Je checkt nog een laatste keer je duikcomputer, springt het water in en duikt netjes je duikplan. Wat een mooi stukje techniek is het toch. Maar hoe ontwikkel je nu zo’n ingenieus apparaatje? Wij bezoeken de Suunto-fabriek in Finland en spreken met Head of Product Development Satu Rahkonen.

Suunto is toch eigenlijk bekend door zijn kompas?

Dat klopt helemaal. Suunto is meer dan 80 jaar geleden opgericht toen de outdoorfanaat Tuomas Vohlonen een methode ontwikkelde waarmee de massaproductie van vloeistof gevulde kompassen mogelijk werd. Vanaf dat moment produceert Suunto kompassen voor gebruik op land en water, precisie instrumenten, duikcomputers en sporthorloges voor allerlei soorten outdoorsporten.

Suunto SK-4

Het eerste duikkompas van Suunto: SK-4 uit 1985.

Wat was de eerste duikkompas van Suunto?

Ons eerste duikkompas, de SK-4, werd in 1985 gelanceerd nadat een Britse sportduiker een gewone Suunto kompas om zijn pols had gebonden en er een duik mee maakte. Hij merkte dat het prima werkte en dat het daarbij ook nog eens perfect functioneerde. Dit was de eerste stap naar de Suunto duikcomputer. Ons eerste model, de Suunto SME-ML, werd in 1987 op de markt gebracht.

Suunto 1950 kompas

Kalibreren van een Suunto kompas anno 1950.

Gaaf! En wat kon deze computer allemaal?

Het eerste model was in staat de diepte te meten en de duiktijd te bepalen op basis van geïntegreerde US Navy duiktabellen. Tot nu toe hebben we 20 duikcomputers uitgebracht, met verschillende varianten van elk model.

Suunto SME-ML

De eerste duikcomputer van Suunto, de SME-ML, werd in 1987 op de markt gebracht.

Dook je al voordat je bij Suunto begon? 

Kort nadat ik in dienst kwam, ben ik gaan duiken. Ik was al een fanatieke zwemmer en duiken leek al snel een nieuwe interessante hobby. In het begin maakte ik alleen recreatieve duiken. Tot zo’n 8 jaar geleden. Toen ging ik actief testduiken uitvoeren samen met het product-ontwikkelteam en begon ik steeds vaker technische duikmaterialen te gebruiken. Als je in Finland het hele jaar door wilt duiken, dan heb je namelijk al snel een technische uitrusting nodig! Om zoveel klanten beter te begrijpen waren de technische duikskills een welkome aanvulling. Persoonlijk vind ik de skills van een duiker net zo belangrijk als de uitrusting. De beste duiken zijn die waar een mooie balans is tussen iets nieuws ontdekken en van de omgeving en de gewichtloosheid genieten.

Suunto Tuomas Vohlonen

Suunto is meer dan 80 jaar geleden opgericht door de outdoorfanaat Tuomas Vohlonen.

Hoe gaat dat eigenlijk, een duikcomputer uitvinden?

We kijken altijd eerst naar de doelgroep die we willen bereiken en onderzoeken dan wat de specifieke gebruikerswensen zijn. Gebaseerd op de doelgroep en de beschikbare techniek, maken we dan een prototype. We hebben een eigen, interne groep testduikers en externe duikers. Tijdens het ontwikkelingsproces voeren we wekelijks testen uit om het voortgangsproces te volgen. De externe duikers geven ons feedback op het testexemplaar en doen suggesties voor verbeteringen. Soms duurt het een hele tijd voordat je product klaar is. Het kan weleens tegenzitten en dan kost het veel moeite om je model helemaal op en top te krijgen.

Suunto Finland

De Suunto Vyper Air mag legendarisch genoemd worden.

Ik kan me voorstellen dat de testfase best spannend is.

Productontwikkeling is op zich een spannend en uitdagend proces en het is niet eenvoudig om aan alle wensen te voldoen. Het meest spannende moment is toch wel de testperiode als er onder verschillende condities getest gaat worden. Het is niet voor de hand liggend dat een elektronisch apparaat gebruikt wordt bij een testduik in een Zweedse mijn!

Anderen lezen ook:  Drugssmokkelaars en schoonmaakduikers

Je hebt al zoveel duikcomputers ontwikkeld, wat is jouw favoriet?

Oei, dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ik hou wel erg van het kleurendisplay en het bedieningsgemak van de EON Steel en Core. Maar de modellen D4i, D6i en de DX hebben veel te bieden en zijn daarnaast mooi en functioneel in het dagelijkse leven boven water. Ik draag mijn DX tijdens al mijn duiken. De Zoop is erg populair, kent iedereen en is al bijna legendarisch. Dus tja… Ik kan eigenlijk niet kiezen!

Suunto EON

Ik hou erg van het kleurendisplay en het bedieningsgemak van de EON.

De EON Steel is met recht een revolutionair model. Mede door zijn geweldige design en heeft zelfs ambities om de duikcomputer voor techduikers te worden. Toch houdt Suunto vast aan zijn eigen tabellen en wijkt daarmee af van het Bühlmann-model. Dit kan onwenselijke situaties opleveren en is onhandig in de praktijk. Ben je niet bang hierdoor een deel van de markt te missen?

Wij geloven in ons RGBM-model en de theorie erachter. Ons model heeft sinds tientallen jaren de laatste techniek en stand van zaken geadopteerd om te verzekeren dat de duikers het best mogelijke algoritme gebruiken. We hebben momenteel het model geüpdate en de laatste versie wordt nu uitgebreid getest.

Suunto EON Steel

Een testduik in het Valkiajärvi meer met de EON. Foto: Jari Palviainen

Zou het een optie zijn om meerdere algoritmemodellen te kunnen installeren?

Zoals gezegd, Suunto RGBM is en zal altijd het hart blijven van onze duikcomputers. We prijzen onszelf een bedrijf te zijn waar het belang van de klant centraal staat, en we luisteren heel erg goed naar wat onze duikers vinden en nodig hebben. Dus je weet nooit wat de toekomst gaat brengen.

Anderen lezen ook:  Heerlijke duikvakantie in eigen land bij camping Muralt

Eén vraag nog: de technologie verandert met de dag en de technische mogelijkheden lijken eindeloos. Welke productinnovaties in de duikwereld en in het bijzonder op het gebied van duikcomputers, verwacht jij de komende periode?

Er is zeker geen tekort aan mogelijkheden als het gaat om techniek. Naar mijn inschatting zal de nadruk echter meer gaan liggen op het bedieningsgemak en de manier waarop de gebruiker werkt met het product. De EON Core krijgt al veel positieve reacties op het gebied van zijn grafische display en gebruiksgemak ervan onder water, dus nemen we deze goede punten zeker mee in de ontwikkelingen van onze volgende producten.

Over Satu Rahkonen

Satu Rahkonen Suunto

«Het kost altijd veel moeite je model op en top te krijgen»

Satu Rahkonen werkt al 16 jaar als productontwikkelaar bij Suunto. Haar elektrotechnische achtergrond en de passie voor sport brachten haar naar Suunto. Naast dat ze duikcomputers ontwikkelt, test zij ze zelf ook uitgebreid. www.amilco.nl

Tekst: Pim Valk

Bekijk ook: Suunto D5 aan de tand gevoeld