«Op Bonaire zijn de twee mooiste duikstekken Bonaire en Klein Bonaire.» Don Stuart, duikpionier van het eiland, had het niet beter kunnen verwoorden. Eindelijk is het weer code geel en mogen we naar het Caribische eiland, waar corona heel ver weg lijkt. Het vakantiegevoel is nog nooit zo welkom geweest en we genieten van het ‘normale’ leven en onvergetelijke duiken. Welkom op Divers Paradise!

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Daniel Versteeg

Vol afschuw kijk ik naar mijn hand. Ik heb zojuist iemand de hand geschud. Het ging per ongeluk, automatisch. Iets wat dus blijkbaar nog niet uit mijn systeem verdwenen is door corona. Het was ook puur uit beleefdheid. In paniek bedenk ik me dat ik geen desinfectiegel bij me heb, en kijk verwoed om me heen.

Staat er ergens een dispenser? Of kan ik mijn handen ergens wassen? Maar het is ook zo onbeleefd om nu weg te lopen, want ik heb zojuist de hand geschud van Augusto, duikcentrummanager van Buddy Dive Resort. Ik houd mijn hand maar een beetje langs mijn lichaam, alsof er enorm veel viezigheid aan hangt. Maar het wordt er niet beter op. Nog meer bekenden komen bij ons staan en voor ik het weet, sta ik wederom handen te schudden.

«Je weet toch dat wij allemaal gevaccineerd zijn he?» lacht Dani, duikinstructeur bij Buddy Dive. Ze ziet me bedenkelijk kijken. En dat is waar; alle eilandbewoners hebben allang hun shots gehad. Ook ben ik zelf natuurlijk getest voordat ik hierheen vloog en alle andere toeristen die hier rondlopen dus ook. Toch is het wel even wennen en als we uitgepraat zijn, mompel ik: «Ik ben even naar de wc!», waar ik koortsachtig mijn handen was.

Bonaire

Sunset @ Buddy Dive

Geen beperkingen

Het is begin juni en we zijn op Bonaire. Op moment van schrijven zijn in Nederland alweer meer versoepelingen toegepast, op het Caribische eiland worden we vast ingewijd. Nergens hoef je een mondkapje op en je kan gaan en staan waar je wilt. In restaurants zie je nergens pijlen, ‘kuchborden’ of wat dan ook. Het scheelt natuurlijk ook dat alles buiten is. Het voelt vrij om geen beperkingen te hebben, maar het is ook even wennen.

De 1,5 meter wordt hier overigens nog wel gehanteerd, dus ik blijf netjes mijn bochtjes om mensen heen maken. Op het resort van Buddy Dive word ik verder niet op de proef gesteld. Het resort is ruim opgezet, net zoals ons driekamerappartement. Je kan merken dat er wordt voldaan aan de standaarden van de Amerikaanse toerist: Daniel en ik hebben allebei onze eigen badkamer!

Die zijn heel ruim en ze hebben zelfs beide twee wasbakken. We verblijven op de bovenste verdieping en ons terras biedt fantastisch uitzicht op het zwembad en de zee. Bij de bar aan het zandstrandje genieten we de eerste avond van mojito’s en nemen af en toe een duik in het koele zwembad. Genieten!

Bonaire

Heerlijk chillen bij Buddy Dive in de poolbar!

Gigantische orgie

«Het is een gigantische orgie, het zaad vliegt je om de oren!» Mijn uitdrukking is zoals die emoticon van WhatsApp, met die grote ronde en verbaasde ogen, wanneer Augusto dit zegt. Ik val midden in een gesprek, en heb geen idee waar het over gaat. Wanneer hij mijn gezicht ziet, moet hij heel hard lachen.

«Vanavond is coral spawing van hersenkoraal,» vertelt hij. Aha, dat verklaart een hoop. Gisteravond was al een hele succesvolle avond voor het Reef Renewal Project, dat op Buddy Dive gevestigd is. Coral spawning gebeurt een keer in het jaar, en de stand van de maan en de temperatuur van het water moeten precies goed zijn. Per koraalsoort verschilt het wanneer de spawning plaatsvindt. Simultaan laten de koralen eitjes en zaadjes los, ook ‘gametes’ genoemd.

