Afgelopen week heb ik mijn spataderen laten verwijderen met de Mullertechniek. De dermatoloog kon niet aangeven hoe lang ik niet mocht duiken.

Ik duik in een droogpak bijna het gehele jaar. Voor de duik is alles prima maar tijdens de duik ondervind ik regelmatig kramp in mijn benen. Vooral bij het haaks houden van mijn benen haaks krijg ik kramp.

De laatste keer kreeg ik kramp tijdens het strekken; in mijn hamstring, dijbeen. Dit was bijzonder akelig. Het ging na strekken en wrijven weer weg. Dan blijf ik maar met gestrekte benen verder zwemmen. Wanneer ik een uur later naar huis rij, krijg ik heel vaak kramp in mijn bovenbeen. Laatst ben ik maar even gestopt en uitgestapt zodat ik mijn been kon strekken. Na de duik eet en drink ik voldoende.

Het advies van Menno Gaastra

Het verwijderen van spataderen met behulp van de Muller techniek is een elegante methode om met name een zijtak spataderen via hele kleine sneetjes in de huid te verwijderen. De sneetjes zijn in de regel snel genezen en na twee weken kun je eigenlijk al weer duiken zonder beperkingen. Het kan wel nog zijn dat je wat blauwe plekken hebt ter plekke van de sneetjes maar dat kan geen kwaad.

Vaak zie je dan ook dat de kramp in het been minder wordt. Door de spataderen blijft er namelijk relatief wat meer afvalbloed in het been achter. Dit kan de kramp sneller uitlokken.

Mocht je toch nog last blijven houden van kramp dan is het aan te raden om dagelijks een tablet magnesium te nemen. Dit kan ervoor zorgen dat de kramp in je spieren er sowieso niet  meer in schiet.

Anderen lezen ook:  De vloek van de Farao, ongemak op duikvakantie

Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft antwoord op duikmedische vragen (redactie@duiken.nl).

Foto’s Shutterstock