In 1984 kreeg de Hilma Hooker bij Bonaire problemen met de stuurinrichting. Al snel bleek ze meer dan 10.000 kg marihuana in haar kiel te hebben. Op verzoek van de lokaal beroemde Captain Don werd het schip boven een koraalrif afgezonken. Tegenwoordig is het een populaire duikplek, waar je talloze koralen en vissen kunt zien die inmiddels leven op en in het schip.

Tip: De mooiste duikavonturen op Bonaire beleef je met VIP Diving

 

Hilma Hooker Bonaire wrak

De bekendste: Hilma Hooker

Tijd voor het stoere werk: we gaan wrakduiken. Hoewel Bonaire niet bekend staat om zijn wrakken, liggen er toch enkele duikwaardige scheepsresten voor de kust. De bekendste is de Hilma Hooker, een vrachtschip van ruim zeventig meter lang. In 1984 werd tijdens een controle meer dan 10.000 kg marihuana gevonden tussen een dubbele scheepswand. Maar voor het tot een rechtszaak kwam, zonk het schip onder dubieuze omstandigheden. Opzet is nooit bewezen, maar het kwam de duikoperators prima uit dat zo’n mooi wrak op een bijna perfecte duiklocatie vlak voor de kust kwam te liggen.

Hilma Hooker Bonaire wrak

Niet officieel afgezonken

Omdat het niet officieel is afgezonken en dus ook niet is gestript, zijn nog veel attributen in het schip aanwezig. Door de jaren heen is uiteraard een en ander verloren gegaan, maar nog altijd moeten binnen in het schip de nodige schatten liggen. Een niet-technische duiker komt daar evenwel niet aan toe. Het hoogste punt ligt op achttien meter, de maximale diepte is dertig meter. Om het wrak echt te penetreren, moet je goed uitgerust zijn en weten wat je doet. Samen met Bart, een Nederlandse duikgids, zwemmen we vanaf de kant naar een van de twee vaste boeien boven het wrak. Vanaf het wateroppervlak zie ik het schip al liggen, een beetje wazig, maar toch duidelijk een wrak. Zou ik het hele geraamte kunnen overzien als ik straks beneden ben? Dat schijnt een fantastisch gezicht te zijn. Als we bijna op de romp landen, blijkt dat de omstandigheden een overall-view niet toelaten. Maar het alternatief mag er zijn: door het beperkte zicht (nog steeds ruim twintig meter, mij hoor je niet klagen) wordt de Hilma omgeven door een mysterieuze sluier. Ze geeft zich niet zomaar bloot, we moeten er echt wat voor doen om haar volledig te aanschouwen.

Anderen lezen ook:  Mag ik een massage nemen na het duiken?

Hilma Hooker Bonaire wrak

Nog een keer naar de Hilma Hooker

Eén duik is hiervoor echter veel te kort, zeker als er ook nog foto’s gemaakt moeten worden. Bart toont ons de meest spectaculaire onderdelen: de boeg, de achtersteven en de stuurhut met het stuurwiel. Dan is het alweer tijd om naar boven te gaan. ’s Middags duiken we nogmaals op de Hilma Hooker. Ditmaal zonder gids, we weten inmiddels een beetje de weg. Op basis van Barts instructies vinden we vlak bij de achtersteven het volledig intacte toilet. Een bijzonder gezicht, dit kleine hok vol tegeltjes en de keramieken pot die er nog in staat. Ik raak er een beetje van gedesoriënteerd, alles ligt natuurlijk op zijn zij. Er is nog veel meer te ontdekken: zoveel ramen om doorheen te kijken, zoveel gangetjes om door te zwemmen. Mijn grootste vijand hier is de tijd… We scheuren ons uiteindelijk los van al dit moois en maken een veiligheidsstop aan de lijn van een van beide boeien. Ik kijk nog eenmaal naar beneden en vang een laatste glimp van de Hilma op.

Hilma Hooker Bonaire

Highlights – De schroef, een doorkijkje en het noodroer: tijdens een duik op de Hilma Hooker valt genoeg te zien.

Bekijk ook:

Anderen lezen ook:  Solitude Liveaboards: «We duiken op ongerepte koraalriffen vol leven»