Timing

Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe de koralen dit zo goed kunnen timen, maar dat ze het synchroon doen, is cruciaal: de zaadjes en eitjes zijn slechts enkele uren levensvatbaar. De gametes drijven naar de oppervlakte waar de bevruchting plaatsvindt. Dan ontstaat er een embryo en vervolgens een koraallarfje. Augusto is blij met de spawning van het hersenkoraal, omdat het al vroeg in de avond is, precies om 18.20 uur.

De crew van het Reef Renewal Project vangt duizenden gametes op, om zo de natuur een handje te helpen. Voor vissen is de spawning namelijk een feest, het is een kant-en-klaar buffet! De gametes worden in een afgesloten gedeelte gestopt op het rif van Buddy Dive, waar ze in alle rust kunnen groeien. Als ze groot genoeg zijn, worden ze op een strategisch gekozen plek op het rif vastgemaakt.

Huisrif Buddy’s Reef

Het is inmiddels 17.30 uur, tijd om ons klaar te maken. «Let op hersenkoraal waar vlindervissen rond zwemmen, die weten precies welk stuk koraal veel zal afgeven,» aldus Augusto. Nu is het helemaal mooi dat we op het Buddy Dive Resort verblijven, aangezien we dus binnen 1 minuut op de steiger staan en toegang hebben tot het huisrif Buddy’s Reef.

Om 17.45 uur liggen we in het water en slaan rechtsaf op het rif, richting het gezonken bootje. Er is heel veel te zien, maar nu even focussen. We moeten op tijd zijn en op de juiste plek. En bij het bootje is de meeste kans op spawning. In 10 minuten zijn we er en nu is het wachten.

Augusto zwemt naar ons toe, en wijst naar een stuk hersenkoraal. Het ligt er verlaten bij, en ik moet inwendig lachen. Het lijken wel de ronde billen van een Antilliaanse vrouw! Veel gebeurt er nog niet, het is 18.10 uur. Ik kijk om me heen en zie een sharptail eel (Myrichthys breviceps) over het rif zigzaggen. Wat bewegen deze alen toch mooi soepel, gaaf! Ik volg hem een stukje, maar bedenk me op tijd dat ik toch wel in de buurt moet blijven. Coral spawning is iets heel unieks, alen kan ik altijd nog zien…

Bonaire

Het is een gigantische orgie, het zaad vliegt je om de oren!

Honderden witte balletjes

Inmiddels is Daniel in de weer met zijn camera, twee vlindervissen zwemmen druk rondjes over de ‘koraalbillen’. Je kunt de klok erop gelijkzetten: om 18.20 uur start het. Honderden witte balletjes spuiten omhoog uit het stuk hersenkoraal. De vlindervissen grijpen hun kans,

Daniel maakt foto’s. Het is heel bijzonder om te zien hoe er steeds weer witte gametes in de zee worden gespoten. Hoe snel het begon, zo snel is het ook weer afgelopen. Wanneer ik naar Daniel kijk, die al trots enkele foto’s laat zien, moet ik lachen. Met mijn hand wapper ik meerdere witte bolletjes weg van zijn schouder, en ook uit zijn haar. Dat het ‘zaad je om de oren vliegt’, is niet gelogen!

Bonaire

Bootduiken Klein Bonaire

Bonaire staat natuurlijk bekend om haar kantduiken, maar wij gaan vandaag een dagje mee met de boot naar Klein Bonaire. Het leuke is dat Danielle Hattink onze gids is. Zij kent de hele rif-encyclopedie uit haar hoofd en weet daardoor de meest bijzondere beestjes te vinden.

Anderen lezen ook:  Duikavontuur: De wilde kant van Malta

Het makkelijke van een verblijf bij Buddy Dive is dat, als je om 8.00 uur aanwezig moet zijn voor de bootduik, je niet ver hoeft te lopen. Binnen een minuut staan we al op de pier, waar Dani en de crew al bezig zijn om onze nitroxflessen aan boord te sjouwen.

We gaan vandaag twee kantduiken maken bij Klein Bonaire. Het is bewolkt, maar dat mag de pret niet drukken. Binnen 10 minuten varen zijn we bij het eilandje. Dani benadrukt in de briefing nog eens het drijfvermogen, dat wordt hier heel serieus genomen.

Onze eerste duik maken we bij Captain Don’s Reef. Dit is aan de zuidzijde van het eilandje, waar de boot met een boei wordt geankerd. Captain Don is een belangrijk icoon van Bonaire, omdat hij zich enorm heeft ingezet voor de bescherming van de onderwaterwereld van het eiland. Aan de voet van het anker staat ook een plaquette aan hem gewijd, die in 1987 is geplaatst.

