De Zoutpier Bonaire brengt voor duikers die vaker op het eiland zijn geweest ongetwijfeld bijzondere herinneringen naar boven. Voor beginnende duikers is het een ideale manier om kennis te maken met de onderwaterwereld van Bonaire. De magische aantrekkingskracht van deze plek die iedere keer weer andere verrassingen in petto heeft, vraagt om meerdere duiken.

Duikbriefing Zoutpier Bonaire

Als je vanuit Kralendijk richting het zuiden rijdt en de bebouwing achter je laat word je getrakteerd op een geweldig palet van kleuren. Aan de rechterkant de zee met alle kleuren blauw en links allerlei variaties roze met de spierwitte zoutbergen erbovenuit! Dit zijn de bekende zoutpannen van Bonaire, roze vanwege de algen concentraties op de bodem van de zoutpannen. Wie spot de eerste flamingo? Als je de route rond het Pekelmeer vervolgt, zal je er genoeg tegen komen.

Parkeren bij deze duikplaats kan direct aan de waterkant. De gele stenen markeren de duikplaats en de ingang en uitgang aan de waterkant. Beste instaplocatie is rechts naast de pier. Let op: er is een klein afstapje. Tip: geef je buddy een hand bij het in en uit het water gaan.

Zoutpier Bonaire

Foto: Karin Brussaard

Navigeren

De pier onder water verkennen kan op verschillende manieren en navigatie is eenvoudig omdat je de constructies van de pilaren onder water kunt volgen. Voor een optimale tour zwem je een klein stukje uit en navigeer dan richting een van de buitenste pilaren, grote kans dat je een groepje pijlinktvissen ontmoet.

Vervolgens duik je al zigzaggend tussen de imposante pilaren door en geniet je van al het moois dat je tegenkomt.Onder de pier vind je allerlei objecten zoals buizen, platen, autobanden en dergelijke wat het een rommelige aanblik geeft maar dit zijn juist hele interessante verstopplekken voor allerlei soorten onder water leven.

Zoutpier Bonaire

Foto: Karin Brussaard

Wie goed zoekt vindt een hele berg klein leven en gecamoufleerde schorpioenvissen, hengelaarsvissen, een octopus en wie weet zelfs wel een zeepaardje! Tussen de pilaren hangen overdag grote scholen vissen zoals grommers, snappers, barracuda’s en tarpons. Je kunt je voorstellen dat er aan het einde van de dag als het etenstijd wordt een hoop actie is! Op de pilaren vind je de mooiste sponzen en koralen met daartussen allerlei kleine slijmvisjes en krabbetjes. Ook de Sergeant-Majoor vis met zijn leuke zebrapatroon bewaakt hier zijn eitjes.

Anderen lezen ook:  Zelf koraal planten op Bonaire

Vergeet niet om ook regelmatig omhoog te kijken, waar je prachtige zonnestralen ziet weerkaatsen tussen de met sponzen begroeide pilaren door. Een schitterende aanblik.

Zoutpier Bonaire

Foto: Karin Brussaard

Schildpadjes gegarandeerd

Ben je uiteindelijk aangekomen bij andere uiterste pilaren, koers dan terug richting het middengedeelte en duik rustig terug richting de kant. Dit is de plek waar je bijna gegarandeerd schildpadjes tegen gaat komen! In het ondiepe gedeelte tref je er bijna altijd een aantal en met wat geluk zie je ze overal om je heen.

De schilpadjes grazen hier op het zeegras op de bodem. De schilpadjes hier zijn wel gewend aan duikers, maar toch stellen ze wat privacy op prijs. Benader ze nooit van voor omdat je dan hun uitweg blokkeert, schildpadjes moeten regelmatig naar de oppervlakte om adem te halen. Omdat de schildpadjes zo ondiep te zien zijn, is Zoutpier ook een toffe locatie om te snorkelen. Kortom een super duikplaats voor iedereen!

Tip: Heb je bij Zoutpier al eens overdag gedoken? Probeer dan eens een nachtduik en je zult versteld staan wat je allemaal voor nieuws ziet!

Details duikplek Zoutpier Bonaire

  • Locatie: zuiden van het eiland, tussen duikplek Salt City & Jeannie’s Glory
  • Herkenbaar aan: gele steen met Zout Pier erop en de herkenbare pier die over het water gaat
  • Belangrijk: als er een boot is aangemeerd mag je hier niet duiken, dit zal dan duidelijk op borden worden aangegeven. Negeer dit bord niet.
  • Wat heb je nodig aan duikuitrusting: BCD, ademautomaat, vinnen, schoenen met dikke zolen, duikmasker, snorkel, tank, lood, wetsuit, boei, duiklamp, camera
  • Mooiste gedeelte is rondom de pilaren, tussen de 6 en 15 meter
  • diepte: 18 meter
  • Ideaal voor een herhalingsduik, diep hoeft absoluut niet hier
  • Ervaringslevel: beginner en gevorderde duiker en alles daartussenin
  • Geen waardevolle spullen in je auto laten en niet op slot doen
Anderen lezen ook:  A star is born, nieuwe zeenaaktslak voor Nederland

Onder water leven

Pijlinktvis, octopus, schildpad, barracuda, tarpon, pijlstaartrog, adelaarsrog, zeepaardje, schorpioenvis, papegaaivis, keizersvis, diverse soorten alen en murenes. Op de pilaren vind je prachtige sponzen en koralen en tussen de pilaren grote scholen jonge barracuda’s en grommers.

Zoutpier Bonaire

Foto: Karin Brussaard

Geschiedenis Zoutpier Bonaire

Zout is altijd belangrijk geweest voor Bonaire, de winning van zout op het eiland gaat terug naar de 17e eeuw. Vooral toen was zout essentieel voor het houdbaar houden van voedsel en vooral heel belangrijk voor de haringindustrie in Nederland. Bonaire, met zijn natuurlijke zoutpannen en de altijd aanwezige zon en wind, werd een belangrijke bestemming voor de zoutproductie. De locatie waar nu de Zoutpier is, was toen ook al een ophaalpunt voor het gewonnen zout. De blauwe obelisk die er nu nog staat is een mooi overblijfsel uit die tijd*.

Tegenwoordig wordt er nog steeds zout gewonnen op dezelfde manier, op basis van kristallisering en verdamping door de zon en de wind! Het zout wordt via de zoutpier getransporteerd en vervoerd per schip. De zoutproductie is nu in beheer van het Amerikaanse bedrijf Cargill.

Belangrijk te melden is dat de zoutpier Bonaire eigendom is van Cargill en de regels gerespecteerd dienen te worden. Als er een boot ligt aangemeerd, of als er onderhoud is aan de pier mag er niet gedoken worden. Borden aan de waterkant vertellen je wanneer er niet gedoken mag worden.

Zoutpier Bonaire

Foto: Karin Brussaard

*Op het eiland vind je 4 obelisken in de kleuren van de Nederlandse vlag en wimpel, rood, wit, blauw en oranje. Deze markeerden in die tijd, in combinatie met een vlaggensysteem voor de scheepvaart, bij welke zoutpan het zout opgehaald kon worden.

vipdiving.com

Anderen lezen ook:  Introductieduik bij TODI in Beringen

Naar Bonaire? Boek je duikreis bij Diving World!

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire

7 tips als je een auto huurt op Bonaire