Je wilt een nieuwe auto kopen, maar welke? Er is zo veel keuze, waar moet je beginnen? Tegenwoordig is het met droogpakken net zo, elk merk maakt wel een interessant droogpak met een redelijke kwaliteit. Maar welk pak kies je en waar moet je allemaal op letten?

Tekst: Sander Evering

Het is een goed idee om te starten met het opstellen van een budget. Hoeveel geld kun of wil je uitgeven en welke kosten komen erbij? Bedenk alvast dat een droogpak alleen maar bedoeld is om je droog te houden, het onderpak zorgt voor de warmte. Afhankelijk van het type droogpak en de omgeving waarin je duikt, kan dat best een investering zijn. Ook heeft een droogpak veel verschillende opties waar je een hoop geld aan kunt besteden, het is handig om daar rekening mee te houden.

Is het je eerste droogpak en heb je er geen of weinig ervaring mee? Vergeet dan niet om een goede training te volgen om je er veilig en comfortabel in te laten duiken. Anders is sowieso de hele investering niet de moeite waard! Bij de keuze van een droogpak moet je vooral bedenken wat je persoonlijke doelen zijn en wat het eisenpakket is. Hoe slijtvast moet het zijn, hoeveel bewegingsvrijheid zoek je en welke opties heb je nodig. Een slijtvast pak is over het algemeen wat dikker door het gebruik van stevigere materialen. Het nadeel is vaak dat de bewegingsvrijheid wat afneemt, het pak is minder soepel. Een heel dun pak is beweeglijker, maar de stof zal harder slijten bij gebruik waardoor er na verloop van tijd kleine lekjes kunnen ontstaan. Belangrijk om te weten is hoeveel duiken je ongeveer maakt per jaar. Bij minder dan 50 duiken is slijtvastheid minder belangrijk dan wanneer je er meer dan 200 maakt. Duik je veel in Zeeland dan kun je een steviger pak gebruiken dan wanneer je vooral in Vinkeveen duikt.

Een goed gesneden pak zorgt dat je armen en benen alle bewegingen kunnen maken.

Juiste pasvorm

De dikte van een pak is lang niet alleen de beperkende factor in bewegingsvrijheid. Ten eerste moet je de juiste maat weten; dat moet je uitzoeken door meten, tabellen na te lezen en uiteindelijk goed te passen met het juiste onderpak. Maar, het juiste maatpak betekent niet dat het ook goed past! De pasvorm, ofwel snit, is nog belangrijker. Een goed gesneden pak zorgt dat je armen en benen alle bewegingen kunnen maken. Dat is noodzakelijk als je je kranen wilt bedienen en om vooral kleine vinslagen goed te kunnen maken. Ook al is een pak op maat gemaakt, dat wil nog niet zeggen dat de pasvorm voor jou geschikt is. Hier kom je alleen achter door verschillende pakken aan te trekken.

Anderen lezen ook:  Mares: en stretch!

Bedenk goed welke opties je wilt, meestal is het slim om die gelijk met het pak te bestellen in plaats van achteraf. Denk dan aan een systeem voor droge handschoenen, verwisselbare polsseals, het type nekseal, pockets op de benen, type schoenen of sokken, heating systeem, type rits en natuurlijk een P-valve. Kleine details zoals een handige tas, een omkleedmatje en onderhoudsmaterialen worden soms meegeleverd, soms ook niet. Vergeet niet dat bij een droogpak vaak andere vinnen horen; de maat moet soms iets groter en meestal zijn zwaardere vinnen veel prettiger voor een betere balans. Heb je eenmaal het juiste droogpak gevonden, investeer dan tijd in de onderkleding. Ook hier is een kleine studie de moeite waard, goede kleding houdt je warm, droog en hoeft geen beperkende factor te zijn qua beweging. En bedenk dat alle warme onderkleding ook moet passen onder het droogpak; voor een duiker die graag lang in de winter duikt, kan het betekenen dat het pak iets ruimer moet zitten!

Een kunststof rits of een metalen rits?