Als er iets belangrijk is aan je duikuitrusting, dan is dat wel je duikcomputer. Op duikmarkt zijn vele soorten te vinden, maar wat is nu het juiste onderhoud bij problemen? Eddy van Vliet van Scuba Support geeft advies en tips.

Is het handig om zelf mijn batterij te vervangen van mijn duikcomputer?

Bij sommige computers kun je zelf de batterij vervangen, maar vaak heb je thuis niet de apparatuur om te controleren of het batterijcompartiment ook echt waterdicht is. Bij een gerenommeerd service center kunnen ze de duikcomputer in een drukkamer testen. Dan wordt de computer na de batterijwissel (boven water) op vier à vijf bar gezet, vervolgens onder water gebracht en dan wordt de druk eraf gelaten.

Op deze manier zie je of er luchtbellen uit de behuizing komen (of niet) en of de afdichting goed is. Mocht je zelf dit risico willen nemen, en de batterij zelf willen vervangen, dan adviseer ik je wel om ook de O-ring te vervangen. Deze is vaak vervormd als deze eruit is gehaald. Test dan de computer tijdens een duik in zoet water; mocht hij dan vollopen, dan blijft de schade beperkt.

Bij welke duikcomputers kan dit en hoe doe ik dat?

Dit kan bij de meeste duikcomputers die niet vloeistof gevuld zijn. Bij vloeistof gevulde en oplaadbare duikcomputers raad ik dit sterk af. Vaak staat in de handleiding van de duikcomputer wel beschreven of je dit zelf kunt of dat je het beter aan een service center over kunt laten.

Moet ik de O-ring altijd vervangen bij een batterijwissel?

Ja, deze moet je altijd vervangen. Ook al lijkt de O-ring op het eerste oog goed, dat wil niet altijd zeggen dat deze ook goed afdicht. Vet de O-ring altijd heel licht in, dat doe je door een beetje vet op je vingers te smeren en de O-ring hier doorheen te rollen. Veeg het (siliconen) vet weg, zodat je alleen een glans ziet op de ring en er geen vetresten meer zijn.

Anderen lezen ook:  Getest: Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon

Hoe onderhoud ik mijn duikcomputer?

Je kunt de duikcomputer het beste na iedere duik goed spoelen in schoon lauw water. Droog hem af met een zachte doek. Bij luchtgeïntegreerde duikcomputers dient ook periodiek de aansluiting waar de hogedrukslang op zit, ontkalkt te worden. Dit zou ik niet aanraden om zelf te doen, breng deze met automatenonderhoud gewoon jaarlijks mee naar het service center.

De knoppen van mijn duikcomputer werken heel stroef. Hoe los ik dit op?

Vaak komt dit door zand- en zoutresten. Vul een emmer met warm water (30 à 40 graden) met een beetje afwasmiddel en leg de duikcomputer er voor een minuut of vijf in. Beweeg de computer af en toe heen en weer om te spoelen, zo kunnen zoutkristallen oplossen.

Druk de knoppen een aantal maal in tijdens het bewegen onder water. Vaak lost dit al de problemen op. Is dit niet het geval, breng dan je computer naar een gespecialiseerd service center.

duikcomputer

Ik heb een draadloze tankdrukzender, bestaan daar batterijkits voor?

Zeker, en het is ook verstandig deze tijdig te vervangen. Voor deze batterijwissel geldt hetzelfde als het vervangen van de batterij van je duikcomputer. Ben je bereid het risico zelf te nemen? Wees dan bewust dat je ook de O-ring vervangt en let goed op de polariteit + en – van de batterij.

Tijdens mijn duikvakantie heeft de computer lang in de felle zon gelegen. Kan dat kwaad?

Te veel warmte en elektronica kunnen problemen opleveren. Als je computer heel heet is, dompel deze dan niet in heel koud water om af te koelen, maar leg het in de schaduw. Zeker bij computers met een lithiumbatterij kun je dit beter voorkomen, daar zijn de risico‘s groter en kan er zelfs brand ontstaan.

Anderen lezen ook:  Goed leren duiken in een droogpak

Moet ik de software van mijn duikcomputer regelmatig updaten?

Niet iedere computer kan je updaten, dus dit hangt erg af van het merk en type. Mocht je een computer hebben waar dit wel bij kan, controleer dan ook periodiek of er een nieuwe versie uit is. Deze procedure wordt vaak beschreven in de handleiding en vaak is de update heel goed zelf uit te voeren.

Mocht je er niet uit komen, neem dan even contact op met je service center. Updates hebben vaak fixes voor problemen die kunnen ontstaan, dus doe dit wel! Dit komt je veiligheid ten goede.

Ook interessant voor jou:

Wanneer zou je je duikcomputer en trimjacket moeten vervangen?

Review Mares Genius, een duikcomputer met trimix en nitrox