Seals-perikelen, wie kent ze niet. Uit frustratie knippen sommige mensen ze zelfs af bij de nek (heus!). Wat is het gevolg van strakke seals op je lichaam? 

Om het koudere water niet in contact te laten komen met ons lichaam zullen we afdichtende middelen moeten bedenken. Dit zijn de seals geworden. Deze zijn in de regel van natuurrubber (Latex) gemaakt . Een materiaal dat stevig is en een goede elasticiteit heeft. Je vindt de seals bij de polsen, enkels en rond hals/nek regio. Ze moeten voldoende rek hebben om je handen, je voeten of je hoofd er doorheen te doen.

Niet heel strak

Daarna dienen ze aangesloten te zitten aan de huid dat het water van buitenaf er niet door kan. Vaak hoeven de seals niet heel strak te zitten . Sterker nog:hoe strakker de seals zijn, hoe meer uitgerekt en daardoor minder flexibel.  Te strakke seals laten vaak eerder water door.

Te weinig zuurstof

Wat voor andere problemen kun je van te strakke seals verwachten? Bij de polsen en enkels kan een te strakke seal zorgen voor een verminderde doorbloeding door het afdrukken van je bloedvaten ter plekke. Dit kan leiden tot niet goed werkende handen en voeten.

Ze krijgen te weinig zuurstof en gaan pijn doen. Maar niet alleen de bloedvaten worden dichtgedrukt. Ook de zenuwen worden overmatig geprikkeld door de extra druk van de te strakke seal. Hierdoor ontstaat er ook een aansturingsprobleem van de zenuwen. De informatie die de hersenen geven aan de handen en voeten komen niet goed meer door en de functie is niet meer optimaal.

Anderen lezen ook:  Overdonderend wildlife op Pico, Azoren

Hals en nek

Hoe zit het dan in de hals/nek regio. Daar zitten niet alleen zenuwen en bloedvaten maar ook onze luchtpijp. De luchtpijp kan ook door een te strakke seal wel iets dichtgedrukt worden maar in de regel blijft de luchtvoorziening wel intact. Alleen bij forse inspanning kan dit wel voor problemen zorgen. Een ander probleem is de bloedvaten in dit gebied. De halsslagaderen voorzien de hersenen van zuurstof.

Het is dus van het grootste belang dat de doorstroming ter plekke goed blijft. Als je zuurstoftoestroom naar de hersenen daalt dan krijg je verschijnselen als flauwvallen. Iets waar je onder water niet op zit te wachten. Ook zitten er in de wand van de halsslagaderen voelertjes die constant controleren of de bloeddruk in orde is. Als de druk op de voelertjes toeneemt door een te strakke seal, lijkt het of de bloeddruk hoog is.

Dan geven deze voelertjes informatie aan de organen die de bloeddruk regelen. Het hart gaat minder snel slaan en per keer zal er minder bloed uit het hart gepompt worden.

Nieren

Ook de nieren doen mee in dit proces. Zij zorgen ervoor dat er meer vocht uit de bloedbaan gehaald wordt. Zij doen dit door de urineproductie te verhogen. Kortom, een deel van deze maatregel zorgt ervoor dat de doorbloeding in de hersenen afneemt. Ook dit kan flauwvallen of verminderd inschattingsvermogen tot gevolg hebben. De toegenomen urineproductie zorgt wel voor een verminderde bloeddruk maar ook voor een ontwatering van het lichaam. Zoals je weet is uitdroging een belangrijke factor voor het uitlokken van decompressieziekte. Een te strakke seal kan dus verstrekkende gevolgen hebben.

Anderen lezen ook:  Naar beneden getrokken door heftige stroming

Laat je altijd voorlichten door een gerenommeerde duikwinkel als het om dit soort materiaal dingen gaat. Zij helpen je graag met het op maat maken van je seals. Veel duikplezier!

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Genderneutraal plassen onder water