In l’Estartit zijn meerdere duikcentra en wij zijn uitgenodigd door duikcentrum Costa Brava Divers. Het duikcentrum ligt slechts 50 meter van Hotel Les Illes vandaan, ook direct aan het water en op korte loopafstand van de haven.

Binnen is een winkel, een cursuslokaal en gelegenheid om je spullen op te bergen. Buiten staan droogrekken en spoelvoorzieningen voor de duikspullen. Costa Brava Divers biedt niet alleen duiken aan, maar ook water- en landexcursies zoals kajakken en boottochten. Dit onder de naam MedAqua. We krijgen een ton toegewezen waar we onze duikspullen in kunnen opbergen, het wetsuit kunnen we buiten ophangen. Omdat het duikcentrum recht tegenover de haven ligt, zijn onze spullen zo op de boot – zelfs gedragen door de crew! Ook hier staan de duikflessen voor de boot en op de boot is veel ruimte voor het opbergen van de duikspullen. Dit komt doordat in het midden van de boot de flessen vastgezet worden. Je kan dan je trimvest en automaten alvast monteren voordat de boot uitvaart. De vriendelijke duikstaf is zeer behulpzaam en ook hier is duikveiligheid een belangrijk onderdeel van de briefing. Het is tijd voor onze volgende duik!

Het duikcentrum van Costa Brava Divers ligt recht tegenover de haven, we staan dus zo op de boot.

In Indonesië zie je vaak in de avond jagende murenen, Patrick en ik zien zeer dikke exemplaren overdag vrij rondzwemmen doordat deze zich overdag verplaatsen. Wederom is het weer genieten. De murene zwemt verder en is opeens weg. We turen over de rotsen en dan komt zijn kop omhoog tussen de stenen vandaan. Patrick is blij en zet zijn camera gereed voor een opname en dan gebeurt het. Precies over de kop van de murene zwemt een grote tandbaars, wow. Patrick legt het vast met zijn camera. Onze duiktrip kan niet meer stuk, maar dat is nog niet alles, een klein stukje verder zien we een mooie grote schorpioenvis van 40 centimeter! Weer een stuk verder ligt zijn zoontje van 15 centimeter. Ook hier worden we omringd door grote visscholen, het lijkt wel magie al die mooie vissen zo bij elkaar. Nog meer scholen vis komen we tegen als we naar de boot terug gaan. Wel zo’n 40 goudgestreepte brasems zwemmen achter elkaar aan en inspecteren het rif op lekkere hapjes. Langzaam zwem ik hiernaar toe en aanschouw hoe elegant ze ruimte voor mij maken en daarna vervolgens doorgaan met hun zwemtocht. Via hun schubben glimmen ze helemaal op door de weerkaatsende zonnestralen, het Walhalla.

De schorpioenvis is wel 40 cm groot

Bij de tweede duik hang ik ineens naast een dolfijnenbeeld. Vreemd om dit onder water te zien. Deze dolfijn is hier op 12 meter diepte geplaatst zodat duikers de ingang van een kleine grottenstelsels kunnen vinden. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik de “Kathedraal” binnen zwem. Dit is een grote donkere ruimte met twee normale uitgangen en een derde uitgang met een lengte van 70 meter die ons wordt afgeraden. Logisch, want we verblijven een lange tijd in de “Kathedraal” m te genieten van de vele vissen. In mijn ooghoek zie ik linksboven een grote schaduw verschijnen. Ik draai mijzelf om en een grote zeebaars zwemt langzaam achter een school vissen aan. Wat een magnifiek om een vis van wel 1 meter langs het plafond van de grot te zien zwemmen. Hij draait zich op zijn kant en mijn hartslag stopt een moment. Prachtig, dat zijn gehele lichaam plat tegen het dak van de grot lijkt aangeplakt, waardoor hij nog groter lijkt. Dit terwijl alle vissen snel wegzwemmen, wat het moment nog mooier maakt. Verder komen we in het grottenstelsel roodkoraal tegen en onze dag is hierdoor nog beter geworden. Rustig varen we weer terug en we hoeven enkel uit de boot te stappen. De crew brengt alles weer terug naar het duikcentrum waar de spoelbakken gereedstaan met speciaal schoonmaakspul voor wetsuits. Ideaal!

Precies wanneer de murene uit het rif komt, zwemt een grote tandbaars voorbij. En laat Patrick nu net klaarliggen met zijn camera…

Opmerkelijke samenwerking 

Wat het duikavontuur in L’Estartit extra bijzonder maakt, is de opmerkelijke samenwerking tussen duikscholen. Een onderliggende saamhorigheid zorgt ervoor dat duikers altijd kunnen rekenen op hulp. Een gestrande boot wordt moeiteloos vervangen, en als een duiker per ongeluk bij de verkeerde boot uit het water komt, staat de zodiac klaar om hen naar de juiste boot te brengen. Deze onderwatergemeenschap ademt passie voor duiken en eert het unieke zeereservaat op een manier die elke duiker zal betoveren.

Anderen lezen ook:  Magische duikvakantie op de Malediven

Op de laatste dag genieten we van het heerlijke ontbijten. En dan om 8.00 uur staat de taxi klaar om ons weer naar het vliegveld te brengen. Omdat het een feestdag in Spanje is, is het niet druk op de weg. Op het vliegveld verloopt alles heel soepel en als we bij de gate zijn staat het vliegtuig van AirEuropa al klaar. Wat hebben we een heerlijke week gehad. Een goed hotel met lekker eten, professionele duikcentra waarmee we prachtige duiken hebben gemaakt en veel leuke mensen ontmoet. En dat op maar enkele uren vliegen!

Costa Brava Divers

Het duikcentrum inclusief winkel ligt aan de boulevard van l’Estartit op korte loopafstand van de haven waar de duikboot ligt. Ook zij maken gebruik van het vulstation in de haven, recht tegenover de boot. Je kunt kiezen tussen gewone perslucht of nitrox en ook kun je kiezen tussen een 12 liter duikfles of een 15 liter. Op de boot is een middenruimte waar de duikflessen vastgezet worden en om ze om te hangen, hoef je er enkel voor te gaan zitten en alles vastmaken. Alle duikstekken liggen op maximaal 15 minuten varen. Tussen de duiken door kunnen de spullen aan boord blijven en voor de winkel is gelegenheid tot spoelen en drogen van de duikspullen. 

Macrofotografie is hier ook zeker de moeite waard. Wat denk je van deze prachtige korstanemoon?

Reisfacts

Wij vliegen zeer comfortabel in de nieuwe Boeing 787 Dreamliner van AirEuropa naar Barcelona. Rustig ledlicht, minder geluid in de cabine en minder last van  turbulentie door nieuwe vliegtechnieken. Vooraf hebben we zelf ons menu samengesteld. De ramen worden elektronisch gedimd tegen de felle zon en we genieten van de ruime stoelen en de nieuwe films van het entertainment systeem. Vanaf het vliegveld is vervoer via taxibusjes mogelijk naar l’Estartit. Voor de heenreis is dit 2 uur en een kwartier en voor de terugreis is dit 1 uur en drie kwartier, dit hangt van de dag en tijdstip af. Neem je de auto dan is de rit 1.411 km lang vanaf Utrecht naar l’Estartit.  

Anderen lezen ook:  Nieuw pygmeezeepaardje ontdekt in Zuid-Afrika