Deze unieke driftduik op Bonaire voert je langs spectaculaire koralen in alle soorten en maten, tijdens een 150 minuten durende drift vanaf Karpata die eindigt bij Tolo. Laat je meevoeren onder water en geniet van al het moois dat de onderwaterwereld van Bonaire te bieden heeft. Deze duik is oprecht een fantastische belevenis.

Duikbriefing

We gaan richting het zuiden van Bonaire voor een driftduik die je langs 5 van de mooiste duikstekken van het eiland zal voeren: Karpata – La Dania’s Leap – Rappel – Bloodlet- Tolo (Ol’ Blue).

Zodra je de bebouwing van Santa Barbara achter je gelaten hebt zie je recht voor je de zee, draai mee met de bocht naar rechts en geniet van een van de mooiste stukjes van Bonaire! Je zult meerdere duikstekken passeren, check de gele stenen tot je die van duikplaats Tolo vindt. De lokale naam voor Tolo is Ol’ Blue, vernoemd naar de intense kleur blauw van het water.

Laat hier een auto achter (zie: Praktische tips) en vervolg met het hele gezelschap de route tot je bij duikplaats Karpata aan komt, herkenbaar aan het okergele landhuis aan de rechterzijde.

Neem de oude stenen trap naar beneden. Je ziet een betonblok aan de waterkant, ga aan de rechterzijde van dit blok te water, je kunt het als houvast gebruiken met het te water gaan. Het koraal loopt hier tot aan de kant, dus even voorzichtig zijn.

Karpata

Foto: Karin Brussaard

5 duikstekken

Alle 5 de duikstekken zijn ook individueel te bezoeken (Rappel en Bloodlet alleen per boot, La Dania’s Leap alleen als driftduik) en dan zal het duikprofiel veranderen.

Omdat dit een hele lange driftduik wordt, houden we de hele duik een geringe diepte aan van gemiddeld 6 meter zodat we optimaal de duiktijd kunnen benutten.

Alle 5 de duikplaatsen hebben een gele boei en lijn als markering, deze bevinden zich allemaal rond de 6 meter diepte, zodat je altijd een herkenningspunt hebt waar je je bevindt.

Anderen lezen ook:  Winter is coming: de perfecte tijd voor groothoek!

Houd er rekening mee dat dit een lange duik is, zo’n 150 minuten, zorg dus dat je genoeg lucht meeneemt en bescherming hebt tegen de eventuele kou, een lang wetsuit wordt zeker aangeraden!

Details duikplek

Zodra je afdaalt zal je verbaasd zijn van de prachtige onderwaterwereld. Karpata zelf is schitterend met een landschap dat doorkruist wordt door diepe groeven die loodrecht naar beneden lopen.

In het ondiepe gedeelte vind je de mooiste zachte koralen en zeewaaiers. Grote kans dat je schildpadden of roggen tegenkomt tussen al het wuivende koraal. En het is een super verstopplek voor kleine slakjes, vijlvisjes en de beroemde flamingo tong!

Vanaf Karpata laten we ons naar het zuiden meevoeren naar de volgende duikplaats, La Dania’s Leap.

La Dania’s Leap

Bij La Dania’s Leap vind je een aantal prachtige oude elandhoorn koralen. Ook hier grote kans op schildpadden in het ondiepe gedeelte. Wie weet zien we ook een gigantische regenboogpapegaaivis! Vanaf hier gaan we verder naar Rappel, een populaire bootduikstek.

Karpata

Foto: Karin Brussard

Rappel

Voordat er boeien geïnstalleerd werden op Bonaire, moesten duikers die hier wilden duiken abseilen naar beneden, vandaar de naam Rappel. Deze stek staat bekend om zijn prachtige koraalformaties. Kijk af en toe naar de diepte en grote kans dat je barracuda’s of baarzen ziet. Het ondiepe gedeelte is een poetsstation, wat inhoudt in dat vissen elkaar schoonpoetsen. Als je een vis lekker ziet relaxen, kijk dan goed, grote kans dat hij een poetsbeurt krijgt van een garnaal of poetsvisje.

Bloodlet

We vervolgen onze weg naar de volgende plaats Bloodlet, eveneens een geweldige duikstek met dichte begroeiing van allerlei koraalsoorten. Op de zandbodem tussen de koralen zal je hagedisvissen en de pauwoogbot zien. Word je ingehaald door een school blauwpaarse vissen die de bus proberen te halen? Dat zijn de doktersvissen die het rif afstruinen op zoek naar een lekker hapje!

