En de hoeveelheid plastic die wordt geproduceerd zal naar verwachting verdubbelen in de komende jaren, wat het volume van plastic vervuiling zal verdrievoudigen.

De onderliggende problemen van plasticvervuiling zijn de overmatige productie en het gebruik van plastic over de hele planeet en het gebrek aan voldoende afvalbeheersystemen om plastic na gebruik op de juiste manier te verwerken. Dit resulteert elk jaar in een aanzienlijke hoeveelheid plastic die in het milieu terechtkomt, waarvan een verontrustende hoeveelheid uiteindelijk in de oceaan belandt.

Elk jaar is er een dag waarop de hoeveelheid plastic afval de capaciteit van afvalbeheersystemen overschrijdt om het effectief te beheren. Deze dag staat bekend als Plastic Overshoot Day, en in 2023 zal de wereldwijde gemeenschap dit kritieke punt bereiken op 28 juli. Zoals bij elk complex probleem, is het begrijpen van het probleem de eerste stap naar het implementeren van oplossingen.

Door Plastic Overshoot Day bij te houden, kunnen we de omvang van het probleem van plastic afval identificeren en regeringen, bedrijven en individuen verantwoordelijk houden voor hun bijdrage aan het probleem. Er zijn redenen voor optimisme, namelijk dat de wereldgemeenschap onlangs heeft ingestemd om voorwaarden te onderhandelen voor een Plastic Treaty die tot doel heeft de uitdagingen van plastic afval wereldwijd aan te pakken. Het is tijd voor actie. Samen kunnen we werken aan het verminderen van plastic verbruik, het verbeteren van afvalbeheersystemen, het bevorderen van duurzame alternatieven en het pleiten voor beleidsveranderingen om plasticvervuiling tegen te gaan en onze oceanen en het milieu te beschermen voor toekomstige generaties.

Anderen lezen ook:  Zeldzaam zeenaaktslakje weer aangetroffen in de Oosterschelde

Lees het rapport van Plastic Overshoot Day (een initiatief van non-for-profit arm Earth Action)

Foto’s Shutterstock