Bonaire

Commandosprong

Met een commandosprong stappen we zo het water in. Eenmaal onder zwemmen we een klein stukje over de zandbodem en komen direct bij een prachtig rifdak. Zwem je iets door, dan zie je de drop-off naar beneden lopen. Een barracuda heeft ons in de smiezen en blijft doodstil hangen.

Ik kan heel dichtbij komen en gave videoshots van hem maken. De zachte koralen zijn in overvloed aanwezig. Door de lichte deining wiegt alles heen en weer, de vissen schijnen daar minder last van te hebben. Blauwe rifbaarsjes cruisen langs het rif en meerdere trekkervissen zwemmen, min of meer op hun zij, voorbij. Twee koffervissen steken tegelijkertijd over en wisselen van koraalblok lijkt het wel. Die bewegen altijd zo leuk! Juffertjes zwemmen nieuwsgierig onze kant op als je te dichtbij komt, maar schieten ook weer weg zodra ze vinden dat je in hun comfortzone zit.

Bonaire

Kleine schildpad

Een klein schildpadje zwemt tussen ons door, maar heeft niet zo’n zin om te blijven hangen. Wild peddelt hij naar de oppervlakte om adem te halen. Het is een heerlijk relaxte duik waarbij we op de terugweg over het rifdak zwemmen. We passeren daar een enorm veld met hertshoornkoraal; veel is dood, maar ook heel veel nieuwe stukken groeien juist op deze dode stukken koraal.

Ik vind het er altijd spectaculair uitzien. Toegegeven: ik draag nu een 3 mm, maar het is best fris als je lange duiken maakt. Ik mis mijn baselayer of een cap, dat zou veel schelen. Het water is overigens 27 graden, even onthouden voor de volgende keer.

Bonaire

Koffervissen

De tweede duik is al even betoverend als de eerste, misschien nog wel mooier. Wat een rijk onderwaterleven is hier! Wanneer de zon doorbreekt, transformeert het rif direct in een schitterende kleurenwereld. Het ziet er ineens heel anders, heel warm uit. En het water is zo helder!

Hier zijn nog meer barracuda’s te vinden, die als hangjongeren aan elkaar plakken en lekker lijken te chillen. Op het rifdak tref ik meerdere ‘koppeltjes’ koffervissen, die achter elkaar aan zwemmen. Ik heb ze nog nooit in paartjes gezien, hoe leuk! Om 12 uur staan we weer op de steiger bij Buddy. Heerlijk, we hebben nog een hele middag.

Brandende berg

Tijd voor wat actie: we gaan de Brandaris beklimmen, de hoogste berg van Bonaire. Nou ja, hoog… Hij telt maar 241 meter, maar de tocht is wel fysiek uitdagend. Om 8.00 uur ontmoeten we Ronaldo van het TCB (Tourism Corporation Bonaire) bij Washington Slagbaai National Park. Hij is onze gids vandaag.

Vanaf Buddy Dive is dit maar een half uurtje rijden. We stappen bij hem in de auto en hobbelen over een onverharde weg door het park. Overal staan cactussen, aloë vera, prikkelige planten en struikgewas. Geitjes schieten over de weg en springen panisch weg tussen de begroeiing.

Het is een prachtige route en de Brandaris is al zichtbaar. Gelukkig is er wat bewolking vandaag, zodat we niet continu in de stralende zon hoeven te lopen. Het Washington Slagbaai National Park (WSNP) is ruim 6.000 hectare groot en beslaat de gehele noordkop van Bonaire.

Bonaire

Washington Slagbaai National Park beslaat de hele noordkop van Bonaire.

Natuurpark

«Vroeger was het particulier bezit, maar in 1969 verkocht de familie het aan de regering. Wel op voorwaarde dat het een natuurpark bleef. Dat was heel bijzonder voor die tijd, omdat juist overal zoveel werd gebouwd,» vertelt Ronaldo. Met al de cactuswouden, aloëvelden, rotsformaties, zoutmeren, kalksteengrotten, zandduinen, blowholes en afbrokkelende kalkterrassen biedt het gebied onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren.

