Column Menno Gaastra


nieuwsbeeld

Andere artikelen

Ben jij fit genoeg
(3 reacties)
25-05-15
Longontsteking
(0 reacties)
02-03-15
Droogpak of wetsuit?
(2 reacties)
06-02-15
Slaapgebrek
(0 reacties)
22-11-14
Gezond gebit
(2 reacties)
11-11-14
Zeeziek
(7 reacties)
06-09-14
Duiken zonder tank op je rug
(0 reacties)
01-08-14
Zomertips!
(2 reacties)
09-07-14
Zelf mixjes maken voor je oor
(4 reacties)
27-06-14
Toon volledig archief

De medische verklaring

26-04-12

Gezondheid is een steeds belangrijker gegeven in onze samenleving. Wat er precies onder gezondheid verstaan wordt is een moeilijk te beantwoorden vraag. Niet alleen lichamelijke gezondheid is van belang maar zeker ook de geestelijke kant. Daar hoort ook bij dat je dingen kunt doen die je leuk vindt. Duiken hoort daar zeker bij.

Tot 20 jaar geleden gingen alleen topfitte, jonge mensen duiken. Maar de afgelopen jaren is er een tendens ontstaan dat iedereen alles moet kunnen doen wat hij of zij wil. Dat is natuurlijk een prima instelling. Maar voor het duiken kleven hier toch een aantal veiligheids- en gezondheidsrisico's aan. Duiken gebeurt in een omgeving die een specifieke inwerking heeft op het lichaam. En omdat we niet ontworpen zijn om onder water te kunnen leven is de duikomgeving ook minder vergevingsgezind als zaken niet optimaal lopen. Vandaar dat het essentieel is dat wanneer je gekeurd wordt voor het duiken, dat dat gebeurt door een dokter die verstand van zaken heeft. In principe mag iedere arts een duikkeuring uitvoeren maar of dat wenselijk is een tweede.

De duikmedische keuring is niet het moment van wel of niet mogen duiken maar meer het moment van advies. Het hebben van een bepaalde aandoening kan voor het duiken gevolgen hebben. Je kan daarbij denken aan het feit dat de aandoening het duiken minder veilig maakt of dat het duiken een negatieve invloed kan hebben op de ziekte die je hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor de medicijnen die je gebruikt. Met sommige geneesmiddelen is het onverstandig om te gaan duiken.

Als je als keuringsarts een goed advies wil geven dan is het wel belangrijk om voldoende duikmedische kennis te hebben. Anders worden het adviezen zonder achterliggende gedachte en dat is moeilijk uit te leggen aan de duiker die voor je zit. Duikgeneeskunde hoort niet tot de basisopleiding van artsen. Om deze kennis je eigen te maken als dokter is het dus van essentieel belang om je hierin te laten scholen. De stichting Scott Haldane Foundation is een stichting die het duikmedisch onderwijs voor artsen in Nederland al vele jaren naar volle tevredenheid organiseert. Zij organiseren cursussen in Nederland en in het buitenland. Er is nog steeds een grote behoefte onder  artsen om zich op dit specifieke terrein te laten scholen. Met name omdat er in de geneeskunde sowieso de tendens is tot verdere specialisaties en de vragen vanuit de duikers ook steeds ingewikkelder worden.

Je wil graag voordat je gaat duiken op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico's die je eventueel kan lopen. De medische verklaring en met name de duikkeuring is een essentieel onderdeel van de veiligheid van de duiksport. Door een goede duikmedische keuring kun je een deel van de gezondheidsproblemen van het duiken voor zijn. Goed opgeleide sportduikartsen vind je onder andere op www.mijnduikerarts.nl

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel

Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer