Nederland kent heel veel duikverenigingen met enthousiaste leden. Van PADI tot NOB, in elke provincie zijn ze te vinden. Maar wat zijn nu de leukste verenigingen? Redacteur Franka Appelman trekt door Nederland en laat ons kennismaken met de clubs. Deze maand De Tuimelaar in Zwolle.

Deze maand bezoek ik een duikteam dat bij aanmelding voor deze rubriek 189 leden telt. Zo’n grote duikvereniging móet toch wel een leuke vereniging zijn! Dat wil ik wel eens ervaren, dus ik plan een bezoek in met De Tuimelaar bij huisplas De Milligerplas in Zwolle.

Staflid Linda vertelt over het duikteam: «De grootte is gelijk de kracht van het duikteam. Er worden veel activiteiten georganiseerd, afgelopen periode helaas beperkt door alle coronabeperkingen. Maar er is altijd wel een buddy met wie je kunt duiken. Via een Whatsapp-groep kun je een oproep doen of er iemand zin heeft in een duik. En met bijna 190 leden is er altijd wel iemand die reageert. Zo duik je soms met iemand die je nog niet kent. Maar dat is nu juist zo leuk: nieuwe mensen leren kennen!»

De Tuimelaar bestaat uit de combinatie van een winkel, stafleden (18 personen) met een opleidingsteam en een duikteam. Bij de huidige staf is niet bekend waar de naam nu eigenlijk vandaan komt. Oorspronkelijk bestond de Tuimelaar uit drie winkels in het noorden van het land: Leeuwarden, Groningen en Zwolle. Door omstandigheden zijn de winkels in Leeuwarden en Groningen gesloten, en is nu dus alleen Zwolle nog over.

Cursussen bij de Tuimelaar

Er is veel vraag naar cursussen bij de Tuimelaar. Elke vijf weken begint er weer een nieuwe groep mensen die opgeleid worden tot OW-duikers. Er is terughoudendheid in het opleiden van kinderen, gezien de onbekendheid over veiligheid van duiken met kinderen.

De Tuimelaar gaat niet mee in de leeftijdsgrens van de duikorganisatie (10 jaar). Daarnaast vindt er regelmatig een advanced cursus plaats, en regelmatig ook specialties. De theorielessen vinden plaats in het duikcentrum. Er is geïnvesteerd in een goede duikuitrusting voor de cursisten; recent zijn er nog nieuwe wetsuits aangeschaft.

Anderen lezen ook:  Noordkaper dreigt binnen 30 jaar uit te sterven

Op vrijdagavond vinden de zwembadlessen plaats, de buitenwaterlessen vinden plaats in de Milligerplas. De cursisten worden enthousiast gemaakt voor het duikteam, en zo groeit de Whatsapp-groep nog altijd. Onervaren OW-duikers kunnen op deze manier makkelijk ervaring opdoen.

Huisplas

Nog niet zo lang geleden was de Wythmenerplas in Zwolle de huisplas van De Tuimelaar. Maar om onbekende redenen werd het zicht daar steeds slechter. De Milligerplas is een jonge zoetwaterplas die is ontstaan vanuit een zandafgraving voor de aanleg van de nieuwbouwwijk Stadshagen.

De onderwaternatuur van de Milligerplas is dus nog volop in de groei. Er groeit steeds meer groen in de plas waarin ook steeds meer vissen hun thuis vinden. Ook voor de duikers wordt de plas steeds aantrekkelijker gemaakt doordat er regelmatig nieuwe objecten worden geplaatst (deels samen met andere duikverenigingen). Afgelopen jaar is een trapje geplaatst en de instap verstevigd, waardoor duikers nu makkelijk kunnen instappen en hun vinnen kunnen aandoen.

Een paar weken voor mijn bezoek is er nog een nieuw platform met twee etages gebouwd door leden van De Tuimelaar. Er lag al een platform in de Milligerplas; het oude platform zat vast aan een container, was begroeid en gaf daardoor veel stof wanneer er oefeningen op werden gedaan. Hiervan is geleerd, want het nieuwe platform is geheel vrij gebouwd.

De bovenste etage ligt op 3 meter diepte, wat prettig is voor cursisten die voor het eerst in het buitenwater duiken. Er wordt duidelijk goed nagedacht over de faciliteiten en het aantrekkelijk maken voor de verschillende niveaus duikers.

Extra voorzieningen

Op dit moment zijn er nog weinig faciliteiten voor duikers aan de waterkant. Stafleden van de duikvereniging hebben een sleutel van de slagboom waardoor je dicht bij de plas kunt parkeren. Je kunt ook langs de weg parkeren, maar dit zorgt voor gevaarlijke situaties aangezien dit een doorgaande weg is waar auto’s behoorlijk hard kunnen rijden.