Karpata

Foto: Karin Brussaard

Tolo

Uiteindelijk zijn we aangekomen bij onze eindbestemming Tolo, een heus aquarium! De naam Ol’ Blue heeft deze duikstek zeker verdiend, met alle kleuren en maten visjes tegen een blauwe achtergrond. Het is zeker geen straf om hier nog lekker lang te blijven hangen in het ondiepe gedeelte. De hertshoornkoralen hier zijn een broedkamer voor jonge visjes, je blijft je verbazen over de hoeveelheid leven onder water. Na een epische tocht eindigt hier dit fantastisch avontuur!

Anderen lezen ook:  Uitdagende grotduik in Frankrijk

Praktische tips

Dit is een driftduik, ga daarom met 2 auto’s. Parkeer auto 1 bij duikplaats Tolo, zodat er een auto is bij de exit (uitgang van je duik). Bereid jezelf goed voor en dubbel check of je al je duikspullen mee hebt genomen, die je nodig hebt. Met auto 2 wordt gezamenlijk doorgereden naar duikplaats Karpata, het beginpunt van je duik.

Na afloop van de duik heb je auto 1 bij duikplaats Tolo staan zodat je gezamenlijk weer door kunnen rijden om auto 2 bij Karpata op te halen. Vervolgens kun je via het dorp Rincon de weg vervolgen terug naar Kralendijk.

Let op: vanaf duikplaats “1000 steps”, dus ook vanaf Tolo, is dit een eenrichtingsweg, dezelfde weg terug rijden is dus geen optie.

Karpata

Foto: Sanne van Asten

Details duikplek

  • Locatie: noorden van het eiland – tussen duikplek Tolo en Karpata
  • Herkenbaar aan: gele steen met Tolo erop en gele steen met Karpata erop
  • Wat heb je nodig aan duikuitrusting: BCD, ademautomaat, vinnen, schoenen met dikke zolen, duikmasker, snorkel, tanks*, lood, wetsuit, boei, duiklamp, camera
  • *Beste optie is om deze duik in sidemount of dubbel-set uitrusting te doen met 2x 12 liter tanks. Andere optie is 1x 12 liter of 15 liter tank en een stage tank
  • Mooiste gedeelte is in het ondiepe water, tussen de 3 en 10 meter, met een gemiddelde van 6 meter diepte
  • Duur van de duik bijv. op een diepte van 6 meter met sidemount 2x 12 tank is 150 minuten
  • Max. diepte: 10 meter voor deze duik
  • Ervaringslevel: advanced tot gevorderde duiker, bij voorkeur gebruik makend van Nitrox
  • Voor deze duik heb je 2 auto’s nodig; laat in de auto’s geen waardevolle spullen achter en doe je auto niet op slot
  • Houd rekening met evt. stroming, deze zijn licht tot gemiddeld op Bonaire
Anderen lezen ook:  Ook koraal op Aruba getroffen door koraalziekte

Onderwaterleven

Pijlinktvis, octopus, schildpad, barracuda, adelaarsrog, murene, schorpioenvis, (reuze) papegaaivis, keizersvis, doktersvis, pauwoogbot, zeeslak, glasvisjes, zacht koralen, hersenkoralen, eland hoorn koraal, sponzen, zeepluimen en gorgonen.

Geschiedenis Tolo en Karpata

Als je vanuit Kralendijk de toeristische route naar het noorden neemt zal je je ogen uitkijken. Links de azuurblauwe zee en rechts de dramatische karst- en kalksteenformaties. Op de route passeer je verscheidene koraalstenen muurtjes, deze markeren de oorspronkelijk plantagegronden. Uiteindelijk kom je uit bij Landhuis Karpata of Kas Grandi (het grote huis) zoals de lokalen het noemen.

Landhuis Karpata is gebouwd in 1870 op de resten van wat eens een fort was, ter verdediging tegen piraten. Het Landhuis is gebouwd als onderdeel van plantage Borneo, een Aloë Vera plantage. Schepen ankerden direct voor het landhuis om de handelswaar op te halen; grote ankers op het rif zijn de stille getuigen van dit stukje geschiedenis. Het Landhuis is in vervallen staat, maar zeker de moeite waard om een kijkje in te nemen.

vipdiving.com

Karpata

Foto: Karin Brussaard

Naar Bonaire? Boek je duikreis bij Diving World!

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire

Alles over Bonaire – Praktische informatie