Zo komen in het park meer dan 500 vijfhonderd verschillende dier- en plantensoorten voor! Het beheer van WSNP valt onder de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire). Zij heeft onder andere als doel om het WSNP in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Hiertoe worden allerlei initiatieven ontplooid waaronder het herbeplanten van duizenden inheemse boomsoorten. Ik vind het nu al schitterend, het kan dus alleen maar mooier worden!

Bonaire

Boka Slagbaai

Bij de parkeerplaats voor de beklimming maken we ons gereed. «De hike is een uurtje heen en een uurtje terug,» vertelt Ronaldo. En hij gaat ons voor op de route. Het is één weg, dus verdwalen zal je niet. «Brandaris betekent ‘staat in brand’. Vroeger werd op de berg een groot vuur gemaakt, als er gevaar dreigde door bijvoorbeeld zeerovers. Op deze manier kon Curaçao gewaarschuwd worden,» aldus Ronaldo.

Het is een schitterende tocht. Overal schieten leguanen in allerlei kleuren weg en het uitzicht verandert continu. We moeten ook echt stukken klauteren over rotsen. Moeilijk is het niet, maar het is zeker handig om goede schoenen aan te hebben en je moet ook geen last hebben van hoogtevrees. Binnen 45 minuten staan we op de top, waar het behoorlijk waait. Ideaal om even af te koelen! Het uitzicht is magnifiek. In de verte zien we Boka Slagbaai liggen, dat begin 19e eeuw de enige haven was van Bonaire. Zout, aloë vera, peulen en houtskool werden vanaf hier verscheept naar Curaçao.

Bonaire

Monumentale gebouwen

De vier monumentale gebouwen die daar nog staan, zijn felgele blokjes in het landschap. Cactuswouden en zoutmeren bedekken het hele landschap. De terugweg verloopt voorspoedig en we maken nog even een korte stop bij Boka Slagbaai. Het douanekantoor, het zoutmagazijn, het opzichtershuis en het slachthuis zien er verbazingwekkend mooi uit, maar dat is ook niet zo gek: deze zijn gerestaureerd in 2003.

In de aangrenzende saliña (zoutmeer) lopen allerlei soorten vogels, ik heb nog nooit flamingo’s van zo dichtbij gezien. Wat zijn ze leuk! De rit naar de uitgang duurt nog wel een tijdje, en door het gehobbel van de auto val ik bijna in slaap. Maar we moeten zo nog even aan de bak: we gaan blokarten!

Anderen lezen ook:  Wat je ook kiest, het is altijd goed 

Bonaire

Landzeilen

Alleen eerst nog even een goede bodem leggen voor dit avontuur: bij Posada Para Mira in Rincon genieten we van geitensoep en geitenstoofpot. Het is net draadjesvlees en heel lekker! Het restaurant is prachtig gelegen op een heuvel en ligt op de route naar het landzeilen. Voor mij is deze sport totaal nieuw, voor Daniel overigens ook.

We worden hartelijk ontvangen door Andrew Sands en Donna Hudgeon, die samen Bonaire Landsailing Adventures runnen. Dat het Nieuw-Zeelandse koppel dol is op deze sport, blijkt uit hun enthousiasme als ze erover praten. «Voor beginners is dit een enorm makkelijke sport. De wind op Bonaire komt altijd uit het oosten, daarom loopt ons parcours ook van noord naar zuid. Binnen vijf minuten kun je het!»  aldus Donna.

Bonaire

Blokarten moeilijk? Binnen vijf minuten kan je het (zelfs ik!)!

Circuit

Het circuit is te vergelijken met dat van karts. De blokart bestuur je enkel met je handen, het is dus eigenlijk net zoiets als met fietsen. Het touw dat aan het zeil vastzit, houd je in je hand en daarmee regel je je snelheid. «Hoe strakker, hoe sneller.

En vergeet nooit deze regel: Wil je langzaam of stoppen? Dan helemaal loslaten!» Hoe snel je wilt gaan, hangt af wat je zelf wilt, legt ze uit. «Met een nice breeze kan je 30 tot 40 km per uur bereiken, met stormachtig weer 60 km per uur. Vandaag staat er een mooie wind, dus dat wordt leuk!»

Dit is cool

Van Donna krijgen we een helm en handschoenen. En dan is het tijd om te gaan. Daniel en ik krijgen allebei een kart toegewezen. Ik vind het wel spannend. Ik stap in, pak het touw en het stuur beet, en voor ik het weet rijd ik al. Dit is eigenlijk best makkelijk!