Anderen lezen ook:  Reef Renewal Foundation Bonaire

De wens is om de parkeerplek openbaar toegankelijk te krijgen, want dat zal de veiligheid ten goede komen. De Tuimelaar is met de gemeente aan het onderhandelen voor extra voorzieningen, zoals bijvoorbeeld toiletten of een recreatiegebouw.

De Milligerplas

Tijd om te gaan duiken in de Milligerplas! De duik wordt geleid door Jonathan, een lid van het duikteam die hier minimaal een keer per week duikt. Elk heuveltje onder water is bekend bij Jonathan, dus hij weet de mooie plekken goed te vinden.

We zwemmen een klein stukje uit en gaan op 4 meter naar links, op zoek naar het klimrek. Dit blijkt echter verdwenen. Jonathan weet zeker dat we op de juiste plek zijn geweest. Het is al vaker gebeurd dat objecten zijn verdwenen of verplaatst. Waarschijnlijk gebeurt dat bij oefeningen met hefballonnen, maar dit is erg frustrerend voor de leden van het duikteam.

Er wordt veel energie gestoken in het plaatsen van de objecten. Bovendien wil de brandweer (die oefent op dezelfde plek) weten waar de objecten liggen. Het klimrek vinden we deze duik helaas niet meer terug.

We zwemmen door richting een autowrakje; gelukkig vinden we deze wel op 5 meter diepte. Gezien de begroeiing ligt dit wrakje hier kennelijk al langere tijd. Veel kleine baarsjes vinden in de auto een schuilplaats en kijken gespannen naar de drie duikers, die met duiklampen op hun thuishaven schijnen.

Nieuw platform

Het nieuwe platform wordt vol trots aan mij getoond. Het betreft een futuristisch ontwerp waarbij de twee etages lijken te zweven in het water. We zwemmen verder; in de verte zien we een schim van een snoek, maar zodra we dichter in de buurt komen zwemt hij weg. Hij laat zich ook niet meer zien.

We komen aan bij de container met het oude platform. We besluiten dóór de container heen te zwemmen; dit voelt veilig aangezien hij ruim is en we de uitgang makkelijk kunnen zien. Mooi om te zien hoe onze bellen een patroon vormen tegen de bovenkant van de container.

Anderen lezen ook:  Chogogo Resort Curaçao & Scuba Do “Alles d’r op en d’r aan in dit prachtige vakantieoord in de Jan Thiel Baai”

Ook bijzonder is dat er tientallen posjes langs de zijwand zitten, die we er al doorheen zwemmend mooi kunnen bewonderen. Vervolgens komen we aan bij het ondiepe gedeelte van de Milligerplas. In deze tijd van het jaar zijn hier veel waterplanten en aan de kant riet.

Hierin verschuilen zich vele kleine baarzen en voorntjes. In het veen zijn veel mosselen zichtbaar en we komen een enkel kreeftje tegen. Er zwemt wat vlak voor mijn duikbril langs: een zoetwaterkwalletje. Tijdens zoetwaterduiken zie ik die niet vaak, dus dit is een opvallende waarneming. Speurend richting het wateroppervlakte zie ik er nog een paar. Na ruim een uur duiken komen we weer boven water.

Eenmaal omgekleed rijden we uiteraard naar de winkel om onze flessen te vullen; slechts 10 minuten autorijden vanaf de huisplas. Aan de koffietafel in de winkel kunnen we napraten over deze mooie duik en onze logboeken invullen. En bovenal: veel enthousiaste verhalen delen over duikervaringen.

De Tuimelaar

Duikteam: De Tuimelaar, Zwolle, opgericht in 1990 Huisplas: Milligerplas, Zwolle

Aantal leden: 190 leden tussen 13 en 71 jaar Duikorganisatie: PADI

Eigen clubhuis? Nee, er wordt gebruik gemaakt van Duikcentrum De Tuimelaar.

Zwembadtrainingen: Zwembad De Vrolijkheid, het hele jaar door zwembadtraining op vrijdagavond. Jeugdteam? Nee. Bijzonderheden: De verbinding met Duikcentrum De Tuimelaar zorgt ervoor dat er van alles geboden wordt aan duikers: van het vullen van flessen, aanschaf/service/info over duikmateriaal en duikreizen tot opleidingen. Alles is voor leden bij de hand.

To do in omgeving: Grandcafé Milligers aan de overkant van de huisplas is een aanrader. Wandelpad rondom de Milligerplas (3,5km). De binnenstad van Zwolle is ook leuk om te bezoeken.

Website: www.tuimelaarzwolle.nl

Vind je dat jouw duikteam ook in deze rubriek thuishoort? Mail dan naar redactie@duiken.nl en Franka neemt contact met je op.

Ook interessant voor jou:

Wanneer zou je je duikcomputer en trimjacket moeten vervangen?

Grotduiken in Bosnië-Herzegovina, wat een natuurschoon