiden waardoor je geen last van elkaar hebt. Bij het strandje gaat de Duikschuyt voor anker, en kunnen we gaan duiken! Met een backroll verlaten we de boot en gaan we kopje onder. We dalen gelijk af naar de bodem op 5 meter, en gaan op zoek naar wrakjes. Wat een helder water! Met mijn duiklamp kan ik een grote afstand belichten, zeker acht meter. Desondanks hoor ik achteraf dat het vandaag slecht zicht was voor de Spiegelpolder. Dat belooft wat voor de tijden dat het ‘normaal’ zicht is in de Spiegelplas! We zwemmen rond en zien wat holletjes en gaatjes waar ik lekker in kan speuren. Ik zie zeer regelmatig grondeltjes nieuwsgierig naar ons kijken en wegschieten in het holletje wanneer we te dichtbij komen. Grote en kleine grondels, ik weet de namen allemaal niet te benoemen. Ik ontdek ook een paar keer een modderkruiper; die heb ik nog niet vaak gezien! We komen bij een zeiljacht aan, mooi begroeid met mosselen. Ook hier weer veel grondels op en onder. Een stuk verderop komen we een wirwar van palen tegen. Dit blijken heipalen te zijn die hier gedumpt zijn. Een prachtige plek om langs te zwemmen. Ze liggen als een mikado-spel door elkaar heen, en creëren hierdoor allerlei kieren en ruimtes waar vissen hun schuilplek in zouden kunnen vinden. Ik verwacht in iedere ruimte een snoek of een paling te kunnen zien, maar helaas… Het geeft een machtig schouwspel, want als duiker voel je je hier maar klein en nietig tussen. 

 

De Snoekbaars

Snoekbaars & snoek 

Een ander bootwrakje komt in zicht. Een kotter! Het is duidelijk dat hier ook andere duikers zijn geweest, want het is erg stoffig. Daardoor kunnen we de route naar het bootwrakje wel goed vinden, want er is een heel spoor achtergelaten! De andere duikers hebben hier een snoekbaars gezien, maar die is kennelijk gevlucht voordat wij bij de kotter aankomen. Onder het wrakje zie ik wel een jonge snoekbaars, grondels en enkele posjes. We zoeken nog de ondiepte op. Vanaf de kant loopt de bodem stijl af en ook hier is veel puin te vinden. Wapeningsresten waar iets later in het jaar strengen van baarseieren in zullen hangen; het is er nu nog net te koud voor. Plotseling zwemt een grote snoek voor ons langs; zien we hem toch nog! De snoek lijkt wat zenuwachtig te worden van zoveel duikers, en schiet snel weg. Even verderop spotten we nog een snoek. Of zal het dezelfde zijn geweest? Na 50 minuten steken we ons hoofd weer boven water; we zijn niet al te ver bij de boot vandaan boven water gekomen, dus we kunnen rustig naar de boot peddelen. Vol enthousiasme over de mooie duik die we hebben gemaakt en het leven wat weer op gang aan het komen is! We zijn de laatste duikers die weer aan boord komen, dus de boot vaart direct weer terug naar de haven in Nederhorst den Berg. De zon is ondertussen ondergegaan, maar het is nog niet volledig donker. Dus ook op de terugweg kan ik nog genieten van het uitzicht. Na het omkleden gaat de club nog even nazitten in het een cafeetje nabij de haven. Napraten over de duik, vertellend over alle activiteiten van GOV. De verhalen worden steeds sterker…

Anderen lezen ook:  Duiken in Tasmanië met fabelachtige zeewezens

Rond middennacht verlaat ik Nederhorst den Berg, vol enthousiasme over dit duikteam en hun prachtige huisplas.  

 

Duikteam  Gooise Onderwatersport Vereniging, Bussum, opgericht 1967 
Huisplas  Spiegelplas (met eigen boot), Nederhorst den Berg 
Aantal leden  160 leden 
Duikorganisatie  NOB 
Eigen clubhuis?  Ja, in zwembad De Zandzee te Bussum. Eigen compressor. 
Zwembadtrainingen?  Ja, in zwembad De Zandzee te Bussum. Conditiezwemmen woensdagavond, familieduiken zaterdagochtend. 
Jeugdteam?  Nee 
Bijzonderheden duikteam  Eigen clubboot De Duikschuyt, betrokkenheid van thuiswonende familieleden, grote vaste kern met actieve leden en instructeurs. 
To do in omgeving  Bussum en Nederhorst den Berg liggen in Het Gooi waar veel watersport is en waar je prima kan wandelen en fietsen. Een rondje Spiegelplas is ongeveer 9 km. In ‘s-Graveland kan je de buitenplaatsen bezoeken en is er een bezoekerscentrum. Hilversum heeft een museum Beeld en Geluid. 
Website  www.gov-bussum.nl  

 

Ook meedoen?

Wil je ook met jouw duikvereniging in DUIKEN? En Franka laten kennismaken met jullie club en haar meenemen onder water? Stuur dan een mailtje naar Franka: franka@duiken.nl