Het circuit rijden we linksom en in een rustig gangetje probeer ik eerst de blokart te leren kennen. In de bochten moet je goed opletten, omdat je zeil de wind dan anders vangt. Ik krijg het aardig snel onder de knie en al gauw zit ik met een grote glimlach op mijn gezicht. Dit is cool! Daniel haalt me ook nog een keer in – boys will be boys – en ik kan me voorstellen dat dit met een groep ook heel leuk is om te doen.

Na een half uur voel ik mijn buikspieren wel; het is meteen een mooie work-out geweest. Voordat we teruggaan naar Buddy Dive, halen we eerst een verse smoothie bij Smooth Operators, klaargemaakt door Rosalie. Een portie poffertjes erbij klinkt aanlokkelijk, maar die slaan we even af. Superleuk hoe er overal verborgen foodtrucks te vinden zijn door Kralendijk!

Bonaire

Duiken aan de Oostkust

«Vul de waiver nog even in online en vergeet je zeeziektepillen niet!» Fred Bekaert, eigenaar van Bonaire East Coast Diving, herinnert het zich – helaas – nog heel goed dat ik een aantal jaar geleden erg zeeziek was toen ik meeging met een van zijn duiktrips. Gelukkig heb ik nu pillen die me nooit in de steek laten. Om 7.30 uur rijden we weg bij Buddy Dive.

Het is een mooie route naar Sorobon, Lac Bay, waar we zullen opstappen voor de duiken aan de oostkust. We rijden over een onverharde weg langs saliña‘s met flamingo’s en cactussen. Bij een T-splitsing slaan we linksaf en bereiken Sorobon. We rijden door tot na twee strandbarretjes waar de crew van East Coast Diving al druk in de weer is met het inladen van de indrukwekkende RIB.

Fred heeft vorig jaar de motoren vernieuwd, 2x 250 pk, deze boot kan de branding eenvoudig aan! Op de steiger bouwen we onze set op en stappen we aan boord. Fred geeft ons een uitgebreide briefing over de plek waar we gaan duiken. In een rustig tempo varen we richting de uitgang van de baai. Het water is zacht golvend, ideaal. Ik had niet eens een pil hoeven innemen!

Bonaire

Bonaire East Coast Diving

Het water is turquoise blauw door de zon. Wanneer we de grens van de baai en zee passeren, wordt het al wat ruwer, maar de golven deren de RIB niet. Na vijf minuten varen zijn we al op onze eerste duikstek, Funchi’s Reef. Met een backroll verlaten we de boot en dalen af. Het rif is zo anders dan aan de westkust! Heel veel gorgonen wapperen heen en weer en harde koralen domineren het landschap.

Gelijk zie ik een enorme stingray. Wat is hij groot, en vooral mooi! In het blauw cruisen enkele schildpadden op gepaste afstand voorbij. Fred heeft ons beloofd dat we ze de tweede duik goed op beeld kunnen zetten, dus we vervolgen onze route op het rif. Een stukje onder mij zie ik dat Daniel twee adelaarsroggen aan het filmen is. Ik schrik gigantisch wanneer er ineens een schildpad rakelings langs me heen zwemt. Ik kan een klein gilletje niet onderdrukken.

Het is ook een behoorlijk gevaarte. We zwemmen over het rif en aan het eind richting het blauw. De RIB pikt ons weer op, en we houden een stop op het vasteland. Dan kunnen we even plassen, rustig relaxen in het heerlijke water en typisch Hollandse koekjes eten: speculaas en stroopwafels.

Bonaire

De White Hole! Veel tarpons en poetsstations voor schildpadden.

Schildpaddensoep

De tweede duik starten we bij de White Hole. Ook dit is weer de baai uit en vijf minuten varen. Een lichtblauwe sigaarvorm op het water verraadt waar we het water in moeten. We dalen af naar twaalf meter. Gelijk zien we twee dikke tarpons. Niet zo groot als de ‘huistarpons’ van Buddy Dive, maar dat had Fred al verteld. Ze hangen rustig te chillen. Verderop komen we er nog een paar tegen.

In de White Hole is een poetsstation voor schildpadden, eentje is er net uitgebreid aan het genieten van zijn spabehandeling. Hij doet ook echt zijn vinnen omhoog… Onder de oksels, please! Hij beweegt alle kanten op, zodat de poetsvissen geen centimeter van zijn lijf overslaan. We gaan weer een stukje omhoog en zwemmen nu over een enorm veld met waaierkoralen.

Deining

Het is fantastisch om te zien hoe alles heen en weer wiegt. Er staat best wat deining, maar ik neem steeds een slag als de golf voorbij is. En dan lijkt het alsof er een blik schildpadden is opengetrokken. Ik zie er 1, 2,3… 4,5… Ik zie Daniel wijzen, daar zwemmen er nog eens drie.

Ik krijg gewoon keuzestress, welke zal ik op film zetten? Ze verschillen in grootte en kleur, de ene heeft een donker schild dat heel goed onderhouden is, de ander heeft een smoezeliger schild. Ze zitten daadwerkelijk overal. Verstopt onder kratergaten in het rif, waar ze een tukje doen. Andere proberen zich vast te zetten tussen stukken koraal, weer een ander fleemt zich tegen zacht koraal aan. Ik kijk mijn ogen uit. Zoveel!

Anderen lezen ook:  Vele gezichten van de Zevenhuizerplas

Bonaire

Slapen

Ze komen hiernaartoe rond dit tijdstip om te slapen. Vanochtend hebben ze hun buik volgegeten in de baai, dus nu is het tijd voor een middagslaapje. De stingrays die ook nog eens verborgen in het zand liggen, maken de show compleet. Wat een geweldige duik! Ik tref een schildpad die druk bezig is met het opmaken van een lekker bedje. Ik kan heel dichtbij komen, voorzichtig, en hij kijkt op.

Hij lijkt me echt aan te kijken;  «Hallo? Kan ik iets voor je doen?» Heel bijzonder om oogcontact te hebben. Turtle City doet zijn naam eer aan. Dit vergeet ik nooit meer. Na de duik genieten we van een heerlijke lunch bij Jibe, dat ook in Sorobon te vinden is, met uitzicht op de windsurfers die over het heldere water scheren. Met een heerlijk loungemuziekje genieten we nog even na van onze schildpadden-vibe.

Bonaire

Zoutpier

Ons tweede verblijf is bij Resort Bonaire. Het resort is gelegen in de wijk Belnem, bij Punt Vierkant. Op nog geen 10 minuten rijden liggen de iconische duikstekken Zoutpier en de Hilma Hooker. Als uitvalsbasis dus een hele mooie plek om de zuidelijke duikstekken van Bonaire te bezoeken. Dive Friends Bonaire runt het duikcentrum op het complex, waardoor het halen van tanks supermakkelijk is.

Resort Bonaire heeft 114 moderne appartementen (tot zes personen) en 14 hotelkamers. Erg mooi is het centrale zwembad, met rondom een heus zandstrand! Niets is zo fijn als het fijne zand tussen je tenen te voelen wanneer je opstaat om een duik in het zwembad te nemen. Maar we gaan nu even ergens anders een duik nemen: Salt Pier! We zien al snel de witte zoutbergen in de verte liggen. De pier loopt ver het water in, gelukkig is er geen schip.

Bonaire

Prachtig begroeide pijlers

We trekken onze sets aan bij onze pick-up en lopen het water in. Eerst zwemmen we een stukje aan de oppervlakte en eenmaal bij de pilaren, dalen we af. Het eerste stuk is niet heel bijzonder, maar zodra we bij de splitsing komen en rechtsaf slaan, wordt het echt leuk. De pijlers zijn schitterend begroeid met kleurrijke sponzen en heel veel vis zwemt tussen de palen door.

Verheugd ben ik als ik een grouper zie van een meter groot, die zie je niet veel meer op de Cariben. Hij blijft rondjes zwemmen tussen de palen en laat ons rustig passeren. Het mooiste deel is wel het uiteinde van de pier. Een wolk doktersvissen struint het rif af, en trompetvissen sluiten de linies. Het blijft fascinerend om deze vissen bezig te zien.

Bonaire

Tarpon

In het diepere wateren houden een enorme tarpon en enkele barracuda’s alles scherp in de gaten. Veel bewegen ze niet, ze zitten waarschijnlijk nog vol van de jacht van afgelopen nacht. Grote scholen yellow stripe snappers blijven leuk.

Als we terugzwemmen, zie ik ineens iets bewegen op het zand. Een octopus, wat leuk! Hij verschiet steeds van kleur, op het witte zand wordt hij helemaal wit. Daniel besluit om zijn Paralenz onderwatercamera op de grond te zetten en dan iets achteruit te zwemmen. Vaak levert dit gave beelden op. Hij plaatst hem op de route van de octopus en neemt een veilige afstand aan.

Bonaire

Stelende octopus

De octopus zwemt rakelings langs de camera, gaaf shot! Ho, wacht… hij zwemt er niet langs, hij zwemt eropaf! Hij ontvouwt zichzelf als een enorme paraplu en slokt de Paralenz op. Hij is nu een grote bol geworden, al zijn tentakels stevig geklemd om zijn pas buitgemaakte ‘prooi’. Hoewel ik heel hard moet lachen, kijkt Daniel enigszins verontrust.

Hoe krijgen we die nu terug? Als de octopus aanstalten maakt om een holletje in te gaan, komt Daniel in actie. Nog net op tijd kan hij het onderste stukje van de Paralenz beetpakken. Maar de octopus geeft niet zomaar op. Uit alle macht trekt hij aan de onderwatercamera.

Ik zie dat Daniel kracht moet zetten, zodat de zuignappen loslaten en hij zijn Paralenz terugheeft. Niet alleen deze actie, maar ook het verdwaasde gezicht van Daniel, bezorgen me een lachstuip. De octopus zit nors in zijn holletje en wij starten aan de terugweg. Boven water gier ik het uit. Nu blijkt ook nog eens dat alles op film staat!

Bonaire

Terug naar normaal

Nog lang niet alles heb ik beschreven wat we hebben meegemaakt op Bonaire. Wat dacht je van al onze kantduiken die zo relaxed waren, of een dag op stap met de Mangrove Maniacs waarbij we hielpen met een kanaal breder maken? Dat zijn verhalen voor later.

Ik vond nog wel het mooiste van deze reportage dat corona heel ver weg leek. Het was echt weer ‘normaal’ en het is bizar hoe snel je eraan went – behalve het handen schudden dan. Ik ben heel blij dat we weer de goede kant op gaan en dat ik op Bonaire alvast ben ingewijd voor de normale wereld. Ik had geen betere plek kunnen bedenken.

Verblijf Buddy Dive

Buddy Dive Resort ligt aan de kust, ongeveer 500 meter van het strand en 2,5 km van het centrum van Kralendijk. Verschillende moderne type accommodaties beschikbaar: van studio’s tot ruime driekamerappartementen met volledige keuken. Twee buitenzwembaden, twee restaurants en bar, eigen duikschool en verhuur duikuitrustingen.

www.buddydive.com

Bonaire

Verblijf Resort Bonaire

Resort Bonaire opende begin 2018 haar deuren, het hotel in 2020. Het resort biedt uitermate luxe en stijlvolle appartementen en hotelkamers. Het resort beschikt over 114 moderne appartementen en 14 hotelkamers, waarbij je keuze hebt uit meerdere soorten appartementen.

Extra’s: centraal zwembad met zandstrand, speeltuinen voor kids en poolbar. De bar heeft daarnaast nog een restaurantfunctie, waar je terechtkunt voor ontbijt, lunch of diner. Dive Friends Bonaire runt de duikschool op het resort.

www.resortbonaire.nl

Bonaire

Beste reisperiode

Het hele jaar door! Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat. De hoogste gemiddelde temperatuur is 29 graden in augustus, de laagste 27 in januari.

Duikmateriaal

Vaak hebben alle duikcentra een DIN-aansluiting, maar sommige ook INT. Check dit even van tevoren bij jouw duikcentrum. Het water is 27 graden, een 3 mm met een extra laagje of cap is aan te raden. Zeker wanneer je langere en meerdere duiken maakt op een dag.

Betalen

Je kan overal pinnen of cash betalen met de Amerikaanse dollar. Rondom Kralendijk zijn veel ATM’s te vinden, zelfs een echte drive-through!

Meer weten over Bonaire?

Check dan www.tourismbonaire.com waar je heel veel informatie vindt over verblijf, duiken, activiteiten en evenementen. Op www.duiken.nl vind je ook vele reisverhalen en -video’s over het Caribische eiland. Kijk onder  Cariben. Of lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire.

Touroperator

Complete pakketreis boeken van A-Z?  Bij Diving World boek je jouw duikvakantie met ANVR & SGR-garantie.

www.divingworld.nl

Bonaire

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire

Top 5 Topspots Bonaire